Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ПІДСУМКИ ЦЕНТРАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОГО ФОРУМУ
Наприкінці травня 2011 року відбувся візит Президента Віктора Януковича до Польщі. У Варшаві пройшов сімнадцятий саміт глав держав та урядів країн — членів «Центральноєвропейської ініціативи». Дату саміту спеціально визначили до візиту в Європу американського президента Барака Обами.

Варшавська зустріч не минула без дипломатичних демаршів. Від участі у консультаціях відмовилися президенти Сербії, Словаччини та Румунії. Приводом стало запрошення на саміт «Центральноєвропейської ініціативи» президента Косова, на чому особисто наполіг Барак Обама.
Однак головною темою зустрічі були регіональні економічні, політичні та інтеграційні справи. Зокрема, обговорювалися питання європейської політики сусідства. Щоправда, з цього формату співпраці з відомих причин вилучено Білорусь, на адресу якої президент США Барак Обама висловив чимало гострих епітетів. Натомість Україна, попри певні внутрішньополітичні проблеми між владою та опозицією, загалом залишається в руслі європейського інтеграційного процесу.
Зокрема, напередодні варшавської зустрічі Європейська комісія оприлюднила щорічний звіт щодо відносин із Україною в рамках європейської політики сусідства. Цей звіт, за всієї його критичності, мало чим відрізняється від попередніх. Однак важливо, що в цьому документі закріплено обопільний намір України та Євросоюзу до кінця поточного року укласти угоду про створення зони вільної торгівлі та угоду про асоціацію.
У звіті констатується, що сорок відсотків шенгенських віз видано громадянам України безплатно. Водночас у цьому документі не сказано, скільком громадянам України відмовлено в отриманні візи й наскільки складно її отримати за участі всіляких посередників. Тож домашні завдання в процесі європейської інтеграції доведеться ретельніше виконувати як Україні, так і Європейському Союзу.
Чимало у цьому сенсі залежатиме від успішності головування впродовж другого півріччя 2011 року в Євросоюзі Польщі. Наступний саміт країн «Центральноєвропейської ініціативи» у травні 2012 року заплановано провести в Києві.

Андрій МАРТИНОВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ХОЛЕРА МОЖЕ ПОШИРИТИСЯ ЧЕРЕЗ ЗАСТАРІЛУ КАНАЛІЗАЦІЮ
  • СПЕКОТНО...
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».