Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
УВАГА: ВЕСНЯНА АЛЕРГІЯ!
Весняна алергія, вона ж сінна гарячка, вона ж поліноз, з'являється тоді, коли починають цвісти верба, ліщина, береза і вільха. Їх пилок — найсильніший алерген, що викликає неприємні прояви: нежить, кашель, напади астми, дерматит, а іноді діарею. Звичайно, чим вища щільність рослин-алергенів, тим більше пилку в повітрі, а, отже, симптоми полінозу яскравіше виражено.

Насправді алергія — це збій у роботі імунної системи, який призводить до того, що вона помилково кваліфікує певні речовини як загрозу для організму і намагається якнайшвидше вивести їх. У бій за це вступає гістамін, котрий «знешкоджує» супротивника розширенням судин, що виявляється набряком слизової оболонки. Після цього дратівлива речовина виводиться з організму за допомогою великої кількості слизу.
Як відомо, цілковито вилікувати алергію не можна. Проте людина, схильна до неї, може значно полегшити свій стан. Передовсім потрібно звернутися до лікаря-алерголога, котрий проведе спеціальні тести, що дозволять максимально точно визначити алерген. Якщо до цвітіння рослин ще є час, лікар може призначити спеціальний курс ін'єкцій невеликими дозами алергену. Це дасть можливість привчити організм до дії речовин, що викликають алергію.
Крім того, лікар допоможе дібрати антигістамінні препарати, що сприяють полегшенню стану. Проте, як було зазначено, ліки повністю від алергії не врятують. Тому важливо вживати заходів, які допоможуть уникнути потрапляння в організм нової дози алергенів.
Ось деякі рекомендації:
— тримайтеся чимдалі від джерел алергії: не гуляйте в парках і лісі, зачиняйте вікна у будинку і автомобілі;
— прогулянки бажано робити після дощу: він прибиває пилок до землі;
— повернувшись додому, промийте ніс теплою водою;
— бажано щодня приймати душ і мити голову;
— не користуйтеся шампунями, дезодорантами, милом та іншими засобами, які містять екстракти дерев і трав;
— відмовтеся від таких домашніх рослин, як герань, фікус, бегонія, плющ звичайний, дифенбахія, жасмин мадагаскарський, хризантема;
— користуйтеся захисними фільтрами на вікнах і кондиціонером, який очищує і зволожує повітря. Можна повісити на вікнах сітки з марлі, які необхідно змочувати двічі на день;
— під час цвітіння рослин слід уникати певних продуктів харчування, навіть якщо в іншу пору року вони не завдають неприємностей. До продуктів-алергенів належать копченина, свиняче і яловиче філе, арахіс, морква, горіхи, березовий сік. Не слід споживати кісточкові: вишню, черешню, сливу, виноград, а також соки з них;
— підсилюють алергічну реакцію й слабоалкогольні напої: червоне вино і пиво. Алергикам також не рекомендуються спеції та морепродукти: креветки, кальмари, мідії, оселедець, тріска і морські водорості.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ІМУНІТЕТ В УМОВАХ АВІТАМІНОЗУ
  • «ПІГУЛКА» ВІД УСІХ ХВОРОБ
  • БІЛЬШЕ, НІЖ ПРОСТО ОВОЧ
  • ВІД КАРІЄСУ НЕ ЗАХИЩАЄ
  • МОЛОКО НА СНІДАНОК ДОПОМОЖЕ СХУДНУТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».