Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БЕЗПЕКА
ЄВРО-2012: ФАНИ, СТЮАРДИ, МІЛІЦІЯ...
Експерти сподіваються, що підготовка до Євро-2012 стане національним планом економічного порятунку України. «Це унікальний шанс для оновлення існуючої інфраструктури та загалом розвитку країни»,— говорить Ерік Кадиров, керівник відділу корпоративних фінансів «Ернст енд Янг». Не менш оптимістична й Катерина Лепеничіва, аналітик компанії «ПІО-Глобал Україна». Експерт переконана: наша держава навіть попри тотальну корупцію все ж залишається приваблива для інвестицій.

Чи не найбільше позитива у підготовці до фінальної частини європейського футбольного турніру в Україні вбачають вітчизняні правоохоронці. «Це дасть можливість підняти на новий рівень роботу правоохоронних органів»,— переконаний екс-голова Служби безпеки Валентин Наливайченко. У ЗМІ також повідомляли, що СБУ нині використовує досвід країн ЄС і НАТО із гарантування безпеки громадян під час проведення масових заходів.
Не менш оптимістичні й у МВС. Однак тут не приховують проблем, що переважно пов'язані з фінансуванням. Про це та інше ми говоримо з керівником робочої групи Міністерства з питань підготовки до Євро-2012, першим заступником начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Володимиром Салімським.
— Володимире Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, над чим зараз працюють вітчизняні правоохоронці в межах підготовки до Євро-2012?
— Умовно основні напрями дiяльностi органiв внутрiшнiх справ при пiдготовцi до турніру можна розподілити на законодавче врегулювання, вдосконалення роботи мiлiцiї в охороні громадського порядку, навчання особового складу та матеріально-технічне забезпечення.
— Чи є напрацювання в удосконаленні законодавчої бази?
— МВС упродовж багатьох років намагається врегулювати питання щодо забезпечення громадського порядку під час проведення масових заходів, у тому числі спортивних. Зокрема, хотів би відзначити ухвалення Верховною Радою Закону України «Про ратифiкацiю Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних та Додаткового протоколу до Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних стосовно органів нагляду та транскордонних потоків даних», що набрав чинності з 1 січня.
Водночас набрав чинності Закон «Про захист персональних даних», який дає змогу говорити про створення умов для дієвого захисту інформації щодо громадян нашої держави й іноземних гостей. Нині на розгляді в парламенті — законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення щодо вiдповiдальностi за порушення громадського порядку під час спортивних заходів». Метою ще одного законопроекту, котрий теж перебуває на розгляді у парламенті, є запобігання порушенням громадського порядку під час масових спортивних заходів і розподіл повноважень між суб'єктами, вiдповiдальними за проведення в Україні фінальної частини європейського футбольного чемпіонату. МВС надало свої пропозицiї до цього законопроекту, їх було враховано.
— Які конкретно заходи безпеки вживатимуть під час охорони громадського порядку? Чи є в українських правоохоронців на озброєнні якісь ноу-хау?
— Проінспектовано офiцiйні місця Євро-2012. До таких вiднесено 62 об'єкти у 13 областях України. При їх огляді вивчали проблему дотримання правил безпеки i правопорядку. За їх результатами зроблено попереднi розрахунки сил i засобiв мiлiцiї, згiдно з якими до заходiв із охорони громадського порядку загалом залучатимуть до 40 тисяч правоохоронців, а в мiстах, якi прийматимуть,— приблизно 18,3 тисячі.
Вiдповiдно до угоди про проведення фiнального турнiру чемпiонату Європи з футболу, укладеної мiж УЄФА, Федерацiєю футболу України та Польською футбольною асоцiацiєю, в усiх мiстах, де проходитимуть матчi, визначено межi прилеглої територiї до стадiонiв для чiткого розподiлу повноважень мiж тими, хто стежитиме за безпекою та правопорядком.
Органiзатори футбольних матчiв, власники або орендарi стадiонiв і футбольнi клуби безпосередньо вiдповiдають за забезпечення громадського порядку на територiї стадiону, його трибунах. Для цього долучають стюардів і працiвників приватних охоронних структур. А поруч зi стадiонами у резервi перебуватимуть наряди мiлiцiї, якi при виникненнi надзвичайної подiї вiдповiдно реагуватимуть. Крiм цього, незабаром планується розпочати стажування за програмою УЄФА працiвникiв МВС, якi вiдповiдають за пiдготовку до Євро-2012. Передбачається, що вони координуватимуть пiд час турніру заходу взаємодiю мiж службами безпеки стадiонiв, на яких вiдбуватимуться футбольнi матчi, та силами органiв внутрiшнiх справ на територiї спортивної споруди. Рiшення про введення на трибуни працiвникiв мiлiцiї в разi виходу ситуацiї з-пiд контролю стюарди прийматимуть пiсля вiдповiдного звернення керiвника служби безпеки стадiону. Таким чином, це дасть змогу привести роботу iз забезпечення охорони правопорядку на стадiонах до європейських норм i уникнути звинувачень у неправомiрному втручаннi силовикiв у спортивне життя. Таку систему успiшно запроваджено в Донецьку.
— Хто такi стюарди i яку пiдготовку вони проходять?
— Стюард виконує роль з обслуговування масових заходiв i допомагає адмiнiстрацiї стадiону, охороннiй структурi та мiлiцiї забезпечувати громадський порядок пiд час їх проведення. Безпосередньо пiдготовкою стюардiв займаються Мiнiстерство освiти i науки, молодi та спорту України разом iз мiсцевим органiзацiйним комiтетом Євро-2012.
— Якi труднощi можуть виникнути при контактi правоохоронцiв iз радикально налаштованими вболiвальниками, так званими фанами?
— Резонанс можуть спричинити неадекватнi, невиваженi або непрофесiйнi дiї працiвникiв мiлiцiї. Щоб до мiнiмуму звести таку можливiсть, вiдпрацьовуємо тактику дiй особового складу в разi ймовiрних групових порушень громадського порядку вболiвальниками пiд час футбольного матчу. Особлива увага наших працiвникiв — запобiгання можливим неправомiрним дiям радикально налаштованих футбольних уболiвальникiв.
— Із якими проблемами в межах пiдготовки до Євро-2012 стикаються вітчизняні правоохоронці?
— Одна з головних проблем — матерiально-технiчне забезпечення. Хотiлося б, щоб пiд час перебування в Українi iноземнi уболiвальники побачили сучасне технiчне оснащення працiвникiв мiлiцiї, приміром таке, як у наших польських колег. Проте для цього потрiбне вiдповiдне фiнансування.
Згiдно з Державною цiльовою програмою пiдготовки та проведення в Українi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 р. із футболу для МВС передбачено кошти у сумi 325,9 млн грн, з яких у 2011 р. на потреби мiлiцiї має надійти 218 млн грн. Цi кошти плануємо спрямувати на змiцнення матерiально-технiчної бази та оснащення мiлiцiї сучасними технiчними засобами боротьби зi злочиннiстю, першочергово — засобами зв'язку і службовим транспортом. Однак iснує реальна проблема, оскiльки в 2010 роцi запланованi кошти ми не отримали. Але ж нiхто не застрахований вiд виникнення нестандартної ситуацiї, в разі якої iноземець за вчинення кримiнально караного дiяння або адмiнiстративного правопорушення може бути iзольований на певний час.
— Чи не буде соромно за умови утримання гостя в спецiальних установах?
— Ми працюємо над приведенням до мiжнародних стандартiв iзоляторiв тимчасового утримання та примiщень чергових частин органiв внутрiшнiх справ, на територiї обслуговування яких проводитимуть футбольнi змагання. Спецiальнi установи у Донецькій та Харкiвській областях уже їм вiдповiдають. Однак потребують реконструкцiї iзолятори тимчасового утримання Києва та Борисполя (у ньому розташований мiжнародний аеропорт). А от IТТ у Львовi потрiбно зводити з нуля. Все це, певна річ, передбачає видiлення коштiв. Загальна вартiсть робiт на цих об'єктах — до 27 млн грн. Проведення турнiру такого рiвня пов'язане з вiдвiдуванням нашої країни значної кiлькості iноземних громадян, що передбачає необхiднiсть спiлкування з гостями доступною для них мовою.
— Як просувається процес налагодження взаєморозумiння мiж вартовими правопорядку та iноземними туристами?
— У мiстах, якi прийматимуть гостей, бiльшiсть працiвникiв таких пiдроздiлiв як патрульна служба мiлiцiї, охорона метрополiтену, Державтоiнспекцiя вивчає англiйську мову. Науковi колективи навчальних закладiв системи МВС розробили довiдник з англiйської мови для працiвникiв органiв внутрiшнiх справ за тематикою Євро-2012, а також посiбники, дубльованi англiйською та росiйською мовами. У них вiдображено спецiальнi термiни та абревiатури, що використовують при органiзацiї та проведеннi мiжнародних спортивних змагань, футбольна символiка, належнiсть автомобiльних номерних знакiв певнiй країнi тощо.
Серед ноу-хау, яке з iнiцiативи вiце-прем'єр-мiнiстра Бориса Колеснiкова планується запровадити серед представникiв правоохоронних органiв (у тому числi мiлiцiонерiв),— застосування при спiлкуваннi з iноземцями голосового перекладача. Гостевi достатньо натиснути на екранi компактного приладу на зображення прапора своєї країни, i електронний помiчник моментально допоможе йому поспiлкуватися з вартовим правопорядку однiєю з 15 iноземних мов.
Керівництво МВС пiдтримало цю iнiцiативу, ухвалено рішення про придбання майже тисячi таких приладiв. Мiнiстерство має стратегiю роботи на час, що залишається до чемпiонату. Ми зробимо все вiд нас залежне, аби гiдно забезпечити охорону правопорядку і спокiй громадян України та її гостей.

Інтерв'ю провели Микола ГУЛЕВИЧ, Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ФАЛЬСИФІКАТ ТАМ ПРАВИТЬ БАЛ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».