Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КРИМІНАЛ
«ЧОРНІ ДІРКИ» ІНДУСТРІЇ «ЧОРНОГО ЗОЛОТА»

Минулого тижня керівництво Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України звітувало перед громадськістю про підсумки своєї роботи. За традицією порівнювали результати перших двох місяців 2011-го з показниками аналогічного періоду 2010 року.

Отже, кількість відправлених до суду кримінальних справ щодо організованих злочинних груп збільшилася ледь не вдвічі — з 58 до 102. Утричі (з трьох до дев'яти) зросла кількість таких справ щодо угруповань з корумпованими зв'язками. У сфері службової діяльності викрито 307 зловживань, водночас як у січні-лютому 2010 р. їх було 230. У півтора раза, з 54 до 85, збільшилася кількість задокументованих фактів хабарництва, а загальна сума одержаних посадовими особами хабарів становить 12,6 млн грн.
Як було повідомлено на прес-конференції, працівниками підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю викрито на 60 відсотків більше зловживань у бюджетній сфері.
Стосовно конкретних прикладів, то на окрему увагу заслуговує боротьба з корупцією на шахтах Донбасу. Адже важко знайти іншу галузь, в яку б держава вкладала більше дотацій, ніж у вугледобувну промисловість. Так само важко знайти сферу, в якій би державна допомога в таких великих обсягах використовувалася б не за призначенням. Тобто йшла не на потреби виробництва, а на особисте збагачення керівників підприємств.
З огляду на це, чимало кримінальних справ було порушено, зокрема, на Луганщині.
Серед інших, оперативників зацікавив випадок, коли керівництво однієї з державних шахт перерахувало понад два мільйони гривень на рахунок вуглезбагачувальної фабрики, теж державної форми власності. Як зазначалося у бухгалтерських документах, це була передоплата за надання послуг зі збагачення вугільної продукції. Мовою фахівців — флотації. Та при перевірці з'ясувалося, що ніхто те вугілля насправді не збагачував, флотацію проводили лише на папері, зате гроші розійшлися по кишенях високопоставлених аферистів. Нині з цим розбираються слідчі прокуратури.
Для успішної протидії організованій злочинності велике значення має взаємодія різних правоохоронних відомств, як це було в іншому випадку, коли з податкової служби до органів внутрішніх справ надійшла інформація про сумнівні фінансові операції, здійснені директором однієї з центральних збагачувальних фабрик області.
Ішлося про шлам, тобто відходи процесу збагачення вугілля, котрі за певних фізичних характеристик можна використовувати як паливо. У сертифікаті якості на шлам, який був на балансі фабрики, вказували неправдоподібно високі показники вмісту в ньому золи. Це означало, що продати його можна було тільки за низькою ціною. Проте оперативники не полінувалися, перевірили і з'ясували, що насправді то було якісне тверде паливо з низькою зольністю, яке махінатори продали під виглядом «третьосортного» вугілля за півціни. Внаслідок їхніх афер державу було обікрадено більш ніж на 125 тисяч гривень.
У третьому випадку три з половиною мільйони гривень коштувала українському народові оборудка, «прокручена» керівником одного з відокремлених вугільних підприємств, що входить до складу державного холдингу. Цей директор шахти протягом двох років замилював очі завищеними даними про обсяги і якість видобутого «чорного золота», що дало йому змогу незаконно отримати з державного бюджету гроші за статтею «Державна підтримка на часткове погашення витрат за собівартістю вугільної продукції».
Оперативники порівняли дані фінансово-бухгалтерських документів і фактичний стан справ, після чого дійшли висновку, що насправді бюджетні кошти було розкрадено. Зловмисника притягнуто до кримінальної відповідальності.
Проте найбільше обурюють викриті міліцією злочинні махінації, коли керівники одного з державних відкритих акціонерних товариств без докорів сумління обдурювали своїх робітників. Оперативна перевірка бухгалтерських документів засвідчила, що чиновники навмисно нараховували й виплачували працівникам підприємства занижений розмір добових коштів за відрядження. Сума викрадених ними в такий спосіб грошей перевищила 755 тисяч гривень.
Тож директор і головний бухгалтер підприємства перебувають під слідством, яке ведуть органи прокуратури.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • «УНІВЕРСИТЕТСЬКА» АФЕРИСТКА
  • ЮНІ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦІ
  • РОЗБІЙНИЙ НАПАД СКОЇВ... СУДДЯ
  • ХРОНІКА ПРИГОД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».