Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СВІТ ЖІНКИ
ГОЛКА, НИТКА І... КРАСА

8 БЕРЕЗНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ЖІНОЧИЙ ДЕНЬ
Мій зір привабило поле червоних маків. На полотні вони палахкотіли, ніби живі. Де-не-де проглядали ромашки. Тягне підійти ближче, придивитися, доторкнутися.

Ось робота «Айстри». Так і хочеться читати однойменний твір Олександра Олеся. Ці майстерно виконані роботи,— твори художниці, майстра з вишивки Людмили Лисюк. У столиці її роботами можна було помилуватися або придбати на славнозвісній «Країні мрій».
Людмила Лисюк має художньо-педагогічну освіту. Народилася в мальовничому селі Симонові Гощанського району, що на Рівненщині, напередодні Медового Спасу. Змалку, зростаючи серед квітучої й розкішної природи, увібрала все найкраще. Перші ази майстерності черпала у Рівненській художній школі, всотувала все найцікавіше, тож навчилася втілювати це на тканині. Вона довго шукала свій творчий шлях. Її внутрішнє «я» боролося з буднями. Жінка шліфувала себе, характер і поступово йшла до успіху.
Можливо, саме Решетилівське училище художніх промислів, що на Полтавщині, допомогло Людмилі Іванівні стати творчою особистістю.
Майстриня набувала практичного досвіду під час роботи художником на фабриці художніх виробів у Опішні Полтавської області.
Великий вплив на творчість майстра має захоплення живописом, художнє сприйняття світу. Вишиті полотна Людмили Іванівни вирізняються пластикою і технічно-колірною експресивністю, яскравою індивідуальною характеристикою образів, глибоким змістом. Ґрунтуючись на вікових традиціях народної вишивки, пані Людмила вносить у її техніки елемент новизни. Це дає змогу митцю вийти за межі контуру, вільно рухатися в просторі.
Прикметним для робіт є особлива увага до застосування кольору: майстриня ніби «будує» форму, підкреслює її пластику, увиразнює красу, що стає камертоном художнього образу. Поєднуючи нитки різних кольорів для створення необхідного відтінку, ліплячи форму кольором, Людмила Іванівна надає речам нового звучання, наповнює їх витонченим естетизмом, якому пасує назва «живопис голкою і ниткою». При цьому її твори мають особливий кольороритмічний лад.
— Ось цю роботу,— пані Людмила вказує на мої улюблені «Маки»,— я творила чотири місяці. Це як маляр володіє фарбою, приблизно так я орудую голкою з ниткою. А ще потрібно уважно стежити за товщиною настилу.
Пані Людмила — учасниця обласних, міжнародних виставок декоративно-ужиткового мистецтва, які проходили в Києві, Москві, Аргентині, Польщі, Німеччині. Її роботи були представлені на Всеукраїнській виставці творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Вернісаж» у Музеї книги і друкарства.
Нещодавно у Рівному відбулася презентація персональної виставки художніх робіт майстра традиційного народного мистецтва Людмили Лисюк «Від земного до небесного».
У розгорнутій експозиції представлено 15 різножанрових робіт, створених протягом останніх років. Полотна майстрині вирізняються пластикою і колірною експресивністю.
Крім свого захоплення, Людмила Іванівна працює керівником студії декоративно-ужиткового мистецтва ЗОШ № 23 міста Рівне. За п'ятнадцять років у неї з'явилася багато учнів, котрі, як і вона, люблять і шукають свій шлях у мистецтві вишивання.
Людмила Лисюк любить квіти, гарну лірику, а ще тішиться з успіхів свого сина.
також у паперовій версії читайте:
  • НАДІЛЕНА ЩЕДРИМ ТАЛАНТОМ 85 РОКІВ ТОМУ НАРОДИЛАСЯ ГАЛИНА КАЛЬЧЕНКО, УКРАЇНСЬКИЙ СКУЛЬПТОР
  • У ЖИТТІ Й НА ЕКРАНІ
  • НАЙКРАЩІ ЛІКИ — ФІЗКУЛЬТУРА
  • ЖІНКИ «ВКРАЛИ» ЧОЛОВІЧИЙ ГАРДЕРОБ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».