Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ПІВФІНАЛИ БЕЗ СЮРПРИЗІВ
Ще перші матчі півфінальної стадії Ліги чемпіонів УЄФА майже не залишили сумнівів у тому, що 28 травня на лондонському стадіоні «Уемблі» у вирішальному матчі турніру зійдуться «Барселона» і «Манчестер Юнайтед». Фаворити тоді на виїзді здобули синхронні перемоги з рахунком 2:0. Цього тижня каталонці і манкуніанці прогнозовано оформили перемоги над «Реалом» і «Шальке» відповідно. Утім, у четвертому протягом незначного часу «Ель Класико», як і минулої середи, не обійшлося без скандального рішення арбітра.

Якщо в мадридському протистоянні двох найсильніших клубів Іспанії німецький арбітр Вольфганг Штарк незаслужено показав червону картку Пепе і форсував таким чином перемогу «Барселони», то на стадіоні «Камп Ноу» бельгійський рефері Франк де Блекере ухвалив неочевидне рішення, коли на початку другого тайму не зарахував взяття воріт Віктора Вальдеса.
Швидкий прохід лідера «вершкових» Кріштіану Роналду по центру перервався, коли португалець зблизився із захисником каталонців Піке. Можливо, оборонець був причетний до того, що Роналду втратив рівновагу, але суддя був іншої думки. Лідер королівського клубу за інерцією зачепив Хав'єра Маскерано, і той упав, звільнивши простір для Гонсало Ігуаїна, який рухався паралельним з Роналду курсом і чітким ударом з лінії штрафного майданчика влучив у дальній кут воріт «Барселони». Гол? Ні, фол! Фол в атаці, на думку Франка де Блекере, зарахував до свого пасиву саме Кріштіану Роналду.
Утім, варто відзначити, що до найсумнівнішого епізоду другого півфінального протистояння «Барселони» і «Реала» каталонці вже мали вести в рахунку. У першому таймі Мессі і компанія могли забивати щонайменше тричі, але фантастична гра голкіпера мадридців Ікера Касильяса дозволила командам піти на перерву за рівного рахунку.
Унічию завершився і весь поєдинок у Барселоні. Для «синьо-гранатових» це дорівнювало перемозі. Власне, вже на 54-й хвилині господарі забили третій за чотири тайми гол і остаточно вбили інтригу. Блискуча розрізна передача Іньєсти метрів на тридцять знайшла на вході до штрафного майданчика Педро, який буквально «розстріляв» Касильяса. А розпочав результативну атаку голкіпер Вальдес, який запустив у рейд правим флангом Дані Алвеса.
До честі «Реала», його гравці не опустили рук, і вже за десять хвилин провели гол у відповідь. Хабі Алонсо, перехопивши м'яч, відпасував на Ді Марію, який, опинившись трохи ліворуч від воріт, пробив у стійку, але майстерно обробив відскік і дав відзначитися Марсело, котрий примчав на позицію центрфорварда.
1:1 — і «Реал» з високо піднятою головою завершує в нинішньому сезоні протистояння з найпринциповішим суперником. Під час матчів Ліги чемпіонів на боці «Барселони» була не тільки майстерність футболістів, а й доволі суперечливі рішення суддів. На жаль, шанувальники футбольного мистецтва так і не отримали об'єктивної відповіді на питання про силу цих опонентів. Здається, каталонці могли б довести свою перевагу і без сприяння часом занадто сліпої Феміди.
За відсутності дискваліфікованого за експресію минулого тижня Жозе Моуріньйо діями мадридців у Барселоні керував відомий у минулому гравець Айтор Каранка. Помічник головного тренера «вершкових» так прокоментував результат матчу: «Моуріньйо сказав, що «Реалу» неможливо виграти в цьому протистоянні. Так воно і вийшло. Усі прихильники «Реала» обурені тим, що знову побачили. Скасований гол Ігуаїна багато що змінив. Факти перед вами. Усі казали, що гол забитий за правилами.
Увесь світ бачив це і продовжує дивуватися. Доля нашого протистояння була практично вирішена минулого тижня на «Сантьяго Бернабеу».
Натомість головний тренер «Барселони» Хосеп Гвардіола відзначив працездатність своїх підопічних.
«Вдячний своїм гравцям за приголомшливу самовіддачу,— сказав наставник каталонців.— Вони продовжують працювати і працювати. У «Барселони», яка виграла свій перший турнір Ліги чемпіонів 1992 року на «Уемблі», є шанс вибороти там само четвертий головний трофей Європи.
У першому таймі, не враховуючи стартових десяти хвилин, ми володіли м'ячем і грали у фантастичний футбол, але нам протистояв чудовий воротар Ікер Касильяс.
Після перерви ми трохи скинули оберти, але забитий гол повернув нам упевненість. Хоча в якийсь момент «Реал» міг провести другий м'яч, що гарантувало б нам проблеми».
Наприкінці травня каталонцям опонуватиме «Манчестер Юнайтед». Підопічним сера Алекса Фергюсона для виходу до фіналу не знадобилася стороння допомога. Суперником був німецький «Шальке», якого на старті сезону навряд чи хтось із уболівальників готовий був бачити на півфінальній стадії. Манкуніанці довели, що у фіналі команді з Гельзенкірхена грати ще зарано. До виїзної перемоги англійський клуб додав ще й розгром на стадіоні «Олд Траффорд» з рахунком 4:1. І це попри відсутність багатьох провідних виконавців. У складі господарів забивали Валенсія, Гібсон і Андерсон (двічі), а за німецький клуб гол престижу забив Хурадо.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО НАГОРОДИ ЛИШЕ МРІЄМО
  • «ДИНАМО» ВІДКЛАДАЄ ЧЕМПІОНСТВО «ШАХТАРЯ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».