Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДІЄТА ПО ГРУПІ КРОВІ
Чи існує взаємозв'язок між групами крові й специфічним харчуванням людини? Час від часу це питання стає предметом активного обговорення. Нерідко стверджують: якщо враховувати групу крові при виборі продуктів, це зумовить природну регуляцію маси тіла і сповільнить процеси старіння організму. Хоч якою дивною здавалася б, на перший погляд, така теорія, в Америці та Європі вона знайшла чимало прихильників. Можливо, і нам варто прислухатись і спробувати знайти у цій ідеї раціональне зерно. Допоможе нам у цьому Ольга Чернова, доцент Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика.

— Чи справді для досягнення максимально позитивного результату при виборі оптимальної дієти харчування слід ураховувати групу крові?
— Саме так. Теорію, про яку йдеться, вперше висунули американські фахівці Пітер д'Адамо і Кетрін Уітні. Вони пояснюють цей взаємозв'язок тим, що на різних стадіях еволюційного розвитку людина змінювала свій спосіб життя і відповідно раціон харчування.
Кожна група крові містить інформацію про наших пращурів, про те, ким вони були, в яких умовах жили, якими були їхні поведінка й харчування. Хоч нас розділяють сотні, а інколи й десятки тисяч років, багато їхніх рис виявляється у нас. Загалом за цією теорією виходить, що коли кардинально змінюється спосіб життя, а потім і меню, відповідно змінюються складові процесу травлення та обмін речовин. Не відразу, звичайно. Через 20 тисяч років — напевне. Звідси й власна дієта для володаря кожної з чотирьох груп крові.
— Як визначити, за яким принципом, відповідно до цієї теорії, кому що їсти?
— Перша група вважається найдавнішою. (Припускають, що йдеться про близько 40 тисяч років). Первісні люди переважно їли м'ясо тварин, на яких полювали. Їхні нащадки змогли урізноманітнити раціон продуктами, отриманими від сільськогосподарської діяльності, а також фруктами і овочами. Оскільки пращури людей з першою групою крові були мисливцями і харчувалися м'ясом тварин у великій кількості, їхні нащадки мають приділяти підвищену увагу вживанню високобілкової їжі та обов'язково мати фізичні навантаження, наприклад, відвідуючи тренажерний зал. Якщо людина з першою групою крові стає вегетаріанцем, її енергетичний рівень слабшає, бо організм погано переносить відсутність тваринного білка.
Тож людям із першою групою крові потрібно вживати нежирні сорти м'яса, рибу, морепродукти, молюски тощо. Їм не варто їсти борошняні, молочні продукти, страви зі злакових. Слід відмовитися від ковбас, копченини, жирної свинини. Фрукти та овочі можна й потрібно їсти постійно. Перевагу слід віддавати оливковій олії й обмежити себе у вживанні кави.
— Гаразд, із найдавнішою групою крові розібралися. А як із другою?
— Цей тип крові сформувався у період переходу людей від кочового способу життя до осідлого, від полювання до землеробства, що стало причиною зміни дієти у бік рослинної їжі. Людям, чиї предки були землеробами і фермерами, найімовірніше, підходить дієта без уживання м'яса. На відміну від представників першої групи, які «спалюють» м'ясо, як паливо, власники крові другої групи починають ще замолоду нагромаджувати отримані ними тваринні білки і жири у вигляді власних жирових відкладень. Найоптимальнішими для людей з другою групою крові є злакові, боби, овочі й фрукти у великій кількості а також насіння, сухофрукти, риба. Їм слід обмежити або вилучити свинину, ковбаси і копченину, скоротити вживання молока, кисломолочних продуктів і сирів. Щодо фізичних навантажень, то вони мають бути не надто інтенсивними: риболовля, повільні прогулянки.
— Скажу відверто: я з нетерпінням чекаю, коли ми дійдемо до третьої групи крові, адже тут моя особиста зацікавленість...
— Як бачимо, дієти для людей з першою і другою групами крові — крайнощі, ледь не протилежності. На відміну від них, дієта для людей із третьою групою крові добре збалансована, до неї входить широкий спектр продуктів усіх типів. За результатами деяких досліджень, третя група крові з'явилася близько десяти тисяч років тому серед представників монголоїдної раси з Центральної Азії, а згодом поширилася у Європі. Ці люди просувалися на Північ, насаджуючи свою культуру, орієнтовану на приручення тварин і розвиток скотарства. Це позначалося на раціоні їхнього харчування. Він складався з м'яса і продуктів переробки молока.
Тому людям із третьою групою крові корисно дотримуватися різноманітної й збалансованої дієти. Вживати молоко і молочні продукти, нежирні сорти м'яса, вилучити з раціону або звести до мінімуму ковбасу, копченину і свинину. Щодня можна додавати до свого меню рибу і морепродукти. Так само, як овочі й фрукти. Представники цієї групи крові — єдині, хто може підтримувати гарне здоров'я і високий життєвий тонус найперше за рахунок молочної дієти. Для підтримки високого рівня енергії їм необхідні помірні заняття, наприклад, плаванням або ходьбою.
— І нарешті четверта група крові.
— Ця група крові більш-менш молода і рідкісна, адже вона з'явилася лише близько тисячі років тому. Нині десь п'ять відсотків населення планети мають четверту групу. У більшої частини корінного населення Японії четверта група крові. Автори ідеї вважають, що четверта група крові з'явилася в результаті асиміляції східних завойовників із останніми представниками підкореної Європи.
Цим людям приписують унікальні здібності пристосуванців, а їхньому організму — стійкість до різних захворювань. Оскільки четверта група крові поєднує компоненти першої й другої груп, до дієти для людей, котрі мають цю групу, повинні входити продукти, рекомендовані для цих груп. Бажано регулярно вживати помідори, червоні вина, каву та чай. Хочу зауважити, що у носіїв четвертої групи чутливий шлунково-кишковий тракт. Лише шляхом спроб і помилок вони можуть визначити, який вид їжі для них найсприятливіший.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО СПРИЧИНЯЄ ХАРЧОВУ НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ?
  • ПРОБЛЕМИ ЗІ СНОМ ЗАГРОЖУЮТЬ ПАРКІНСОНІЗМОМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».