Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПРИМАРА ДЕФОЛТУ
Недавнє офіційне оголошення президента США Барака Обами про намір балотуватися на другий чотирирічний термін дало достроковий старт президентській виборчій кампанії. Оскільки глава держави зробив своє бажання залишитися у Білому домі прозорим, партійна дисципліна серед демократів позбавляє його серйозних опонентів. Тим паче, що Гілларі Клінтон уже повідомила про намір після завершення першої президентської каденції Обами піти з великої політики.

Натомість опозиційні республіканці пожвавилися. Не минає й тижня, як новий претендент на партійну номінацію на виборах листопада 2012 року оголошує про свої амбіції. Днями це зробив «батько» сучасної неоконсервативної ідеології Республіканської партії США Ньют Гінгріч. У середині 1990-х він був лідером опозиції, який попив чимало крові у Білла Клінтона.
Однак соціально-політична ситуація в США тих років радикально відрізняється від нинішньої. Тоді американська економіка стрімко розвивалася й предметом партійних дискусій було питання використання профіциту бюджету, тобто перевищення доходів над витратами. Нині світова економічна криза, навпаки, стимулювала появу астрономічного за своїми обсягами бюджетного дефіциту, який дорівнює двом третинам ВВП.
Тому з точки зору бухгалтерського розрахунку наразі США — це держава-банкрут. Однак політичне визнання цього факту може мати негативні глобальні наслідки. Тож попри жорстке з'ясування передвиборчих стосунків демократи і республіканці визнають потребу в скороченні бюджетного дефіциту. На жаль, на цьому межі консенсусу вичерпуються. Надто різні ліки пропонують опоненти для лікування економіки.
Республіканці вимагають від Обами значного скорочення бюджетних витрат і податків. У такому разі ситуація розгортатиметься у небажаному напрямку для президента-демократа. Мало того, що з обіцянок 2008 року, які принесли Обамі перемогу на виборах, він фактично нічого не виконав, так у випадку стрімкого скорочення соціальних витрат на нього можна буде перекласти відповідальність за подальше збідніння середнього класу Америки. У відповідь демократи пропонують республіканцям менш радикальний сценарій скорочення дефіциту бюджету. Цього тижня ця дискусія президента Барака Обами та республіканської опозиції у Конгресі виходить на фінішну пряму. Потрібно ухвалювати рішення, адже до літніх канікул Конгресу залишилося мало часу і треба ухвалювати бюджетну резолюцію на виборчий 2012 рік.
Крайній варіант у Обами — звернення до пенсійних страхових фондів у спробі внутрішнього кредитування боргу федерального уряду. Однак це може бути непопулярним рішенням в очах середнього американця. В свою чергу, Федеральна резервна система не поспішає збільшувати облікову ставку, аби зробити американську економіку привабливішою для іноземних інвестицій. Фінансисти вважають, що в умовах нестабільності на Близькому Сході та коливань спільної європейської грошової одиниці євро і без цих заходів долар стане схованкою для вільних капіталів.
Утім, ці розрахунки може відкоригувати Піднебесна. В Пекіні не зацікавлені у банкрутстві американського уряду, кредитні зобов'язання якого на чималу суму перебувають у китайських руках. Однак Китай вирішив розкладати свої фінансові резерви у різні «кошики». Тому стрімко зростають ціни на золото та інші ліквідні активи. Чимало економістів вважає, що крах віртуальної спекулятивної економіки, навіть якщо він завадить переобранню Барака Обами на другий президентський термін, у стратегічному розрахунку може стати панацеєю, яка врятує виробничий сектор економіки як у США, так і по всьому світу.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВА СТРАТЕГІЯ ДЛЯ ХРОНІЧНИХ ПРОБЛЕМ
  • ЛОНДОН І ДУБЛІН: «КОХАННЯ» З РОЗРАХУНКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».