Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
КОЛИ ЄВРОКУБКИ НЕ В РАДІСТЬ
Схоже, команди української Прем'єр-ліги, які минулого тижня змагалися в раунді «плей-оф» Ліги Європи, віддали занадто багато сил. Інакше важко пояснити, що четверо з п'яти учасників єврокубків втратили очки в сьомому турі національної першості, а «Динамо» хоч і перемогло «Кривбас», але зробило це з величезними труднощами.

Якщо не враховувати поразку в попередньому турі від «Динамо», вдало провів стартовий відрізок чемпіонату столичний «Арсенал». Прикметно, що підопічні білоруса Леоніда Кучука виграли всі три виїзні поєдинки, забивши в цих іграх вісім м'ячів і не пропустивши жодного. У матчі відкриття туру жертвою киян стала луганська «Зоря», яка в номінально домашньому Алчевську здалася «канонірам» з рахунком 0:3.
Героєм зустрічі став грузинський легіонер Олександр Кобахідзе: цей півзахисник грає в Україні з 2008 року, але перші голи в Прем'єр-лізі записав до свого активу лише минулої п'ятниці. Причому одразу два, а потім ще й гольову передачу на Ковпака. Той після влучного удару головою прокрутив серію своїх фірмових сальто. Радість подвійна: «Арсенал» вийшов на четверте місце. «Зоря» не може переграти «канонірів» уже вісім матчів поспіль. Луганські вболівальники після матчу скандували «Чанцев, іди геть!», вимагаючи відставки головного тренера. Однак той звільнятися не поспішає.
Як і в Лізі Європи, в матчі з «Літексом», у національній першості київське «Динамо» здобуло вимучену перемогу з мінімальним рахунком, продемонструвавши дуже невиразну гру (щоправда, віце-чемпіонам помітно бракувало Шевченка і Єрьоменка в центрі поля). Здолати «Кривбас» допоміг дещо авантюрний дальній удар Андрія Ярмоленка на початку другого тайму. Цей гол справедливо може претендувати на звання найкрасивішого в турі: динамівець отримав м'яч біля бокової лінії, пройшов ближче до кута штрафного майданчика й «пострілом» з лівої ноги перекинув криворізького голкіпера Артема Штанька.
Попри поразку, «Кривбас» у Києві виглядав гідно й мав шанси принаймні зрівняти рахунок. «Команда зіграла навіть добре. Я вдячний хлопцям за те, що вони віддаються на полі», — попри поразку, Юрій Максимов хвалив своїх підопічних. При цьому «Кривбас» не може забити динамівцям у Києві вже п'ять матчів поспіль. Юрій Сьомін у відповідь на критику щодо блідої гри своїх підопічних попросив звертати увагу насамперед на результат і тішитися здобутим очкам.
Зі слів головного тренера також стало відомо, що «Динамо» має поповнитись ще одним легіонером. Уже до наступного туру Сьомін розраховував на словацького півзахисника Владіміра Вайса, що є гравцем національної збірної своєї країни. Цей футболіст мав контракт з англійським «Манчестер Сіті», але виступав переважно в оренді в «Болтоні» та шотландському «Глазго Рейнджерз». Таке підсилення було б доречним для киян, адже «Динамо» зараз потерпає через кадрові проблеми.
На гру з «Кривбасом» Сьомін навіть заявив молодих Темура Парцванію та Сергія Рибалку, які ще жодного матчу не провели у Прем'єр-лізі. Однак, як стало відомо, 21-річний півзахисник, який успішно пройшов медобстеження у Києві, вирушив до Манчестера. За словами футболіста, він отримав на підпис папери з істотно зміненими раніше обговореними умовами, які його не влаштували. «Одне можу заявити напевне я хочу залишити «Манчестер». Але те, що я вже став гравцем «Динамо», як писали в пресі, не відповідає дійсності. Мій агент відмовився схвалити версію контракту, запропоновану «Динамо», — сказав він. «Сподіваюся, що ця ситуація незабаром розв'яжеться. Думаю, що все стане зрозуміло найближчими днями.
До речі, у мене ще є пропозиція від «Вігана» і від одного іспанського клубу», — зазначив Вайс. У свою чергу президент «Динамо» Ігор Суркіс, коментуючи повідомлення словацької преси про те, що півзахисник не хоче переходити до «Динамо» через фінансові розбіжності з українським клубом зазначив, що перехід півзахисника «Манчестер Сіті» Владіміра до київського «Динамо», залежить від рішення самого футболіста. «Всі документи між «Динамо» і «Манчестер Сіті» підписані, між клубами ніяких проблем немає, ми домовилися», — сказав він. «Про оренду Вайса не йдеться, тільки повноцінний контракт. Владімір дуже талановитий хлопець. До 31 серпня трансферне вікно відкрите, тому тепер все залежить від рішення самого футболіста», — зазначив Ігор Суркіс.
«Шахтар-1» проти «Шахтаря-2» так деякі вболівальники охарактеризували недільне протистояння чемпіона України та маріупольського «Іллічівця» на «Донбас-арені». Кістяк команди Валерія Яремченка зараз формують гравці, що перебувають на контракті в «гірників» і не проходять до основного складу флагмана українського футболу. І нехай хоч скільки донеччани розсипаються в компліментах щодо молодості та перспективності своїх опонентів, останні результати азовців свідчать самі за себе: одна перемога в семи турах.
У цій зустрічі Мірча Луческу вирішив залишити в запасі Вілліана, Дугласа Косту та Луїса Адріано. Пропускав матч Фернандіньйо: чи не вперше КДК ФФУ дискваліфікувала гравця не за червону картку, а за неспортивну поведінку, яку арбітр не оцінив належним, жорстким, чином Фернандіньйо двічі бив ліктями київських «канонірів». Але у складі «гірників» вистачає й інших бразильців, які вміють забивати. І вже в першому таймі відзначився спочатку Едуардо — уперше в нинішньому сезоні, а потім Тейшейра оформив свій другий гол у цьому чемпіонаті.
Третє взяття воріт хоч і на рахунку Євгена Селезньова, але все для нього зробив Жадсон: після відмінної передачі «чарівника м'яча» нападник добив м'яч у порожні ворота. «Команди перебувають у різному становищі та на різних позиціях у турнірній таблиці», — визнав закономірність розгромної поразки Яремченко. А для «Шахтаря» цей успіх став 400-м у чемпіонатах України.
Однією з чотирьох команд, що ще не програвали, залишається «Таврія». При цьому підопічні Семена Альтмана в семи турах мають аж п'ять нічиїх. Цього разу сімферопольці відіграли мирову з «Карпатами», що прибули на півострів далеко не бойовим складом. Лише в другому таймі Олег Кононов випустив Ігоря Ощіпка та Лукаса; навіть не було в запасі Ігоря Худоб'яка. Найближчий резерв, утім, приніс львів'янам одне очко. На красивий гол Максима Калиниченка гості відповіли влучним ударом Лукаса з очевидного офсайду (для іспанця це третє взяття воріт у двох останніх поєдинках).
«У нас був важкий переліт і складний матч у Греції, тому я дав деяким хлопцям відпочити», — так прокоментував ротацію основного складу тренер львів'ян після гри. Незвично бачити галичан так близько до зони вильоту — як, до речі, і донецький «Металург», однак чемпіонат лише набирає ходу.
Привертає увагу серія «Дніпра» — три тури поспіль без перемог. Отож команда Хуанде Рамоса, в якій багато хто сподівався побачити «третю силу» в українському футболі, зараз перебуває в другій половині турнірної таблиці.

Результати матчів сьомого туру:
«Зоря» (Луганськ) — «Арсенал» (Київ) — 0:3
Голи: 0:1 — Кобахідзе (16), 0:2 — Кобахідзе (53), 0:3 — Ковпак (62)
ФК «Олександрія» — «Оболонь» (Київ) — 1:0
Гол: 1:0 — Кабанов (73)
«Чорноморець» (Одеса) — «Волинь» (Луцьк) — 0:0
«Ворскла» (Полтава) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Таврія» (Сімферополь) — «Карпати» (Львів) — 1:1
Голи: 1:0 — Калініченко (33), 1:1 — Лукас (78)
«Шахтар» (Донецьк) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:0
Голи: 1:0 — Едуардо (7), 2:0 — А. Тейшейра (30) 3:0 — Селезньов (51)
«Динамо» (Київ) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:0
Гол: 1:0 — Ярмоленко (50)
«Металіст» (Харків) — «Металург» (Донецьк) — 2:0
Голи: 1:0 — Крістальдо (14), 2:0 — Крістальдо (35).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІГА ЧЕМПІОНІВ: РЕАБІЛІТАЦІЯ ФАВОРИТІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».