Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛІТЕРАТУРНІ ОБРІЇ
МОДА НА КНИГУ ПОВЕРТАЄТЬСЯ?
Нещодавно в Голосіївському районі столиці спільно з Благодійним фондом Влади Прокаєвої «Обдаровані діти — майбутнє України» у Державній бібліотеці для юнацтва було проведено презентацію Всеукраїнської соціальної кампанії «Читай книгу», що реалізується в рамках проекту «З книгою в серці».

Для сучасної ситуації в Україні характерною є криза читацької культури. Не секрет, що нинішня молодь, на жаль, збайдужіла до книжки. Багатьом книгу замінює телевізор і комп'ютер із його Інтернет-можливостями.
Соціологічне опитування засвідчило, що 46 відсотків населення України взагалі не купує книжок, тому що не має потреби в читанні. Криза читання актуальна не лише для нашої країни, а й для інших держав світу.
Нині надзвичайно важливо популяризувати читання й українську мову як носія нематеріальної культурної спадщини держави, відродження книги — джерела духовних цінностей, які формують моральний світогляд і мовну культуру молодого покоління.
Та хоч скільки б дорослі повторювали молоді, що книга — джерело знань, що небажання читати гальмує розвиток особистості,— власний приклад і авторитет (кого б ви думали?) кумирів важить для підлітків та молодих людей часом набагато більше, ніж учителів чи батьків.
Отож і вирішили голова благодійного фонду «Обдаровані діти — майбутнє України» Влада Прокаєва разом із директором ДЗ «Державна бібліотека України для юнацтва» Георгієм Саприкіним знайти однодумців (а ними стали, зокрема, актори театру і кіно — народні артисти України Ольга Сумська, Володимир Горянський, Остап Ступка; заслужений артист України Віталій Козловський; юна співачка Міка Ньютон, телеведучий Ігор Посипайко, фронтмен гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин та інші популярні артисти, зірки телебачення, спорту — всього 49 людей долучилися до благородної справи), щоб спільно втілити в життя задуманий проект «З книгою в серці», поновити бібліотечні фонди. На зустрічі з журналістами, учнівською та студентською молоддю Києва юнаки і дівчата мали змогу побачити своїх кумирів, поспілкуватися з ними і почути їхню думку.
Ольга Сумська, яка виховує дев'ятирічну донечку, вважає, що «книга, як і молитва, як мамина колискова, має бути присутня змалечку в житті кожного».
— Я тішуся і радію, що Влада Прокаєва започаткувала такий важливий проект, бо нині книга надзвичайно потрібна всім нам, особливо молодим людям, дітям. Жоден комп'ютер не передасть того тепла і тієї насолоди, які відчуваєш, коли береш до рук хорошу книгу,— переконана актриса.
Міка Ньютон нагадала, що коли людина читає, у неї спрацьовує зорова пам'ять, і вона вчиться грамотно писати, адже спілкування-листування в Інтернеті жахливо неграмотне!
Віталій Козловський не приховував, що в дитинстві не проводив час за книжкою, зате зараз надолужує і радить молоді вести здоровий спосіб життя, адже нині модно не курити і модно — читати книжки!
Хай там як, а прописні істини, що прозвучали з вуст зірок, сподіваються організатори, дійдуть до свідомості юнаків і дівчат, переконають їх у тому, що молодь, яка читає,— це підвищення культурного та інтелектуального рівня нації.
Варто додати, що під час проекту поетапно відбувається поповнення фондів 24-х державних обласних бібліотек для юнацтва. З квітня 2010 року коштом фонду, в рамках реалізації Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою в серці», оновлено фонди обласних бібліотек для юнацтва в Києві, Херсоні, Житомирі, Львові, Дніпропетровську, Луганську, Ужгороді, Чернігові.
Усього в рамках проекту планується передати понад 12 тисяч примірників книжок на мільйон гривень. Вибір книг був невипадковий. На замовлення фонду Державна бібліотека провела опитування серед української молоді з метою визначення її літературних уподобань та потреб. На підставі цього дослідження було ретельно підібрано комплект із 500 книжок, серед яких — актуальна енциклопедична, довідкова, навчальна та фахова література, а також твори сучасних українських письменників.
Зазвичай, чимало благодійних фондів допомагають убогим і знедоленим, сиротам і багатодітним, хворим і немічним (хто ж проти — треба допомагати! Я як редактор дитячої газети теж неодноразово брала участь у різноманітних благодійних акціях, у тому числі спільно з доброчинними фондами.— Авт. ). Добре, що серед меценатів з'явилися небайдужі люди і створили фонд підтримки саме талановитих, обдарованих дітей, які є цвітом нації, її генофондом.
Під час прес-конференції було передано комплекти фотографій проекту «Зірки. З книгою в серці» 24 обласним бібліотекам для юнацтва та презентовано плани популяризації читання. Юрій Ковальов, генеральний директор «СЕБ Ассет менеджмент», подарував закладу «Державна бібліотека України для юнацтва» книгу «150 років змін», а Олена Мініна, піар-директор «Комсомольской правды в Украине», додала азарту та бажання виявити свої знання учням і студентам у галузі образотворчого мистецтва. Конкурс виявив знавців живопису, зокрема творчості великого художника Леонардо да Вінчі. Приз — чудове видання книги — отримала лише переможниця.
До речі, до промо-акції «1000000 думок про книгу» в рамках проекту «З книгою в серці» можуть долучитися всі охочі. Думки про книгу збиратимуть за допомогою анкетування громадян України в бібліотеках, школах, установах, провідних вищих навчальних закладах, приватних компаніях, фірмах тощо.
Наступна зустріч зірок із юними читачами — у місті Луцьк.

Тетяна КОНДРАТЕНКО, редактор-видавець газети для дітей «Я сам(а)»
також у паперовій версії читайте:
  • СКАЛКИ І САМОЦВІТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».