Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
УКРАЇНУ ВІДВІДАВ ГЕНСЕК НАТО
24 лютого 2011 року Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен відвідав Україну. Візит став продовженням контактів України з Північноатлантичним альянсом на вищому рівні. Чинна влада, навіть наполягаючи на нейтральному статусі для країни, визнає необхідність регулярного діалогу з НАТО, зокрема з проблем європейської та глобальної безпеки, а також військової реформи в Україні.

У свою чергу, НАТО визнає за українським народом право вирішувати, до якого військово-політичного блоку приєднуватися або не приєднуватися до жодного. Водночас геополітичне розташування України спонукає її партнерів до діалогу з нею, адже неможливо допустити виникнення в центрі Європи «сірої зони» безпеки. Підтвердженням цих тенденцій і став візит Генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена в Україну.
На порядку денному переговорів між Україною та НАТО залишаються питання боротьби з тероризмом, піратством, скорочення зброї масового ураження. Альянс демонструє зацікавлення в розширенні участі України в його операції в Афганістані. Наразі там українські військові медики обслуговують литовсько-польський контингент. Натомість Україна, зважаючи на велику кількість вітчизняних моряків, яких регулярно беруть у полон сомалійські пірати, висловлює зацікавлення у повноцінному приєднанні до операції НАТО «Аталанта» поблизу сомалійського узбережжя. НАТО також підтримало зобов'язання України до 2013 року завершити вивезення високозбагаченого урану до Росії.
Загалом Альянс послідовно демонструє відсутність «антиросійських намірів» у налагодженні співпраці з Україною. Щоправда, й ідея можливого залучення України до спільної системи протиракетної оборони між Росією та НАТО військовими експертами визнається нереалістичною. Але вона відіграє певну політичну роль у непростих процесах пошуку порозуміння в трикутнику Росія–Україна–НАТО.
Водночас більш реалістичними та конкретними стали обговорення можливості участі експертів НАТО у гарантуванні безпеки проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року, запланованого в Україні та Польщі. Саме цей напрям взаємодії України та НАТО найближчим часом обіцяє стати найбільш плідним, що можна буде вважати черговим кроком на непростому шляху подолання стереотипів щодо ролі НАТО в сучасних міжнародних процесах, які склалися в Україні. Адже саме через конкретну конструктивну спільну роботу можна вибудовувати обопільну довіру та виходити на нові рубежі партнерства.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЄГИПЕТ: СВІТСЬКИЙ ЧИ РЕЛІГІЙНИЙ?
  • УГОРСЬКИЙ ЗАКОН ПРО ГРОМАДЯНСТВО НАБУВАЄ ЧИННОСТІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».