Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РЕВАНШ ПОЛКОВНИКА
Тріумфальний марш демократичних настроїв країнами Близького Сходу, здається, спіткнувся у Лівії. Після двох тижнів переможних реляцій із боку місцевих повстанців, захоплення ними нафтових портів уздовж лівійського Середземноморського узбережжя та створення перехідного уряду в Бенгазі, ініціативу у лівійській громадянській війні перехопив полковник Муамар Каддафі.

Минулого тижня його війська відбили більшість стратегічних нафтових портів. Це зміцнило позиції полковника. Тим паче що, крім батога, він використовує й солодкі пряники. Зокрема, стало відомо, що у зв'язку «з великими перемогами над бандами терористів» у Лівії скасовано мита та податки. Звичайно, цей захід можна розглядати лише як розв'язання рук контрабандистам, які за умов дії міжнародних економічних санкцій покликані постачати до Лівії все необхідне.
Водночас остаточно говорити про перемогу Муамара Каддафі ще рано. У військово-політичному сенсі ситуація навколо Лівії залишається непевною та невизначеною. «Ліга арабських держав» не лише усунула Лівію зі своїх лав, а й виступила за запровадження у її повітряному просторі зон, підконтрольних авіації НАТО. Утім, для цього потрібне ще рішення Ради Безпеки ООН, адже Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен запевнив, що, на відміну від ситуації в Косові десятирічної давнини, цього разу НАТО діятиме лише за рішенням ООН. Однак становище в Раді Безпеки не є однозначним. Китай готовий накласти вето на відповідну резолюцію, якщо вважатиме, що Захід надто активно підтримує «китайських дисидентів».
У свою чергу, Росія виступає проти застосування військової сили в Лівії, але підтримує покарання винних у кровопролитті. Велика Британія та Франція готують проект резолюції Ради Безпеки ООН про запровадження над Лівією зон, заборонених для польотів авіації Муамара Каддафі. Ця тактика впродовж 90-х використовувалася на півночі Іраку при спробі захистити курдів від Саддама Хусейна. Однак це вимагатиме попереднього знищення лівійської системи протиповітряної оборони. Більша частина авіації країн НАТО та США нині задіяна в Афганістані та Іраку, тому Альянс поки що фізично не має достатніх сил для такої операції.
Спецназ низки країн НАТО проводить рекогносцировку на місцевості. Над Лівією постійно літають розвідувальні літаки НАТО. Однак військова операція проти Триполі, на думку військових експертів, не буде легкою прогулянкою. «Ультиматум» лівійських повстанців, висунутий Каддафі — припинити впродовж трьох днів військові дії та залишити Лівію,— не мав позитивної відповіді, хоч більшість країн ЄС визнала легітимність лівійської опозиції. Натомість прихильники Каддафі стверджують, що він береже армію для боїв із західними інтервентами. Нині наступ лівійських урядових військ на центр повстання у Бенгазі призупинено.
Невизначеною залишається ситуація на нафтовому ринку. США перейшли на резервні запаси нафти, однак зажадали від країн ОПЕК збільшення обсягів її видобутку. Попит на нафту зменшив катастрофічний землетрус у Японії, яка на невизначений час припинила виробництво. Утім, Каддафі розраховує, що зміна інформаційних потоків, викликаних заворушеннями в Саудівській Аравії та японським землетрусом, дасть йому інформаційне затишшя, яке дозволить завершити розгром лівійської опозиції. Найближчим часом стане зрозуміло, чи буде реалізовано цей план.
також у паперовій версії читайте:
  • ВИПРОБУВАННЯ ВЛАДОЮ
  • «АРАБСЬКА ВЕСНА» ТА ІЗРАЇЛЬСЬКА БЕЗПЕКА
  • ГОНКА ОЗБРОЄНЬ НА ІНДОСТАНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».