Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
НАСИЛЬСТВО У СІМ'Ї: ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ
— Ця жахлива історія трапилася в одному з помешкань Тернополя. Батьки маленької Настусі вкотре напилися й влаштували бійку. Коли на виклик сусідів приїхала міліція, навіть досвідчені правоохоронці були шоковані: у квартирі все було круговерть, давно не митий посуд уперемішку з битим валявся на підлозі, усюди несамовита багнюка, але найбільше схвилювало не це — на обдертому ліжку лежала малолітня дитина й корчилася від болю. Тож міліціонерам довелося викликати медиків. Ті, запідозривши в дівчинки перелом ноги, доправили її до лікарні. Рентгенівський знімок підтвердив — у чотирирічної дитини закритий перелом лівої гомілки.

Поки лікарі хворій накладали гіпс, працівники міліції з'ясували, що нетверезий батько за непослух дитини сильно штовхнув її. Коли дівчинка спробувала підвестися, тиран щосили наступив їй на ногу... Все це відбувалося на очах у п'яної матері.
Із цієї гіркої історії й почалася наша розмова з начальником відділу Управління профілактичної роботи серед дітей Департаменту профілактики правопорушень МВС України Костянтином Перегняком про те, що роблять правоохоронці, аби ефективно захищати права дітей.
— Костянтине Дмитровичу, ця сумна історія, на жаль, не виняток...
— Судіть самі — лише торік працівники кримінальної міліції у справах дітей МВС України виявили 5934 неблагополучні родини, в яких батьки не лише самоусунулися від виховання власних чад, а й дозволяють собі щодо них насильство. Нині у проблемних сім'ях живе 11089 дітей.
Минулого року винесено понад 3724 офіційні попередження про неприпустимість насильства у родинах. А 373 неблагополучні сім'ї отримали захисні приписи після того, як їх офіційно і неодноразово попереджали працівники кримінальної міліції та представники соціальних служб про неприпустимість знущання над дітьми. Правоохоронці склали 3735 адміністративних протоколів за вчинення батьками насильства над малечею.
Працівників міліції непокоїть байдуже ставлення деяких дорослих до власних чад. Своєю поведінкою вони негативно впливають на дітей — курять, вживають наркотичні речовини, алкогольні напої, навіть втягують їх у пиятику. Тому на підставі статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення на таких безвідповідальних дорослих було складено 40918 адміністративних протоколів. Ще на 3502 члени родин зібрано матеріали про позбавлення їх батьківських прав. До речі, більшу половину наших позовних заяв задоволено судами.
— Чимало дорослих веде аморальний спосіб життя. Проте нині багато молодих людей уживає всілякий наркотичний непотріб...
— Проблема із запобігання наркоманії серед дітей надзвичайно гостра. Зусиль міліції, аби вирішити її, недостатньо. Повинні долучитися всі, кому не байдуже наше майбутнє.
У МВС здійснюють оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на виявлення, запобігання і припинення наркозлочинів з-поміж дітей. Наші працівники лише минулоріч у ході перевірок навчальних закладів виявили понад 329 правопорушень, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних речовин. Ми також відправили 668 тривожних повідомлень до органів освіти для вживання заходів. Поза увагою не залишилися й розважальні заклади. Правоохоронці за рік перевірили 25736 таких установ. Було зафіксовано більш ніж 266 фактів незаконного обороту та вживання молодими людьми наркотиків.
Не рідкість, коли дорослі схиляють неповнолітніх до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів. На підставі статті 315 частини 2 Кримінального кодексу України проти таких осіб працівниками міліції порушено 165 карних справ.
— Наскільки гостра проблема злочинності серед дітей?
— Зафіксовано певне зростання злочинів, які скоїли неповнолітні або за їхньою участю. Ці цифри такі: у 2009 році діти зважилися на 15445 злочинів, а вже у 2010-му їх скоєно 17342.
Завдяки ухваленню Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за викрадення чужого майна» сума збитків для порушення кримінальної справи зменшилася майже в десять разів. Це спричинило зростання злочинності загальнокримінальної спрямованості з-поміж дітей. У структурі підліткової злочинності переважають крадіжки.
Загалом у державі констатуємо зменшення таких злочинів у середовищі юних, як умисні вбивства, котрих на 24 % стало менше. Поменшала кількість грабежів і розбоїв, умисних тяжких тілесних ушкоджень, менше зафіксовано зґвалтувань.
— Ви маєте неабиякий досвід роботи з неповнолітніми. Тож поділіться, як ефективно вирішувати проблеми «важких» підлітків?
— Особливих рецептів немає — досить любити дітей та не залишатися осторонь їхніх проблем. Із цією метою у МВС упроваджують рекомендації ЄС, документи ООН і ЮНІСЕФ щодо профілактики злочинності серед неповнолітніх. Ідеться насамперед про врахування психологічних особливостей дитини, відновний підхід, повагу до суспільних цінностей, визнання прав підлітка. Між іншим, у цій сфері є певні здобутки, а саме розроблено ефективну трирівневу модель запобігання правопорушенням серед дітей та молоді та її пілотне провадження у регіонах держави.
Свою роботу плануємо так, щоб поза увагою не залишалися всі категорії неповнолітніх: діти, які за скоєння правопорушень перебувають на обліках в органах внутрішніх справ; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
Так, нещодавно для вихованців Трипільської школи-інтернату, що на Київщині, ми організовували екскурсію до Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років». А вихованці дитячого будинку «Малятко», теж із Київщини, відвідали кондитерську фабрику імені Карла Маркса. Практикуємо відвідування дітьми чергових частин міліції, військових частин Внутрішніх військ, експертно-криміналістичних і кінологічних центрів, центрів практичної психології, музеїв та ВНЗ системи МВС тощо.
— Чи можна вважати нинішнє законодавство щодо захисту прав дітей досконалим?
— Працюємо над тим, щоб воно було таким. Приміром, на виконання Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини ми ініціювали зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за використання малолітньої дитини у жебракуванні.
МВС супроводжувало ухвалений Верховною Радою Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей». Цей законодавчий акт визначає роботу державних установ, громадських і доброчинних організацій, що опікуються соціальним захистом населення й проблемними дітьми зокрема.
Усе робимо, аби протидіяти поширенню дитячої порнографії. Як відомо, в дію введено ч. 4 ст. 301 Кримінального кодексу України, що передбачає кримінальну відповідальність за скоєння подібних злочинів. Нагадаю, відповідно до санкції цієї статті зловмисники можуть отримати до десяти років позбавлення волі.
Народні депутати підтримали також Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно обмеження споживання, продажу пива і слабоалкогольних напоїв». Відтепер продаж неповнолітнім напоїв, що містять алкоголь, заборонено.

Розмову вів Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ПІД КОНТРОЛЕМ
  • НИТТЯ ГІРШЕ ВІД БИТТЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».