Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗАКОНОПРОЕКТ УДОСКОНАЛЮЄТЬСЯ
Щодо законопроекту № 7455 «Про заходи законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» висловилися пересічні українці, профспілки, профільний комітет Верховної Ради, відбулися з цього питання парламентські слухання. Оцінка була здебільшого негативна. Але оскільки МВФ наполягає, законопроект, очевидно, буде таки прийнятий. Він удосконалюється, деякі норми пом'якшено. Отож в якій версії чи в якому приблизно вигляді побачимо документ перед голосуванням у ВР?

Учасники робочої групи зійшлися на тому, що максимальні пенсії треба переглянути, обмеживши їх не дванадцятьма, як передбачалося, а десятьма прожитковими мінімумами, щоб найбільші пенсії по Україні — і новопризначені, і призначені до реформи — не перевищували 7,5 тис. грн, бо це питання стосується відновлення соціальної справедливості (Конституція України гарантує і соціальну рівність людей, і принципи та правила розподілу соціальних благ державою).
Розглядається можливість збільшення вислуги років для військових із 20 до 25 не протягом п'яти, як передбачалося, а протягом 10 років (по 6 місяців на рік). Це ж стосується й підвищення пенсійного віку для чоловіків-держслужбовців до 62 років, а також 10 категорій, прирівняних до цього статусу. Тут збільшення пенсійного віку відбуватиметься по шість місяців на рік, тобто поступово.
Щодо обрахунку пенсії. Спочатку передбачалося враховувати внески, починаючи з 2000 року (коли запрацювала персоніфікована система обліку пенсійних внесків). Але оскільки було багато пропозицій продовжити ще на п'ять років таку норму, члени робочої групи погодилися (щоправда, у багатьох виникає запитання, навіщо її вводили?). Пояснюють так, що, мовляв, робиться це з метою боротьби з махінаціями. Бо коли не було персоніфікованого обліку, могли комусь за хабар дати довідку про сплачені внески до Пенсійного фонду і одержувану зарплату в кілька разів більшу, ніж вона була насправді. А людям перейматися нема чого. Для тих, хто в найближчі роки виходитиме на пенсію, стаж до 2000 року суттєвого значення не має. Робоча група погоджується на перехідний період 15 років. Коли він закінчиться, персоніфікований облік діятиме вже 15 років, а, отже, для більшості громадян тим більше це суттєвих проблем не становитиме.
Передбачається розширити категорію громадян, які зможуть при виході на пенсію одержувати одноразово виплату, що дорівнює їх десяти пенсіям.
Багато критиків підвищення пенсійного віку не розуміють: навіщо? Адже це найменш фінансовомісткий захід. Хіба він дасть змогу подолати дефіцит бюджету Пенсійного фонду?
— У цілому комплекс запропонованих заходів дасть змогу зекономити 4 млрд грн. Однак коли кажуть, що підвищення пенсійного віку дасть лише 500 млн грн, то забувають, що це результат тільки першого року реформи. На наступний рік — ще 500 млн, через рік — уже 1,5 млрд грн,— каже віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.— Якби цього року цифра економії в результаті реформи становила 0,2 відсотка ВВП, то через 10 років вона буде на рівні 1,8 відсотка ВВП. Нині частка ПФ у структурі ВВП становить близько 18 відсотків. Але ж колись вона становила 12 відсотків... І нам треба знижувати цей показник. Насамперед — за рахунок легалізації доходів і зростання економіки. Якщо порахувати ймовірний приріст доходів ПФ тільки за рахунок економіки в найближчі кілька років, буде вельми відчутна прибавка — близько 15 відсотків.
Усе це добре. Але людей цікавить, чи будуть підвищувати пенсії? Скажемо відразу: із цим взагалі сутужно. Середня пенсія по Україні загалом зростає. Досить згадати, якою вона була, скажімо, 2005 року. Темпи зростання значні. Далі динаміка підвищення пенсій забезпечуватиметься насамперед за рахунок економічного розвитку і, як наслідок,— неминучого збільшення зарплат.
Найболючіша проблема для ПФ — це пенсії, призначені 15–20 років тому. Виплати для найстаріших людей — найнижчі. Нині 2 млн 800 тис. осіб одержують пенсію на рівні 800 грн. Ще чотири млн 100 тисяч — 900 грн. Отож слід думати про найбідніших пенсіонерів, про те, як їм допомогти. А щоб зробити це, слід подолати дефіцит ПФ. Потім можна буде реально підвищувати співвідношення середньої зарплати і середньої пенсії (нині в Україні воно становить близько 48 відсотків. Порівняйте: в країнах Європи — 60–90 відсотків).
Потрібно розробити такий механізм, який би дав змогу чітко ув'язувати пенсію з розміром пенсійних внесків і кількістю років, протягом яких вони сплачувалися.
Щодо підвищення страхового стажу. Ця норма залишається в проекті. Мотивування влади такі: мінімальний страховий стаж нині — п'ять років. Такого немає ніде у світі. І хіба це справедливо? Хтось усе життя прохолоджувався, а хтось працював (40–50 років), а пенсію одержують майже однакову).
До речі, 2,8 млн найбідніших пенсіонерів мають стаж по 40 років. Вони працювали в найтяжчі роки, а пенсія у них на рівні тих, хто напрацював за все життя... аж п'ять років.
Уряд, робоча група і сам автор пенсійної реформи Сергій Тігіпко переконані, що пенсійна реформа знайде підтримку в суспільстві, коли громадяни усвідомлять масштабність соціальної катастрофи, в яку потрапила країна за багато років бездіяльності. І все ж пенсіонерам, і всьому народові хотілося б швидше відчути те полегшення, яке обіцяли «вже сьогодні», яке щоразу під час виборів йому обіцяють і ті, хто прагне найвищої посади в державі, і охочі посісти крісла в парламенті. Чи прийде воно, оте полегшення? І як довго його чекати бідуючому люду? Ось у чому питання.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЗАРАДИТЬ МЕМОРАНДУМ?
  • ЩО ЗАФІКСОВАНО В ЗАКОНІ, А ЩО — В ЛИСТІ
  • РОЗМІР ПІЛЬГ ВИЗНАЧАТИМЕ КАБІНЕТ МІНІСТРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».