Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК ЖИТИ З ОСТЕОАРТРОЗОМ
Справжнім нещастям цивілізації медики називають остеоартроз, на який нині страждає від 10 до 20% населення земної кулі, причому частіше жінки. Звертання до амбулаторно-профілактичних закладів з приводу захворювань кістково-м'язової системи становлять до 10% усіх відвідувань. Економічні витрати на лікування остеоартрозу в країнах Західної Європи становлять 1,5% ВВП. Тільки в США щороку реєструють близько 40 млн осіб із такою патологією. В Україні діагноз «остеоартроз» ставлять 490 хворим на 100 тис. населення.
Розповісти про цю недугу ми попросили лікаря-ортопеда Михайла Вакуленка.

— Михайле Йосиповичу, поясніть, будь ласка, артрит і артроз — це одне й те саме чи ні?
— Це різні речі. Артрит — запалення тканин суглоба. А суглоб — це не тільки дві дотичні поверхні різних кісток, а й хрящ, який вистилає кісткові поверхні; суглобна сумка, що оточує суглоб; різні тканини, які знаходяться навколо суглобної сумки. А також м'язи, нерви і кровоносні судини. Тому артрит — запалення будь-якої частини суглобної сумки. Артрити виникають унаслідок ускладнення після інфекції, що «гніздилася», скажімо, у сечостатевому тракті, слизовій кишківника після дизентерії, сальмонельозу. Це може бути хламідозна інфекція, уреоплазмоз, ВІЛ та багато інших інфекцій, що зустрічаються набагато частіше, ніж раніше.
Основа остеоартрозу — ураження хряща. Як відомо, у суглобах хрящі виконують роль «матраців», що покривають твердий кістковий каркас. Здоровий суглобний хрящ витримує величезні навантаження під час бігу, стрибків, ходьби, фізичної роботи. При остеоартрозі порушується баланс між нормальним стиранням і відновленням хряща; у хворому хрящі значно менше води, тому він пружинить гірше, ніж здоровий. У результаті однорідний і міцний хрящ стає тонким, розволокнюється та перестає виконувати свою функцію.
Деякі вчені вважають, що первинні зміни настають не в хрящі, а в кістці, в якій під впливом чинників ризику виникають дрібні тріщини, порушується співвідношення між верхніми шарами хряща. До того ж, прагнучи відновити ушкоджений суглоб, організм на поверхні кістки вирощує кісткові шипи, що завдають чималих страждань.
— Що може послужити поштовхом для розвитку остеоартрозу?
— Будь-який вплив, що змінює правильну форму поверхонь суглоба. Це може бути вроджений вивих стегна, котрий потрібно лікувати. Травми, причому як сильні одномоментні, із забитими місцями, переломом, вивихом і ушкодженням з'єднувального апарату суглоба, так і мікротравматизація суглоба, що часто повторюється.
— Чи з надлишковою вагою це захворювання не пов'язане?
— Безумовно, несприятливий механічний вплив на суглоб має і надлишкова вага. Хоч не можна стверджувати, що остеоартроз — хвороба тільки огрядних людей. Однак якщо зайва вага перевалила за 20 кг, змінюється осьове навантаження на суглоб, і це ушкоджує хрящ.
— На розвиток остеоартрозу може вплинути професія людини?
— У шахтарів, приміром, уражається колінний суглоб, у будівельників — лікоть і плече. У людей, яким на роботі доводиться здебільшого стояти (продавці, перукарі), найчастіше страждають колінні суглоби, рідше гомілковостопні й тазостегнові. Балерин турбують зміни в суглобах ступні й гомілки.
— Зараз робота багатьох людей пов'язана з комп'ютером, доводиться цілий день сидіти перед екраном. Наскільки велика небезпека без фізичного навантаження підхопити остеоартроз?
— Велике значення має положення тіла. Якщо воно неправильне, виникає надлишкове навантаження на ліктьові й плечові суглоби. Поширена комп'ютерна хвороба — ураження дрібних суглобів кисті. Це стосується правої руки, адже саме в ній тримають комп'ютерну «мишку».
— За якими ознаками можна запідозрити, що підкрався остеоартроз?
— Симптоми можуть бути різні, але на першому місці — біль у суглобі. Слід зазначити, що в хрящі нервів немає, отже, хворіє не хрящ, а суглобна сумка і зв'язки. Тому поява болю — свідчення того, що хвороба зайшла далеко.
Біль при остеоартрозі може мати різний характер. Приміром, біль, що виникає після тривалого перебування в одному положенні (сидіння біля телевізора чи з книгою), буває настільки неприємний, що може змусити встати і пройтися. Інший різновид болю виникає після довгого стояння чи ходьби, причому найчастіше в суглобах, на які давить маса тіла — у тазостегновому й колінному. Біль у суглобах викликає носіння важких сумок, особливо в одній руці, ходьба нерівною поверхнею. При механічному навантаженні на суглоб біль виникає ближче до вечора, затихає у спокої та вночі. «Стартовий» біль у суглобах з'являється при перших кроках хворого, потім зникає і знову турбує при тривалому навантаженні.
Має насторожити періодичне «заклинювання» суглоба — раптовий різкий біль у суглобі при найменшому русі, спричинений ущемленням шматочка некротизованого хряща між суглобними поверхнями. Біль зникає при певному русі. При остеоартрозі спостерігається стійка деформація суглобів, зумовлена кістковими змінами, а також невелике обмеження рухливості суглобів. Можливі припухлість суглобів і тупий судинний біль, що виникає вночі й зникає при ранковій активності.
— Наскільки мені відомо, існують чотири основні форми цього захворювання.
— Так. Перша — косметичний дефект, тобто поява некрасивих розростань у суглобах кінцевих або середніх фалангів пальців рук. Ці вузлики названо іменем знаменитого англійського лікаря вузликами Гебердена. Вони бувають болючі, але не викликають важкого обмеження функції рук.
Друга форма — ураження хребта у шийному та крижовому відділах. На тілах хребців утворюються кісткові шипи, звужується простір між хребцями, а також уражаються міжхребцеві диски. Ця форма хвороби — доля працівників «сидячого фронту», часто, коли вони піднімаються з-за столу, то однією рукою хапаються за шию, а другою за поперек. У таких людей складно визначити, що первинне — важкий шийний остеохондроз чи остеоартроз хребта.
Третя форма найнебезпечніша, бо ушкоджує великі опорні суглоби — колінний і тазостегновий. Факторами ризику є вроджена зміна осі суглобів — О-подібні чи Х-подібні ноги. При цьому хворого турбує не тільки біль, а й обмеження рухливості суглоба, що призводить до кульгавості.
Четверта форма найпоширеніша, коли уражається кілька груп суглобів.
Діагноз «остеоартроз» ставлять на підставі скарг хворого, характеру болю, результатів лабораторних аналізів, рентгенівського дослідження суглобів.
— Як жити з такою неприємною хворобою?
— Поява перших симптомів остеоартрозу — не привід для суму, а стимул для занять спеціальними вправами. Вони дають змогу зміцнити м'язи і зберегти рухливість ураженого суглоба. В результаті через два-три місяці значно зменшується біль, поліпшується стан пацієнта і минає депресія. Слід дотримуватися розумного співвідношення між рухом і спокоєм, особливо під час загострення недуги.
У разі відсутності руху хрящ починає висихати, втрачаючи воду, розволокнюється і порушується функція суглоба. Ви, напевно, бачили людей похилого віку з качиною ходою, що перевалюються з ноги на ногу — це наслідок сидіння на одному місці біля телевізора чи з книжкою. За будь-якої погоди потрібно знайти час для 20-хвилинної прогулянки.
Якщо ви помітили симптоми остеоартрозу, то біг і стрибки вам не рекомендовано. Для того щоб дібрати правильний комплекс лікувальної фізкультури, потрібно порадитися з лікарем.
— Якщо батьки хворіли на остеоартроз, чи є ризик розвитку цього захворювання у дітей?
— Спадковість відіграє велику роль. Якщо у бабусі чи мами був остеоартроз, велика ймовірність, що у доньки чи онуки може виникнути це захворювання. Причому воно може з'явитися раніше, ніж у свій час у бабусі чи мами, тобто в більш ранньому віці.
— Моя сусідка скаржиться на біль у передпліччі та шиї, що виникає зазвичай улітку, коли вона працює на дачній ділянці. До лікарів із цього приводу вона не зверталася, але говорить, що після плавання біль у неї минає. Чи можна вважати плавання профілактикою остеоартрозу?
— Плавання — розвантаження для суглобів, особливо якщо у вас надлишкова маса тіла. Тому це хороший спосіб профілактики, навіть лікувальної фізкультури.
— Чи можна говорити, що остеоартроз — сезонне захворювання зі специфічним загостренням у певний час?
— Остеоартроз не можна назвати сезонною недугою. Проте хворі частіше звертаються до лікаря взимку. По-перше, тому що взимку спостерігається нестійкість при ходьбі, по-друге, в цей період з'являється зайве навантаження на суглоби через важкий одяг.
— Коли ми говоримо про остеоартроз і «відкладення солей», чи не йдеться про одне й те саме?
— Це синоніми того самого захворювання. У народі остеоартроз називають «відкладенням солей», а лікарі використовують термін «деформуючий остеоартроз».
— При «відкладенні солей» використовують старий домашній засіб: «розбивають сіль», сильно вдаряючи по хворому місцю.
— Це неправильне уявлення, тому що зайва травма, механічний вплив на хворий суглоб призведе до зворотного процесу, тобто посилення болю, набряку периартикулярних тканин. Якщо існують такі прояви, як набряк, біль у суглобі, збільшення його в об'ємі, слід поберегти цей суглоб. Лікар має призначити пацієнтові комплекс процедур і лікувальну фізкультуру. Необхідне застосування нестероїдних протизапальних препаратів, що знеболюють і знімають набряк, а також хондропротекторів, тобто речовин, які впливають на поліпшення кровопостачання хряща, його відновлення.
— Чи існує дієта для хворих на остеоартроз, є продукти, які взагалі не можна вживати?
— При такому захворюванні потрібно дотримуватися певної дієти, аби уникнути надлишкової ваги. Слід перейти на раціональне харчування (без жирних продуктів) і споживання риби. Крім того, організмові необхідний кальцій.
Хотілося б сказати людям, які хворіють на остеоартроз: сміливо дивіться проблемі в очі, обов'язково зможете її вирішити.

Розмову вела Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДІАБЕТИКАМ ПОЛЕГШАЄ
  • ПРОХОЛОДНА ВОДА ДОПОМАГАЄ ХУДНУТИ
  • ШОКОЛАД КОРИСНІШИЙ... ЗА ФРУКТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».