Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
ЗА СТАРШИХ ОСІБ ЗАМОВТЕ СЛОВО
Третина населення України відчуває дискримінацію за віком. До цієї когорти можна зарахувати тих, кому за 50 (таких у нашій державі 16 мільйонів). Аби захистити їхні права, народні обранці підготували законопроект «Про запобігання дискримінації щодо осіб літнього і похилого віку в Україні».

94-річна парашутистка
Одного чудового дня в американському штаті Флорида стрибнули четверо парашутистів. Нічого не було б у цьому особливого, якби серед них не була 94-річна Харріет Гепард, із нею — її 71-літній син Девід, онук і правнучка — саме її день народження так вирішили відзначити.
Не секрет, що старші люди палко закохуються, б'ють рекорди зі швидкості набирання есемесок, не відмовляють собі в задоволенні пограти в боулінг, як 96-річна японка Фуміко Хіно. Однак, незважаючи на це, їх дискримінують саме через вік. Зокрема, такої думки дотримуються 58% громадян країн ЄС. Це засвідчило опитування, проведене в межах програми «Євробарометр», у якому взяли участь по тисячі респондентів з кожної держави цієї спільноти.
Українці також переконані, що їх піддають дискримінації за віком. Про це свідчать результати дослідження побутових уявлень наших співвітчизників, виконаного за підтримки Харківської правозахисної групи. Один із його авторів Віктор Пушкар, науковий співробітник факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зазначає: 40% городян вважають, що у нас існує дискримінація щодо пенсіонерів. До слова, на ейджизм (дискримінацію за віком) поскаржилося також 21% молоді.
Чому ж, попри те, що багато старших людей впевнено дають фору молодим, у суспільстві часто спостерігається зневага і навіть ворожість щодо осіб літнього віку? Причина — в стереотипах. Люди схильні узагальнювати судження про великі соціальні групи, послуговуючись упередженими ознаками, не вдаючись до диференціації, стверджує відомий англійський психолог Генрі Теджфел. Небезпека і підступність стереотипів криється в тому, що їх засвоюють в ранньому віці. Діти використовують їх задовго до того, як у них формуються власні думки про певні соціальні групи.
Теджфел вказує на те, що соціальні стереотипи стають більш ворожими, коли виникає напруженість між групами. Щось подібне вимальовується в нашій країні у зв'язку з підготовкою пенсійної реформи. З одного боку, людям працездатного віку настійливо нав'язують думку, що кожен із них змушений утримувати одного пенсіонера, з іншого — пропозиції змінити згадане співвідношення, продовживши вік виходу на заслужений відпочинок, супроводжуються істерикою: це нібито загрожує підвищенням рівня безробіття серед молоді.
Повертаючись до прикладів того, як ті, кому навіть далеко за п'ятдесят, продовжують насолоджуватися буттям, варто зважити на таке. Навіть якщо старша людина немічна, повільно рухається, ще повільніше думає, а новомодні слова «драйв» чи «смартфон» для неї не більш ніж порожній звук, це не означає, що її можна піддавати дискримінації.

Про право на життя
Між тим склалася парадоксальна ситуація: якщо боротьбою з дискримінацією за статтю чи національною та расовою належністю в нашій країні займаються державні структури та громадські організації, то вікова залишається поза їхньою увагою, стверджують правозахисники. Ситуацію у цій сфері взялися виправити парламентарі. Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про запобігання дискримінації щодо осіб літнього і похилого віку в Україні». Його підготували голова парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський та член цього комітету Микола Шершун.
Усі громадяни України мають рівні права і свободи — це зазначено в ст. 24 Конституції. Однак в Основному законі немає прямої заборони щодо обмежень за віковою ознакою, тому старші люди позбавлені можливості захищати свої права, посилаючись на відповідні конституційні норми.
Запропонований законопроект має на меті ліквідацію цієї прогалини.
Літні люди часто зазнають дискримінації не тільки в трудовій, а навіть у побутовій сфері, ідеться в пояснювальній записці до згаданого нормативно-правового акта. Ситуацію погіршує те, що вони не мають досвіду судового захисту своїх інтересів — так склалося історично.
Згаданий законопроект ґрунтується на «Принципах ООН стосовно літніх людей», «Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права», «Хартії осіб похилого віку», низці інших міжнародних документів. До слова, Європейський союз пенсіонерів, ознайомившись зі згаданим актом, рекомендував його до ухвалення в усіх країнах Європи.
На думку авторів, запропонований ними документ не тільки захищатиме права третини населення нашої країни, а й сприятиме налагодженню діалогу поколінь, зниженню рівня соціальної напруженості в суспільстві.
Водночас народні обранці зазначають: не є дискримінацією встановлені згідно із законом обмеження прав і можливостей літніх людей щодо допуску до окремих видів робіт та деяких посад з метою забезпечення здоров'я цієї верстви населення.
Щоб уникнути двозначностей у тлумаченні, в документі прямо вказано: забороняється та переслідується за законом будь-яка дискримінація щодо осіб літнього і похилого віку в політичній, економічній, соціальній та інших сферах суспільного життя. Забороняється також пропаганда обмежень за віковою ознакою. Підґрунтям для цього має бути державна підтримка, впровадження міжнародних стандартів рівності прав і виконання міжнародних зобов'язань нашої держави.
Норму, яка встановлює, що особи літнього і похилого віку мають невід'ємне право на життя, внесено не лише через спроби «закинути» в суспільну свідомість думки щодо доцільності евтаназії. Вочевидь парламентарі виходили із цілком сучасних реалій, а вони такі: «швидка допомога» не поспішає на виклик до хворого, якому за сімдесят. Важливо те, що законодавці окремою нормою виписали право старших людей на отримання кредитів і позик та доступу до інших фінансових ресурсів на рівних умовах з іншими фізичними особами.
Для запобігання дискримінації у сфері трудових відносин пропонують заборонити публікацію оголошень про прийняття на роботу, які містять необґрунтовані вікові обмеження.
Цілком слушно задекларовано таке: держава гарантує захист гідності, свободи, особистої недоторканності представників цієї верстви населення.
Якщо поданий законопроект буде ухвалено, це не означає, що в суспільній свідомості одразу відбудуться позитивні зміни. З огляду на це доцільно згадати висловлювання комісара Євросоюзу із соціальних питань Владіміра Спідла: «Ще треба багато чого зробити, аби люди зрозуміли, що мають право на рівне ставлення до них».

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ЗАМОЖНІ МАЮТЬ ПЕРЕВАГУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».