Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
НА ДНІ ОЗЕРА ЗНАЙШЛИ ВОСЬМЕ ДИВО СВІТУ
У Новій Зеландії на дні озера Ротомахана вчені виявили залишки унікальних кварцових Рожевих терас, які називають восьмим дивом світу, повідомляє tsn.ua. У позаминулому столітті вони обрамляли гірську водойму разом із Білими терасами й були частиною великої геотермальної системи, їхніми сходами стікала вода, що била з гарячих гейзерів.

Відкриті місіонерами 1843 року, тераси одразу привернули увагу туристів із усього світу. Саме тоді їх назвали дивом світу. Однак 10 червня 1886 р. виверження вулкана Таравера і потужний землетрус знищили багато селищ, засипавши їх попелом, і затопили обидві тераси, поховавши під товстим шаром осадів на глибині 60 м під водою. З того часу не знали, зруйнував катаклізм обидві тераси чи вони досі лежать недоторканими на дні.
Команда дослідників з Нової Зеландії вирішила відповісти на це запитання. За допомогою підводних апаратів REMUS 100, обладнаних сонарами і фотокамерами, вони обстежили дно озера і виявили там частину Рожевих терас — два нижні каскади, вкриті осадами бурого кольору.
На думку Корнеля де Ронде, керівника проекту, верхня частина Рожевих терас або зруйнована землетрусом, або захована під таким товстим прошарком попелу, що ультразвукові сонари не можуть пробитися крізь нього. Слідів Білих терас дослідники не знайшли.
Вважають, що Рожеві тераси набули свого кольору через залізо і марганець, які містяться у воді гейзера, або, можливо, через термофілів, що жили у водах джерела (термофіли — організми, що живуть при температурах понад 45° С).
Для корінного населення — маорі — тераси досі є частиною культурної традиції, пам'ять про їхню красу та страшне зникнення зберігається в місцевих легендах.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА
  • ФАКТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».