Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОСТАННЬОГО БАЛКАНСЬКОГО ВІЙСЬКОВОГО ЗЛОЧИНЦЯ ЗААРЕШТОВАНО
Помітною новиною стало повідомлення про арешт колишнього командувача армії боснійських сербів генерала Ратко Младича. Його розшукували п'ятнадцять років. А він тим часом, так само як і колишній політичний керівник боснійських сербів Радован Караджич, у напівлегальному статусі жив під Белградом. Оскільки зраджують, зазвичай, лише особливо наближені люди, за однією з версій, сербській владі Младича за фінансову винагороду здав один із його прихильників.

Резонанс у сербському суспільстві з приводу арешту генерала виявився неоднозначним. Проєвропейська частина сербської громадськості вітала цю подію, як вирішальний крок у напрямку до європейської інтеграції Сербії. Натомість націоналістична частина сербського суспільства готує акції протесту проти його видачі до Гаазького трибуналу.
Президент Сербії Борис Тадич опинився у непростому становищі. З одного боку, арешт та суд над Ратко Младичем є суттєвою вимогою Євросоюзу до Белграда. З іншого — цей крок не є таким однозначним із точки зору внутрішньополітичної боротьби.
Колишнього генерала боснійських сербів доправили до Нідерландів пізно увечері у вівторок в умовах найсуворішої секретності. Літак із Ратко Младичем на борту приземлився в аеропорту Роттердама. Там його пересадили на вертоліт, що взяв курс на Гаагу, де проходитиме Міжнародний трибунал, повідомляє Укрінформ із посиланням на Бі-Бі-Сі. Сербська влада, судячи з усього, хотіла уникнути можливих акцій протесту і оголосила про початок процедури екстрадиції Младича після того, як його посадили в літак.
Ратко Младичу передано звинувачувальний акт і роз'яснено формальність процесу. Очікується, що він уперше з'явиться перед судом протягом 48 годин.
Младича звинувачують у скоєнні воєнних злочинів у Сребреніце в 1995 році, коли було вбито 7500 чоловіків і підлітків. У 1996-му генерала разом з іншими керівниками Республіки Сербської було звинувачено Гаазьким трибуналом у геноциді. Він переховувався від міжнародного правосуддя. 26 травня сербській поліції вдалося заарештувати Младича у селі Лазарево за 80 км від Белграда.
Водночас, незалежно від видачі Младича до Гааги, процес переговорів Сербії з Євросоюзом є непростим. Сербія фактично повторює суперечливий досвід європейської інтеграції Хорватії.
Від Загреба понад десять років також вимагали видачі до Гааги головного хорватського військового злочинця — генерала Анте Готовини. Однак, тільки-но це сталося, Хорватії було відмовлено у прискоренні вступу до Євросоюзу. Це лише посилило позиції скептично налаштованих щодо європейської інтеграції хорватських націоналістів.
За цих обставин сербські європейські оптимісти вимушені ставати реалістами та розуміти, що, в умовах неподоланої остаточної глобальної економічної кризи та внутрішніх протиріч всередині Євросоюзу, вимоги щодо вступу до ЄС ставатимуть усе жорсткішими, а черга на набуття членства все довшою.
Також справа Младича має суттєвий регіональний резонанс. Адже вона відводить на другий план у інформаційному просторі справу про торгівлю людськими органами у Косовому. Хоч зважаючи на рішучість Росії, довести справу до кінця, остаточно поховати її навряд чи можливо. Однак вже зрозуміло, що дипломатичних дивідендів на цій справі Белград найближчим часом не матиме.
Переговори про можливе визнання Сербією Косова відбуваються дуже важко. Два тижні тому в Приштині офіційну сербську делегацію, яка прибула на переговори з владою Косова, закидали камінням албанські радикали. Аналогічні екстремістські настрої щодо албанців панують і серед сербських націоналістів.
Натомість сербські демократи переконують громадян у тому, що вступ до Євросоюзу не обумовлюється визнанням незалежності та територіальної цілісності Косова, адже п'ять країн Євросоюзу самі не визнають його незалежності.
Наразі немає відповіді на запитання, скільки часу знадобиться сербському суспільству та його еліті, а також косовським албанцям, аби залишити в минулому криваві сторінки спільної історії.
також у паперовій версії читайте:
  • ДУГА НЕСТАБІЛЬНОСТІ
  • ІТАЛІЯ: МІЖ ВИБОРАМИ
  • КАДДАФІ НАГАДУЄ ПРО СЕБЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».