Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ГРЕЦЬКЕ «ДОМІНО» ЄВРОПЕЙСЬКИХ ФІНАНСІВ
Днями міністри фінансів країн Євросоюзу обговорили питання кредитування Греції. Ці дебати завершили непросту процедуру прийняття чи не найтяжчого рішення в новітній історії європейської інтеграції. До останнього моменту здавалося, що Берлін та Париж так і не погодяться, кому треба буде затягнути паски, аби допомогти Греції виборсатися з фінансової трясовини. Адже метод самодопомоги за рекомендаціями казкового барона Мюнхгаузена не спрацював.

Уряд Георгіоса Папандреу використав усі непопулярні соціальні заходи, які традиційно натикалися на загальні страйки. Але на краю прірви державного банкрутства минулого тижня грецький парламент прийняв пакет драконівських економічних заходів. Вони, зокрема, передбачають скорочення бюджетних витрат шляхом звільнення половини працівників державного сектора, обмеження виплат з безробіття, збільшення оподаткування на 18 млрд євро, проведення широкої приватизації, яка має охопити не лише курортні острови, а й пляжі. Лише після цього країни Євросоюзу ухвалили рішення про кредитування Греції. Щоправда, воно було не одностайним. Словаччина, Словенія категорично відмовилися, маючи власні соціальні проблеми, допомагати вирішувати їх грекам.
Ці скептичні настрої характерні також для головних спонсорів цього кредиту — Німеччини та Франції. Німці, які ніяк не протестували проти рішення уряду підвищити пенсійний вік до 68 років для чоловіків і жінок, взагалі вважають, що греки не хочуть по-справжньому працювати. Однак уряди країн Євросоюзу провели широку інформаційну кампанію, аби пояснити своїм громадянам, що банкрутство Греції було б стимулом для ефекту доміно в інших проблемних країнах.
До непопулярних соціальних заходів, аби скоротити бюджетні дефіцити та уникнути державного банкрутства, вимушена вдаватися більшість країн Євросоюзу. Лише останнім часом проти збільшення пенсійного віку страйкували працівники бюджетної сфери в Лондоні, Празі, а Мадрид опинився в полоні маршу безробітних. Італійський уряд Сільвіо Берлусконі також ухвалив безпрецедентний план радикального скорочення бюджетних витрат. Нова хвиля класової боротьби повернеться до країн Євросоюзу вже наприкінці літа, коли непопулярні заходи урядів буде втілено в життя. Це провокує негативне ставлення до спільної європейської грошової одиниці євро.
Великий європейський бізнес закликав національні уряди країн — членів Євросоюзу забезпечити збереження стабільного курсу спільної європейської грошової одиниці євро. Саме на це спрямовано всі непопулярні заходи з обмеження соціальної ринкової економіки. Однак у колах економічних експертів немає єдиної думки, чи достатньо буде цих заходів, аби уникнути банкрутства монетарного союзу. Потужний негативний вплив на Європу продовжує чинити ситуація на Близькому Сході, яка провокує подорожчання енергоносіїв.
Ситуацією активно користується Китай. Днями турне країнами Євросоюзу здійснив прем'єр Державної ради Китаю Вень Цзябао. Зокрема, Китай видав Угорщині мільярд євро кредиту. Також китайський капітал викупив контрольний пакет акцій швецької автомобільної кампанії «Сааб». Така активність Китаю обумовлюється тим фактом, що євро вже становить більш як чверть валютних резервів Пекіна. Крім того, Євросоюз є важливим ринком збуту китайських товарів. Тому Китай, захищаючи власні інтереси, активно допомагає проблемним країнам Євросоюзу уникнути банкрутства. Однак загалом ситуація є надто нестабільною, щоб давати оптимістичні прогнози.
Осінні соціальні конфлікти можуть перешкодити реалізації заходів з економії бюджетних коштів та ще більше дестабілізувати ситуацію. Свою гру на послаблення євро веде й Федеральна резервна системи США. Та робить це доволі обережно, адже «обвал» курсу автоматично може зробити європейські товари дешевшими, ніж американські, у чому Вашингтон не зацікавлений. Тож шанси стабілізувати становище майже дорівнюють ризикам дестабілізації. У взаємозалежному світі діє «ефект метелика», коли помах крила метелика в одній частині планети може спровокувати бурю в іншій. Головне, аби поліпшилася загальна економічна погода у світі.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЬСЬКЕ ГОЛОВУВАННЯ У ТЯЖКІ ЧАСИ ЄВРОСОЮЗУ
  • ЗАГОСТРЕННЯ БОРОТЬБИ ЗА «ЧОРНЕ ЗОЛОТО»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».