Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ЛИЦАРІ «ГОЛУБИХ ШОЛОМІВ»
Упродовж останніх 17-ти років майже 2500 вітчизняних правоохоронців побували у численних миротворчих місіях. За цей час МВС утратило одного бійця і не отримало жодного нарікання від представників ООН, ЄС та ОБСЄ на службу українських міліціонерів за кордоном.

Як починалося...
Ще 1994 року представники Секретаріату ООН запропонували тодішнім керманичам української держави взяти участь у врегулюванні збройного конфлікту й встановленні миру на території колишньої Республіки Югославії. Ділову пропозицію вітчизняні можновладці сприйняли позитивно. Того ж року за прискореною програмою почали готувати кадри для першої миротворчої місії. Майбутні захисники миру пройшли тестування й підготовчі збори. Тоді до процесу підготовки миротворців долучалися чи не найбільше представники спецвідділу у складі Департаменту кадрового забезпечення МВС. За якийсь час оперативно сформований загін миротворців із числа міліціонерів у складі десяти чоловік рушив до охопленої війною Югославії.
Від 1997-го до 2005 рр. вітчизняні стражі правопорядку щороку відбували до охопленої війною країни. Зокрема, наші міліціонери набиралися бойового досвіду в Анголі, Косовому, Конго, Ліберії, Македонії, Судані й Кот-д'Івуарі (Республіка Берег Слонової кістки.— Авт.). Українцям довелося виконувати завдання з підтримання миру й охорони правопорядку в Східному Тиморі й Боснії та Герцеговині. Цьогоріч українці також з'явилися у місії ЄС у Киргизькій Республіці.
Нині 73 українські миротворці працюють спостерігачами міжнародної поліції ООН, ЄС та ОБСЄ в 11-ти країнах світу. Та все ж чи не найбільшу славу миротворчої держави на міжнародній арені наші співвітчизники здобули ще у 2000 році. Саме тоді на знак визнання високого професіоналізму українцям було запропоновано відправити свої спеціальні миротворчі підрозділи до автономного краю Косове.

Кінологічні операції — наш пріоритет
Днями миротворчі сили НАТО взяли під охорону кордон між Сербією і Косовим. Саме тут, як повідомлялося у ЗМІ, загострилася обстановка після того, як уряд Косова скерував у прикордонний анклав, населений сербами, поліцію. Тож регіоном знову, як і десять років тому, прокотилися постріли і рвалися саморобні бомби.
Хай там як, але обстановка в автономному краї Косове час від часу загострюється не лише через ухвалення подібних політичних рішень. У цій країні процвітає нелегальний бізнес — зловмисники намагаються з розмахом організувати торгівлю наркотиками і зброєю. Тож керівництво місії ООН кілька років поспіль користувалося послугами українського Кінологічного миротворчого підрозділу, який було відправлено в цей неспокійний край ще в 2000 році й зарекомендував себе ефективним, дієздатним і єдиним у світі подібним правоохоронним формуванням.
— Наш підрозділ виконував завдання з підтримання громадського порядку,— ділився враженнями моїй колезі журналістці Наталії Бакаловій миротворець з міста Черкас Максим Козак, який служив у підрозділі SPU K-9, представники якого допомагали місцевій поліції підтримувати порядок у Косовому.— Ми не раз долучалися й до втихомирення натовпів під час масових безпорядків. А ще наші хлопці ефективно викривали контрабандистів і забезпечували стабільну роботу місцевого аеропорту — перевіряли багаж на вміст наркотичних і вибухових речовин.
На думку М. Козака, службові собаки у подібних операціях незамінні. Миротворець також зазначає, що кожний пес у Косовому має свою спеціалізацію: одних собак стражі правопорядку залучають до патрульно-пошукової роботи, інших використовують для штурму певного об'єкта, виявлення наркотиків, вибухівки та зброї. Навіть після того, як у албанських поліцейських з'явилися власні навчені службові пси, керівництво місії увесь час дослухалося до порад наших миротворців. «За весь час перебування тимчасової місії ООН в охопленому війною Косовому не траплялося жодного випадку, щоб українські кінологи не виявили щось заборонене чи, не дай Боже, щось проґавили,— розповідає інший миротворець, один із найдосвідченіших міліцейських кінологів Руслан Третяк.— Довіра представників місії до українського контингенту тут цінувалася чи не найвище».
На жаль, три роки тому Кінологічний миротворчий підрозділ було виведено із цього неспокійного краю.

Кузня миротворців МВС
У 2003 році було визнано, що основні організаційні заходи з відбору, підготовки, оснащення, фінансування й відправлення охоронців миру у різні правоохоронні місії ООН, ЄС і ОБСЄ краще проводити на базі спеціального підрозділу. Його представники мали б перебрати на себе клопоти з виплати грошового забезпечення правоохоронцям в Україні, присвоєння їм спеціальних звань за вислугою років тощо. Тож незабаром виконання цих функцій повністю поклали на Спеціальний миротворчий центр Національної академії внутрішніх справ. Тут зі всіма важливими завданнями справляються на «відмінно» тільки десятеро працівників.
Яскравим доказом цього може слугувати, приміром, цьогорічне травневе тестування кандидатів у миротворці. Із 65 відібраних правоохоронців іспити з іноземної мови (зазвичай англійської.— Авт.), професійного керування повнопривідним автомобілем і вогневої підготовки успішно склали 63 особи.
— Майже стовідсотковий результат, — зауважує начальник Спеціального миротворчого центру НАВС підполковник міліції Руслан Воробйов, і додає: «Після тестування майбутніх миротворців працівниками нашого центру усім 63 охочим потрапити в миротворчі місії серйозний іспит улаштовував канадець, представник Секретаріату ООН і за сумісництвом миротворець з великим досвідом Марк Бірс. Він був приємно вражений навченістю українських миротворців».
Не менше він дивувався й матеріально-технічній базі НАВС і Спеціального миротворчого центру, зокрема зазначив: «У вас за останнім словом техніки збудовано мультимедійні тири для відстрілу куль з пістолетів. Будується ультрасучасний функціональний тир для стрільби з автоматичної зброї».
Зусиллями офіцерів і службовців НАВС робиться все можливе для повноцінної професійної підготовки миротворців і курсантів. На факультеті початкової та спеціальної підготовки навчального закладу, що у селі Віті-Поштовій, збудовано сучасний стадіон і майданчик для фізичних занять. До речі, в альма-матер українських правоохоронців нещодавно завершилися курси з навчання англійської мови правоохоронців, яких залучатимуть до охорони правопорядку під час Євро-2012. Усі наявні у ВНЗ тири готові прийняти чи не добру половину всіх вітчизняних міліціонерів для підвищення їхніх навичок із вогневої підготовки. Правоохоронці стріляють тут винятково зі зброї вітчизняного виробництва «Форт» і бойовими набоями. Все роблять так, як може статися у бойовій обстановці.

Іван КУЛЕХА

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО ВКЛАДАЄШ, ТЕ І МАЄШ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».