Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СУДОВИЙ ТРАГІФАРС
Печерський районний суд м. Києва у середу продовжив розгляд по суті кримінальної справи за обвинуваченням Ю. Тимошенко у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади і службових повноважень).

На початку судового засідання головуючий суддя Родіон Кірєєв заборонив трансляцію, фото- та відеофіксацію засідання у справі Юлії Тимошенко на стадії допиту свідків.
Суддя послався на вимоги законодавства, зокрема ст. 293 Кримінально-процесуального кодексу, якою передбачено унеможливлення впливу на свідчення і недопустимість спілкування допитаних свідків із недопитаними.
На припиненні прямої трансляції процесу наполягала сторона обвинувачення. Водночас Ю. Тимошенко заявила, що не вбачає необхідності в ухваленні такого рішення. «Припинення трансляції, фото- та відеофіксації зробить процес закритим для суспільства»,— сказала екс-прем'єр.
Водночас суддя у своєму рішенні зазначив, що дозвіл на фото-, відеофіксацію та пряму трансляцію надаватиметься окремо після завершення допиту свідків. Разом із тим, згідно з рішенням суду, журналістам дозволено бути присутніми в судовій залі й вести записи, в тому числі за допомогою аудіотехнічних засобів.
Але найцікавіше було попереду: Родіон Кірєєв образився на слово, яким його назвала Юлія Тимошенко, коли він проходив повз неї, повертаючись до свого робочого місця після чергової перерви, і випровадив її із судового засідання.
Перед тим як ухвалити рішення про позбавлення Юлії Тимошенко права бути присутньою на слуханні її справи, суддя попросив підсудну повторити те слово, яке образило його і продемонструвало, на його думку, неповагу до суду. У відповідь підсудна кілька разів сказала: «Ви не суддя — ви нелюд».
Під час дискусії про виведення Тимошенко із зали підставою для такого рішення Кірєєв назвав «неодноразове порушення підсудною порядку». Думку судді підтримав прокурор. Попри прохання захисника Тимошенко змінити рішення, суддя ухвалив випровадити її із зали на одне засідання.
«Я вважаю, що в моїх діях не було нічого такого, за що мене треба було виводити із зали засідання. Я висловлювала свій протест судовій системі в цілому»,— сказала Тимошенко, залишивши приміщення суду. Вона також пояснила журналістам та прихильникам, чому відмовляється вставати під час судових засідань — «тому що виступає проти політичних репресій та правлячого режиму».
Рішення про випровадження Тимошенко із зали її прихильники зустріли скандуванням «Ганьба!» Саме під ці вигуки Кірєєв наказав міліції вивести Тимошенко із зали, яку вона довго не хотіла залишати, однак зробила це після наполягання міліціонерів.
Трохи раніше бійці міліцейського спецпідрозділу «Беркут», увірвавшись до судової зали, де слухається справа екс-прем'єр-міністра України, застосували фізичну силу до журналістів.
Як передає кореспондент УНІАН, бійці «Беркута», не розбираючи — чоловік чи жінка перед ними,— і не надаючи жодних пояснень, грубо штовхали журналістів та ігнорували їхні прохання не перешкоджати здійсненню професійних обов'язків.
Наступного дня Юлія Тимошенко подала заяву про відвід судді Печерського районного суду міста Києва Родіона Кірєєва. Своє клопотання вона пояснила прикриттям суддею Кірєєвим представників наркобізнесу, вбивць та інших злочинців в Україні.
«Вдумайтесь, із 32 вироків цього судді 20 закрито за специфічною ст. 75 Кримінального кодексу, яка злочинців звільняє від відповідальності. Це вже не випадковість, а система. Це пов'язано, без сумнівів, із системною та усвідомленою корупцією»,— зазначила політик.
Зокрема, вона навела кілька прикладів вироків, які виніс раніше суддя Кірєєв. За її словами, він звільнив від кримінальної відповідальності кількох наркоторговців та п'яного водія, який збив людину.
«Про це знає й оточення Президента, і працівники Вищої ради юстиції. Цей суддя внаслідок своїх системних незаконних вироків перебуває нині на гачку у чинної влади. Це означає, що якщо він зробить крок вправо або крок вліво від тих вказівок, які йому дають, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за свої корупційні дії — вироки, що внесено до Єдиного реєстру судових рішень і які нікуди звідти вже не дінуться»,— заявила Тимошенко.
За її словами, неправосудні 20 вироків — це, по суті, «вирок пану Кірєєву».
«Людина, яка має такий бекграунд — такі напрацьовані вироки,— зобов'язана за власним бажанням покласти заяву і піти із судової системи України. Сподіваюсь, у Вас, пане Кірєєв, вистачить мужності прийняти заяву про ваш відвід і залишити цей процес»,— резюмувала Тимошенко.
Як і очікувалося, Родіон Кірєєв вчергове відмовив Тимошенко у відводі головуючого по справі.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ВР ЗВІЛЬНИЛА ГОЛОВУ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ
  • НАШЕ МІСЦЕ— ПЕРЕДОСТАННЄ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».