Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ЖИВА ВОДА БЕСКИДІВ
Бескидами називають гірські хребти Карпат, які не перевищують 1725 метрів. Один із них — Славський — пролягає неподалік Трускавця. Либонь, у надрах цих, багатих на мікроелементи, горах утворюється цілюща водичка, що прославила цей край на весь світ. Таку назву має й готель санаторного комплексу «Дніпро-Бескид» у Трускавці, де спинилася делегація журналістів із Києва, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Миколаєва та інших міст, яку очолив Олександр Федоров.

За радянських часів Трускавець був всесоюзною оздоровницею, куди з усього СРСР їхали поліпшувати здоров'я численні трудівники. Чим живе нині місто з багатющими лікувальними традиціями і чималими запасами цілющих речовин, передусім мінеральних вод, які справедливо називають живими, бо містять не лише численні мінеральні солі, а й органічні речовини? Таку нагоду люб'язно надало керівництво санаторно-курортного комплексу «Дніпро-Бескид», на кілька днів прихистивши журналістську громаду. Для представників мас-медіа влаштували прес-конференцію і екскурсію лікувальним корпусом санаторію. А втім, спочатку коротко про саме місто.

Від «трускавки» чи «друски»?
Трускавець розташований за сотню кілометрів від Львова на висоті 350 м над рівнем моря. Тобто у Прикарпатті, бо Карпати починаються з півкілометрової висоти. Скажімо, Східниця, яка неподалік і де теж б'ють з-під землі цілющі води,— то вже Карпати. (Кажуть, буцімто тамтешню воду облюбував колишній генеральний секретар ЦК КПРС Андропов, який хворів на ниркові недуги. Її щодня допроваджували в Кремль літаком. У Східниці цю воду називають «андроповкою»). Нині там стоять маєтки багатьох наших нуворишів. Власне, і Трускавець вони не обминають своєю увагою.
Перша писемна згадка про Трускавець датована 1469 роком. Є чимало тлумачень походження його назви. Скажімо, від «трускавки», тобто полуниці по-польському, але ж ця ягода з'явилася на тих теренах на кілька століть пізніше від появи самого поселення. Вчені вважають, що, найімовірніше, назва походить від польського «друска», тобто сіль. Адже прикарпатці здавна вважалися солеварами. Та й нині в Трускавці випарюють із рапи знамениту «Барбару», яка конкурує з карловарськими солями.
Щодо вод, то тут їх на різний смак і склад. Знаменита «Нафтуся», задля якої звідусіль їдуть стражденні на Прикарпаття, помічна від хвороб нирок. «Юзя», котра омолоджує так, що сам себе можеш не впізнати. Як у тій легенді про жадібну бабусю, яка хотіла стати юнкою і вмивалася доти, доки стала немовлятком. Це, звичайно, легенда, а правда та, що «Юзя» має високий вміст гліцерину й добре живить шкіру, омолоджує її. А ще там є «Броніслава», названа на честь якоїсь шляхетної панночки, «Марія» (вона ж і «Джерело») — як згадка про Матір Божу Марію. Варто спуститися парковою доріжкою від верхнього бювета до нижнього, і ти не лише скуштуєш цілющих вод, а й помилуєшся скульптурами різних майстрів. Переможці конкурсів паркової скульптури, які влаштовують тут змагання, дарують місту свої твори. Є тут і «Закохані під дощем», і «Гусляр», біля якого жебонить вода в глибині землі та щебечуть пташки на деревах, створюючи ефект бриніння струн. І безсмертна Мавка, скам'яніла, либонь, через зрадливого Лукаша. І Адам Міцкевич, котрий немов диригує всім отим «оркестром»... І Мати Божа, що стоїть на сторожі своїх нерозумних дітей-землян.
Проте, крім давніх легенд, там існують історичні перекази й не надто давнього часу. Приміром, місцеві жителі захоплено розповідають про своїх земляків Василя Біласа і Дмитра Данилишина, які здійснили замах на відомого польського шовініста, депутата польського Сейму Тадеуша Голувку. Обох засудили до смертної кари. На їхню честь у Трускавці названо вулиці. А ось племінник Біласа, по-місцевому «вуйко», Роман Макомацький під час Другої світової війни завербував Ніну, дружину генерала Сабурова, чим врятував від смерті багатьох галичан. Мало того, вони викрали генерала, якого невдовзі обміняли на дві сотні повстанців. Та й пам'ятник Степанові Бандері, споруджений у центрі міста, охоче покаже чи не кожен трускавчанин. Власне, на Прикарпатті й Степана Бандеру, і воїнів УПА, і Романа Шухевича вважають героями. Про це свідчать плакати та пречудовий монумент у центрі Дрогобича, де ми також побували. Та повернімося до Трускавця.

З учора — в завтра
Бальнеологічний курорт засновано 1827 року. Було тоді лише вісім ванн. Першим про цілющу силу «Нафтусі» написав королівський лікар Войцех Очко 1858-го, а дослідив її склад львівський учений-хімік Теодор Тарасевич у 1836 р. Відтоді Трускавець почав розвиватися як місто-курорт. 1892 року запрацював інгаляторій. Споруджували вілли, пансіонати, готелі, дороги, налагоджували інфраструктуру. У 1909-му проклали залізничну колію, ще через три роки звели вокзальне приміщення. Так налагодили сполучення зі Львовом, Віднем, Берліном, Прагою, Краковом, Варшавою та іншими містами. Врешті-решт, 1913 року Трускавець отримав першу вагому нагороду — Велику золоту медаль за досягнення у розвитку курортної лікувальної бази. Так розпочиналася історія міста і знаменитої «Нафтусі».
Зараз у Трускавці налічують 23 санаторії й понад 60 пансіонатів. Щороку тут відпочивають і лікуються 15–17 тис. осіб. Це без урахування приватного сектора. Як сказав віце-мер міста Юрій Яворський, їхнє управління з розвитку курорту займається стратегією розвою міста. За радянських часів у Трускавці було значно більше відпочивальників, ніж тепер, отож роблять усе, щоб повернути колишню популярність. Скажімо, започаткували чартерні авіарейси з Казахстану, Грузії й Туркменії. Ведуть переговори з Росією, Ізраїлем. Важливо дотримувати балансу між ціною і якістю. Треба, щоб курортне лікування було доступне для більшості громадян, тому слід залучати місцеве населення, приватний сектор, переконаний віце-мер. Таким чином зможуть оздоровлюватися люди з різним достатком. Тих, у кого менше грошей, можна поселити у місцевих жителів, а лікуватися будуть за «курсівками». Головне — зацікавити потенційних клієнтів, налагодити побут, харчування, лікування, вважає високопосадовець. Для цього при міськраді організували курси, де готують відповідні кадри. Добре було б відновити реабілітацію хворих на цукровий діабет, подумати про психологічне оздоровлення.
Голова правління комплексу «Дніпро-Бескид» заслужений лікар України Олександр Чебаненко на закид, буцімто запаси «Нафтусі» вичерпуються, запевнив: «Її вистачить не лише нам, а й нашим пра-пра-правнукам. Поки йдуть дощі й стоять гори, у їхніх надрах утворюватимуться унікальні води». А ще похвалився, що вже й зараз до них їдуть не лише з Польщі, Росії, Німеччини, Білорусі, а й з Грузії, Казахстану, Таджикистану. Загалом серед відпочивальників понад 30 відсотків припадає на іноземних громадян. Та головне завдання санаторно-курортного комплексу — оздоровлювати українців.

«Дніпро-Бескид» освятив кардинал Любачівський
Заступник голови правління оздоровниці Людмила Чебаненко ознайомила з лікувальною базою. А вона солідна.
Є бювет, де подають два види мінеральної води. Передовсім це «Нафтуся», аналогів якій немає у світі. Річ у тім, що її неможливо транспортувати, бо за дві години вона втрачає цілющі властивості, оскільки містить велику кількість органічних речовин, які швидко розпадаються. Тож треба пити тільки з джерела. «Марію» ж рекомендують недужим із ураженням органів травлення. Вона знімає спазми, розріджує жовч, виводить радіонукліди, має протипухлинну дію.
Тут усілякі ванни (мінеральні, перлинні, морські, хвойні тощо), підводний душ-масаж, лазерний душ, кишкові та гінекологічні процедури; гірудотерапія, тобто лікування п'явками. За 15 хвилин п'явка віддає біоактивні речовини, зокрема бірудин. Це поліпшує обмін речовин, лімфодренаж тканин, активізує мікроциркуляцію крові, тонізує тканини, нормалізує кров'яний тиск. Лікують зеленою глиною та озокеритом, який називають земляним воском. Його видобувають у Бориславі, що поряд із Трускавцем. Це єдине у світі джерело.
Особлива гордість курорту — «Термоспек-1000 ТМ». Апарат для безкровного лікування аденоми передміхурової залози купили в Ізраїлі. Таких в Україні лише два — ще один є в столичному Інституті урології. Унікальний німецький біохімічний аналізатор «Гумалайзер-2000» за 5 мл крові визначає до півсотні показників, за якими можна оцінити стан здоров'я пацієнта. «Колоногідромат» слугує для очищення організму, «Екстензійний вібратор» помічний при поширеному остеохондрозі. Цифровий мамограф французького виробництва виявляє пухлини молочної залози на ранніх стадіях. Він єдиний у регіоні.
Про історію санаторію нам розповіли у місцевому музеї. Він має численні грамоти, дипломи, свідоцтва, кубки, фотографії. На одній з них глава УГКЦ Блаженнійший Мирослав-Іван Любачівський у момент освячення готелю «Бескид».

Віра КУЛЬОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЛИНА НАД РОССЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».