Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НІМЦІ ВЧАТЬ ЕКОНОМИТИ
У Парижі днями відбулася чергова зустріч президента Франції Ніколя Саркозі та бундесканцлера Ангели Меркель. Обидва політики перервали літні відпустки, щоб пригасити вогонь критики з боку преси, яка закидала їм надмірну спокійність в умовах невизначеності, що запанувала на європейських фондових біржах.

Реагуючи на цю ситуацію, італійський уряд Сільвіо Берлусконі затвердив нові термінові заходи з боротьби проти економічної кризи. Біржові аналітики прогнозують вихід Греції та Португалії із зони євро. Невизначеною залишається й ситуація в Іспанії, де минулого тижня сотні тисяч громадян протестували проти значних державних витрат на забезпечення візиту Папи Римського Бенедикта ХVІ.
Не менш критичним залишається економічне становище у країнах Євросоюзу, які не належать до зони євро. Польський уряд відклав питання підготовки до заміни злотого на євро у довгу шухляду. Аналогічну позицію займають угорський та чеський уряди. Натомість уряд Словаччини, яка два роки тому ввела євро, розколотий з приводу питання словацького внеску до спільного фінансового процесу порятунку Греції. Словацька опозиція при цьому апелює до громадян, стверджуючи, що, маючи середню зарплату 800 євро, вони чомусь замість ідей європейської солідарності мають підтримувати вищий рівень життя в Греції.
Не додають оптимізму й останні макроекономічні показники. Наприклад, країни групи БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка) цього літа, за даними Світового банку, за темпами економічного зростання обігнали Євросоюз. Визнаючи цей факт, «Євростат» висловив занепокоєння зростанням рівня інфляції у зоні євро, що особливо небезпечно в умовах спаду виробництва. Більш-менш прийнятні показники економічного зростання, головним чином, за рахунок експорту, демонструє лише Німеччина. Тому саме від Берліна очікували на рішучі кроки в процесі порятунку євро.
Франція пропонувала випустити спеціальні боргові зобов'язання Євросоюзу, але Німеччина заперечила цю ідею, розуміючи, що, маючи поки що найсильнішу економіку в Євросоюзі, саме їй доведеться взяти на себе більшу частину боргових зобов'язань, стикаючись і без того з серйозними проблемами з державним бюджетом. Темою обговорення Ніколя Саркозі та Ангели Меркель залишаються питання створення так званого економічного уряду єврозони та запровадження нового оподаткування фінансово-банківських операцій. Німеччина хоче навчити партнерів економити.
Одразу після паризької зустрічі хвиля соціальних негараздів поширилася й на німецькі міста. Останніми днями почастішали підпали автомобілів у Берліні. А в Гамбурзі фестиваль лівих завершився зіткненнями з поліцією. Бундесканцлеру Ангелі Меркель довелося особисто заспокоювати співгромадян та запевняти їх, що уряд не допустить вуличного насилля у німецьких містах за зразком недавніх лондонських заворушень.
Утім, німецький федеральний християнсько-ліберальний уряд, який має хистку підтримку у верхній палаті — бундесраті,— вимушений обережно балансувати між внутрішньополітичними міркуваннями та європейськими інтеграційними викликами. Вересневий сезон виборів місцевих органів влади у низці федеральних земель, у тому числі з Берліном, змушує Меркель заперечувати намір додаткового фінансування євросоюзівського фонду підтримки проблемних країн ЄС, адже ця ідея вкрай непопулярна серед німецьких громадян. Але, з іншого боку, не менш жорсткою є реальність того, що послаблення євро та дестабілізація європейського ринку вдарить по самій Німеччині. Тому Берлін намагається не лише закликати співгромадян до економії, а й діяти в цьому ж напрямі щодо союзників по Євросоюзу. Від того, наскільки ефективним виявиться цей курс, залежить уникнення чергової хвилі економічної кризи.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШІ ПЕРЕДВИБОРЧІ БАТАЛІЇ
  • У ПОШУКАХ ЛІКІВ
  • НАТО: МІЖ ЛІВІЄЮ ТА СИРІЄЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».