Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ОСВІТА
...І СЕРТИФІКАТ ПІДПРИЄМЦЯ
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (ХНТУСГ) — не тільки єдиний в Україні серед вузів такого профілю, а й провідний.

Минає 80-річчя від дня його заснування. На посаді ректора 15 років трудиться тут Д. Мазоренко. Дмитро Іванович — професор, член-кореспондент УАН, академік Міжнародної академії вищої школи, Міжнародної академії аграрної освіти, знавець у галузі механізації сільського господарства (створив з означених проблем понад 240 праць). Д. Мазоренко є автором методології підвищення ефективності підготовки науково-педагогічних кадрів в інженерно-технічній сфері. Розроблена ним навчальна програма «Основи підприємницької діяльності» є типовою для аграрних вузів України. Завдяки їй випускники одночасно з основною спеціальністю отримують і сертифікат підприємця з відкриття власного бізнесу.
У 2004 році ХНТУСГ присвоєно ім'я відомого вченого в галузі землеробської механіки Петра Василенка. Того ж року йому надано статус національного.

З прицілом на завтра
До складу університету входять сім навчально-наукових інститутів, що готують кваліфікованих фахівців з 16 спеціальностей — механотроніки та систем менеджменту, енергетики та комп'ютерних технологій, технічного сервісу, переробних та харчових виробництв, бізнесу, дистанційного і заочного навчання післядипломної освіти. Тут також одержують освіту посланці 14 країн світу. У складі ХНТУСГу діють науково-дослідний технологічний інститут, інститут інноваційного менеджменту, коледж переробної та харчової промисловості, технікум, навчальний центр з перепідготовки кадрів для села.
На 30-ти кафедрах університету працюють майже 400 викладачів, з-поміж них — 69 докторів наук і професорів, 212 кандидатів наук і доцентів. Серед викладачів — 28 академіків і членів-кореспондентів різних академій, 13 заслужених діячів науки і техніки та заслужених працівників освіти України, два — лауреати Державної премії. Ще функціонує шість галузевих і проблемних науково-дослідних лабораторій.
Останніми роками опубліковано понад 350 монографій, збірників наукових праць і підручників, 3500 студентів — лауреати різних конкурсів і олімпіад. При університеті успішно діє єдиний в Україні центр соціологічних досліджень села, котрий має плідні зв'язки з Гарвардським університетом (США), щорічно випускає консультативну збірку «Харківський фермер», відомі також благодійні фонди «Інженерні кадри села» і «Соціальний розвиток села». Інститут інноваційного менеджменту дбає про впровадження в агропромисловому комплексі передових технологій як у підприємницькій сфері, так і в галузі якості життя, насамперед сільських громад.
У ХНТУСГ створено навчально-консультативний центр (бізнес-інкубатор), розроблено навчальну програму підготовки підприємців, схвалену Міністерством аграрної політики, що затверджена як типова для аграрних вищих навчальних закладів. Уперше в Україні розроблено і впроваджено у серійне виробництво комплексну оцінку надійності техніки, лазерні технології у тваринництві, комп'ютерну інформаційну систему оцінки якості біоматеріалу, технологію та технічні засоби збирання кормових коренеплодів, комплекс машин для внесення в ґрунт органічних і мінеральних добрив, мікропроцесорні засоби вібраційного діагностування техніки.
Колектив ХНТУСГ докладає багато зусиль для входження до когорти провідних європейських вищих навчальних закладів. Нині тут навчаються близько 7000 студентів.

Спадкоємці ідей Григорія Сковороди
Мета інноваційної комплексної системи розвитку університету — завоювання і утримання провідних місць у рейтингу вищих навчальних закладів ІІІ–ІV рівня (протягом попередніх років вуз посів друге призове місце). Методологічним підґрунтям підвищення ефективності навчально-виховного процесу є впровадження принципів Болонського університету. Згідно з ними ХНТУСГ уперше в Україні впровадив у життя реформацію інженерної освіти, успішно реалізовано ступені підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня — молодший спеціаліст.
Визначено концептуальні засади розвитку системи освіти — саморозвиток, самоуправління, випереджувальна функція освіти питань розвитку суспільства і взагалі цивілізації. Однією з тенденцій сучасного світу є інтеграція в економіці, культурі, науці і особливо освіті. Остання базується на феномені «академічної мобільності» — інтенсивному обміні студентами, аспірантами, стажерами.
Системі сталого розвитку ХНТУСГ притаманні інноваційні ідеї, проголошені геніальним мислителем Г. Сковородою. Впровадження їх у життя забезпечить досягнення європейських показників, сприятиме подальшому розвитку університету.

Декани на видноті
Характерна прикмета — чимало факультетів тут очолюють колишні випускники, справжні патріоти вузу. Так, декан одного з найпрестижніших факультетів — менеджменту — професор Г. Мазнєв, переможець обласного конкурсу «Кращий декан», багато років очолює економічну кафедру. Нині він завершує підготовку докторської дисертації. У Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт вихованці факультету О. Могилатенко та О. Мальована посіли перші місця. Г. Мазнєв — член методично-наукових комісій з менеджменту Міністерства освіти та Міністерства аграрної політики.
Декан єдиного в Україні факультету агротехсервісу, професор О. Науменко — один з ініціаторів розвитку інтенсивного міжнародного обміну молодими кадрами. Щорічно понад 500 студентів вузу проходять навчання, стажування, виробничу практику в університетах, дослідних інститутах і фермерських господарствах США, Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Франції, Данії, Польщі, Чехії та Словаччини. Стажування проходить на переробних підприємствах АПК, аграрних страхових компаніях і банках. Після повернення на батьківщину студенти складають спеціальні іспити і отримують сертифікати.

Віталій СТЕГНІЙ з Харкова
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОТРАПИТИ ДО ДВАДЦЯТКИ?
  • МЕНШЕ ЗНАЮТЬ— СТАРІЮТЬ ШВИДШЕ
  • ВІДПРАВЛЯЮТЬ НАШУ ПАМ'ЯТЬ «НА ПЕНСІЮ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».