Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
САМОЗВАНЕЦЬ СПЕЦІАЛІЗУВАВСЯ НА... ЛІКАРЯХ

Працівники міліції Донеччини затримали за шахрайство 26-річного місцевого мешканця, котрий підшукував свої потенційні жертви у медичних закладах обласного центру. Сам хлопець виріс у родині лікарів: медиками працювали тато, мама, дядьки, тітки і ціла когорта двоюрідних сестер. Батьки хотіли, аби син продовжив сімейну традицію і обрав їхню професію, але того приваблювали легкі гроші, і він бажав працювати лише у фінансовій сфері.

З великими потугами родичі за допомогою своїх зв'язків якось зуміли його влаштувати до одного з комерційних банків Донецька, але там на хлопця чекало розчарування. Він сподівався, що гроші до нього тектимуть рікою за здорово живеш, а насправді менеджеру-початківцю доручили нудну роботу, яка полягала в перевірці достовірності довідок про доходи і майновий стан позичальників. Зарплатня, як за середніми мірками, була досить пристойною, однак юнакові вона здавалася ледь не жебрацькою.
Із таким настроєм він зважився на свою першу махінацію: умовив безробітного, без копійки за душею, знайомого подати заяву на кредит. Звичайно, за правилами фінансового світу такому позичальникові будь-який банк мусив би дати відкоша. За винятком тих випадків, коли у неспроможного заявника в середовищі менеджменту є «своя людина». Заяву доручили розглядати нашому «герою», котрий, висмоктавши з пальця, написав у висновку, що в кандидата на отримання кредиту нібито є і квартира, і машина, і дача, і високооплачувана робота.
Отже, кредит отримали, гроші поділили і прогуляли, а через кілька місяців прийшла розплата. Правда, дбайливі батьки, відшкодувавши банкові завдані збитки, врятували хлопця від в'язниці, однак лави підсудних йому уникнути не вдалося: він був засуджений за ст. 191 Кримінального кодексу, в якій ідеться про заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, і отримав п'ять років позбавлення волі з іспитовим терміном три роки.
Звичайно, на подальшій фінансовій кар'єрі хлопець змушений був поставити жирний хрест, однак мрія про легкі гроші все одно не полишала його. Цікаву ідею для втілення її у життя підказав випадок. Це сталося під час поминальних днів, коли на цвинтарі зібралися численні родичі, в яких після кількох чарок розв'язалися язики, і кожному хотілося виказати, що на душі накипіло. Одна з його сестер поскаржилася на колегу, котрий без докорів сумління бере хабарі, не роблячи при цьому для своїх знайомих не те що винятку, а й навіть знижки.
Так у хлопця виник задум здерти гроші з нечистого на руку медика, який працював на посаді завідувача відділення лікарні. Через деякий час він завітав до нього, представився співробітником обласного відділу по боротьбі з корупцією і в дуже довірливій формі повідомив, що той — «під ковпаком» у міліції. Розповів, що нібито за ним ведеться спостереження, здійснюється прослуховування і при цьому назвав деякі реальні випадки, коли той «брав на лапу». А потім запропонував за гроші «зам'яти» цю справу, поки її не передали до прокуратури. І попросив за це тисячу доларів США, яку й негайно отримав від не на жарт переляканого лікаря.
Такий спосіб заробляння грошей страшенно йому сподобався, і він став методично збирати інформацію про лікарів, котрих можна було б надурити аналогічним чином. У цьому йому сприяла наявність широкої, так би мовити, «агентурної бази». Хлопець розповідав котрійсь із тіток чи сестер, що треба влаштувати належне лікування своєму знайомому і питав, кому з лікарів і яку суму зазвичай треба платити. А потім, отримавши потрібну інформацію, йшов трусити гроші з місцевих ескулапів.
Скільки всього людей обдурив зловмисник у такий спосіб, установити навряд чи вдасться, оскільки далеко не всі жертви погодилися співробітничати зі слідством. Бувало, зізнається викритий шахрай у черговому епізоді, слідчий викликає потерпілого, а той усе заперечує: нікому, мовляв, нічого не давав, ніхто у мене не вимагав, а цього йолопа вперше бачу. Що робити в такій ситуації? Звичайно ж, виносити відмовну постанову. Звісно, шахрайство — це не та стаття, де для порушення кримінальної справи неодмінно потрібна заява потерпілого — досить і явки з повинною з боку зловмисника. Але практика свідчить, що в суді такі справи зазвичай розвалюються, бо й згідно з Конституцією усі сумніви — на користь обвинувачуваного. Однак все ж таки знайшлося троє заявників, котрі дали покази, і цього вистачить, аби запроторити афериста до колонії.
А попався він на лікареві, котрий хабарів не брав — очевидно, зловмисник отримав недостовірну інформацію. Вислухавши молоденького «борця з корупцією», котрий відмовився показувати будь-які документи, медик одразу ж зрозумів, що йому морочать голову. Він попросив зайти наступного дня, коли у нього будуть гроші, а сам звернувся за порадою до міліції. Плутяга був затриманий при передачі грошей. Нині зловмисника заарештовано та пред'явлено йому обвинувачення не лише у шахрайстві, а й у самовільному присвоєнні владних повноважень (ст. 353 ККУ). Простіше кажучи, у самозванстві.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • СБУ РОЗПЛУТУЄ ЗЕМЕЛЬНІ АФЕРИ
  • УБИЛИ ЗА ВИПУСКНУ СУКНЮ
  • СЕЗОН КРИМІНАЛЬНОГО СЕКСУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».