Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КАДДАФІ ТРИМАЄТЬСЯ ЗА ВЛАДУ
У Лівії фактично розпочалася громадянська війна: країна розколота на кілька частин. Спостерігачі зазначають, що режиму полковника Муаммара Каддафі залишилося недовго, у нього все менше прихильників, тому він готовий вдатися до найрадикальніших заходів і влаштувати в країні криваву бійню.

Наразі, за деякими даними, прихильникам чинного режиму наказано вбивати опозиціонерів, а офіцерів, які відмовляються підкорятися Каддафі, розстрілюють, передає ТСН.
За інформацією преси, східна частина Лівії вже перебуває в руках опозиції. Столицею демонстрантів стало друге за величиною місто Бенгазі. Міста Тобрук і Аль-Байда теж під повним контролем повстанців. У Тобруці й Бенгазі святкують звільнення від режиму Каддафі. Тисячі людей вийшли на головні площі міст із антиурядовими транспарантами.
У середу лівійська газета «Куріна» повідомила, що винищувач-бомбардувальник Су-22 розбився на сході країни (160 км від Бенгазі). Пілоти катапультувалися, відмовившись виконувати наказ наносити удари по місту.
Запеклі бої тривають в Триполі, до столиці стягують нові сили, вірні Каддафі. Проте передмістя одне за одним поступово захоплюють опозиціонери. Найбільше на заході Лівії місто Місурата цілковито належить повстанцям.
«Каддафі поки контролює столицю, але це лише питання кількох днів»,— заявив у четвер, 24 лютого, з Лондона колишній постпред Лівії при Лізі арабських держав Абдель Мунім аль-Хуні, який перейшов на сторону опозиції.
Одначе напруженість останніх днів у Триполі трохи спала. У середу на Зеленій площі пройшла демонстрація на підтримку Каддафі. Відкрито автозаправки, працюють невеликі продуктові магазини і пекарні. Надійшли повідомлення, що в четвер відкриють школи. На захід від Триполі ситуація спокійніша. Місто Сабрата ближче до туніського кордону контролює армія і народні дружини, заворушень не спостерігається.
За останню добу деяким іноземним журналістам, у тому числі репортерам телеканалу Al-Jazeera, вдалося потрапити на територію Лівії через кордони, що залишилися без охорони. Лівійська влада одразу оголосила поза законом усіх представників преси, які незаконно перейшли кордон Джамахірії.
«Працівники засобів масової інформації, котрі нелегально перетнули кордон держави, є порушниками закону»,— заявила влада.
Водночас єгипетська армія, яка контролює кордон, не перешкоджає проходженню журналістів на лівійську територію. Військовослужбовці налаштовані доброзичливо, вони готові пропустити іноземних кореспондентів, але попереджають, що всю відповідальність у такому разі репортери беруть на себе.
У свою чергу, Саїф аль-Іслам, син лівійського лідера Муаммара Каддафі, заявив, що всі порти і аеропорти в Лівії відкрито, життя в країні поступово «налагоджується».
Міжнародна терористична мережа «Аль-Каїда» проголосила ісламський емірат на території міста Дерна на сході Лівії, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на «Франс Прес».
«Мережа «Аль-Каїда» проголосила емірат у Дерні на чолі з Абделькарімом аль-Хасаді — колишнім в'язнем американської в'язниці Гуантанамо»,— заявив голова лівійського МЗС Халед Каїм у Триполі на зустрічі з послами країн Євросоюзу.
За його словами, «Аль-Каїда» розраховує, що події в державі розгортатимуться за афганським сценарієм, де після падіння режиму президента Наджибулли в 1992 році до влади прийшов «Талібан».
Антиурядові виступи в Лівії призвели до вакууму влади в багатьох частинах країни. Повідомляли, що під контроль супротивників режиму Муаммара Каддафі перейшли міста Тобрук, Сирт і Ез-Завія. Там почали діяти мародери, жителі бояться залишати будинки.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНЦІ ПОВЕРТАЮТЬСЯ НА БАТЬКІВЩИНУ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».