Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
УБИТО ТЕРОРИСТА НОМЕР ОДИН
Спецслужби США у неділю провели операцію у пакистанському місті Абботтабад із ліквідації міжнародного терориста номер один Усами бен Ладена. Про це заявив президент США Барак Обама у своєму зверненні до нації у неділю пізно ввечері.
Операція з ліквідації терориста стала підсумком кількарічної роботи американської розвідки, поінформував Б. Обама, додавши, що відразу після свого вступу на президентську посаду поставив завдання перед ЦРУ «зробити вбивство або захоплення бен Ладена головним пріоритетом нашої війни проти «Аль-Каїди».

«Упродовж більш як двох десятиліть бен Ладен був лідером і символом «Аль-Каїди» та продовжував організовувати напади на нашу країну, наших друзів і союзників. Смерть бен Ладена — найбільш значне досягнення нині у наших зусиллях проти «Аль-Каїди»,— наголосив Б. Обама. Він зауважив, що смерть бен Ладена не означає завершення цих зусиль. «Поза сумнівом, «Аль-Каїда» продовжуватиме атаки проти нас. Ми повинні й будемо зберігати пильність всередині країни і за кордоном»,— підкреслив президент США.
Водночас він зазначив, що «Сполучені Штати не є і ніколи не будуть в стані війни з ісламом, а бен Ладен не був мусульманським лідером, а навпаки, був масовим убивцею мусульман».
Б. Обама зауважив, що у ліквідації бен Ладена американській стороні допомогла співпраця з Пакистаном у боротьбі з тероризмом. Глава Білого дому сповістив, що після операції зателефонував президентові Пакистану, а його команда з національної безпеки мала переговори зі своїми пакистанськими колегами. «Вони погоджуються, що це добре, що це історичний день для наших народів. Важливо, аби Пакистан і надалі підтримував нас у боротьбі з «Аль-Каїдою» та її прибічниками»,— сказав він.
* * *
Усама бен Ладен був неозброєний під час операції з його ліквідації. Про це повідомив на брифінгу у вівторок речник Білого дому Джей Карні.
За його словами, крім родини бен Ладена, у приватному житловому комплексі в Абботтабаді жили ще дві сім'ї (кур'єра і його брата) — одна на першому поверсі будинку, де перебував терорист номер один, друга — в іншому. Тому американські військовики під час операції розділилися на дві групи, повідомляє Укрінформ.
На першому поверсі будинку, де жив бен Ладен, було вбито кур'єра з братом, а також жінку, що потрапила під «перехресний вогонь». На одному з верхніх поверхів у кімнаті з терористом перебувала «жінка, певніше за все, дружина бен Ладена, яка кинулася на американського солдата, її було поранено в ногу, але не вбито». «У бен Ладена вистрілили і вбили. Він був неозброєний»,— сказав Д. Карні. Терорист чинив спротив. Уся операція у житловому комплексі тривала 40 хвилин.
Потім на вертольоті команда військовослужбовців США з тілом бен Ладена відбула на авіаносець «Карл Вінсон» у північній частині Аравійського моря, де терориста поховали відповідно до обрядів ісламу.
Телекомпанія СNN повідомила з посиланням на неназваного високопосадовця США, що після операції в Пакистані Білий дім отримав три набори фотографій, на яких зображено тіло бен Ладена з великою раною на голові, його поховання, а також деталі проведення штурму, фото інших загиблих — сина бен Ладена та кур'єра з братом.
За словами цього високопосадовця, з житлового комплексу в Абботтабаді американські військовики вилучили п'ять комп'ютерів, десять жорстких дисків і понад сто інших пристроїв зберігання інформації, зокрема таких, як DVD-диски та флеш-накопичувачі.
* * *
У США тисячі американців вийшли на вулиці Вашингтона і Нью-Йорка, а також інших міст країни після звістки про ліквідацію у Пакистані лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена. Вони розмахували національними прапорами, скандували «США! США!», співали гімн країни і обіймалися.
Мешканці Вашингтона вийшли до Білого дому. У Нью-Йорку найбільше людей зібралося на місці, де стояли вежі-«близнюки» Міжнародного торгового центру, зруйновані після терористичних атак «Аль-Каїди» 11 вересня 2001 року. Трагедія, яку пережили тоді Сполучені Штати, забрала близько трьох тисяч людських життів.
* * *
Президент України Віктор Янукович називає важливою подією для усіх держав операцію США зі знищення «терориста № 1», лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена, повідомили в Адміністрації глави держави.
«Ця подія є важливою для усіх країн, які бажають жити у світі без тероризму»,— наголосив В. Янукович.
* * *
Знаковою подією у боротьбі з міжнародним тероризмом назвали у Китаї ліквідацію лідера терористичної організації «Аль-Каїда» Усами бен Ладена.
«Ми вважаємо, що смерть Усами бен Ладена є віхою і позитивним розвитком ситуації у міжнародних зусиллях щодо боротьби з тероризмом»,— прокоментувала повідомлення про знищення терориста номер один офіційний представник міністерства закордонних справ КНР Цзян Юй. За її словами, китайська сторона завжди виступала проти тероризму в будь-яких його проявах і активно бере участь у міжнародній антитерористичній боротьбі».
* * *
Ліквідація американськими спецслужбами на півночі Пакистану терориста номер один Усами бен Ладена — успіх США і особисто президента Барака Обами, але також вона важлива і для Польщі. Про це заявив у понеділок президент РП Броніслав Коморовський, перебуваючи з візитом у Римі. Він назвав це також пересторогою для усіх терористів.
* * *
Президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу виступили зі спільною заявою у зв'язку із загибеллю лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена.
«Усама бен Ладен був злочинцем, відповідальним за жахливі терористичні атаки, що забрали життя тисяч безвинних людей. Його смерть зробила світ безпечнішим і є демонстрацією того, що такі злочини не залишатимуться непокараними»,— йдеться у заяві.
* * *
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен привітав із успіхом операцію проти Усами бен Ладена президента США Барака Обаму та «всіх тих, хто зробив цю операцію можливою». Відповідну заяву поширив у понеділок прес-офіс Альянсу.
* * *
Президент Росії Дмитро Медведєв привітав США зі знищенням лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена.
«У Кремлі вітають серйозний успіх США, досягнутий у боротьбі з міжнародним тероризмом. Росія однією з перших зіткнулася з небезпеками, які несе глобальний тероризм і, на жаль, не з чуток знає, що таке «Аль-Каїда»,— говориться у повідомленні прес-служби президента РФ.
також у паперовій версії читайте:
  • РЯТУВАЛЬНИК КАН

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».