Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ОСВІТА
ТРОХИ БРИТАНІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ СТОЛИЦІ
Майкл Сегал після закінчення медичного університету працюватиме дитячим хірургом в Ізраїлі, але назавжди збереже пам'ять про Україну та київських друзів. Найкращі спогади залишилися про навчання у Британській міжнародній школі, де Майкл учився за міжнародною програмою.

Мар'яна Рижук і Олександра Христич — теж випускниці Британської міжнародної школи. Блискуче знання англійської мови, ґрунтовна фахова підготовка допомогли їм стати студентками Національного університету імені Т. Шевченка. Нині Мар'яна працює помічником адвоката і вважає себе успішною людиною. Христина Баграєва, закінчивши бакалаврат у Національному економічному університеті, продовжує навчання у Ріджіз-коледжі, що розташований у центрі Лондона. Вдячна Британській міжнародній школі не лише за знання, а й за незабутню творчу атмосферу, яка сприяла формуванню особистості.
У школі викладають двома мовами: українською та англійською, тому у її вихованців немає мовного бар'єру, притаманного багатьом випускникам загальноосвітніх закладів. На запитання, чим відрізняється навчання в українському виші від іноземного, Христина Баграєва відповіла: «Українські ВНЗ дають багато теорії, яка в подальшій практичній роботі навряд чи знадобиться. У Ріджіз-коледжі все підпорядковано практичній діяльності: студентам пропонують писати проекти, організовують їх обговорення, заохочують до спільної роботи в команді. Набуті практичні навички допомагають випускникам знайти роботу в іноземних компаніях». Тож випускникам Британської міжнародної школи є чим поділитися з однокласниками і вчителями, тому недавня зустріч випускників була змістовною, цікавою.
Вітаючи випускників у стінах альма-матер, керівник школи Ольга Заставна зазначає: «Вже другий рік поспіль ми організовуємо таку масштабну зустріч випускників, з урочистою частиною, концертом і частуванням. Мені радісно бачити, що наші вихованці стали успішними людьми. Багато з них уже працює, мріє про майбутнє, та все ж не забуває про рідну школу».
Зустріч з однокласниками і вчителями — завжди хвилююча мить. Випускники Британської міжнародної школи згадували роки навчання, дякували вчителям і директорові. Тепер, ставши дорослими, вони розуміють, як то непросто вчителям бути терплячими, коли їхні вихованці пустують і не виконують домашніх завдань. Та, схоже, тих невиконаних домашніх робіт було не так уже й багато, бо зі стін Британської міжнародної школи вийшли люди освічені і цілком підготовлені до самостійного життя. За це колишні школярі знов-таки дякували наставникам. «Роки навчання в школі були незабутніми,— згадує Мар'яна Рижук.— Учителі ставилися до нас чудово. А хіба забудеш наші мандрівки Україною, поїздки європейськими країнами? Ми не лише вчилися, а й всебічно розвивалися, багато подорожували».
Про традиції школи розповіла її генеральний директор Ольга Заставна: «З моменту заснування у 1997 році Британської міжнародної школи її випускниками стали 318 юнаків і дівчат. 183 випускники вступили до зарубіжних вищих навчальних закладів. Причому вихованці школи вчаться не лише у Великій Британії, а й у Франції, Німеччині, Швейцарії, Канаді, США. І все-таки більшість наших випускників вирішили отримувати вищу освіту в Україні і вступили до провідних вітчизняних вишів. Учні Британської міжнародної школи мають змогу обирати країну, де б вони хотіли продовжити освіту, оскільки отримують український атестат і міжнародний сертифікат про середню освіту, який приймають найкращі світові вузи».
Майбутнім вихованцям школи варто знати, що Британська міжнародна школа — це єдиний навчальний заклад в Україні, акредитований і ліцензований Кембріджським університетом як міжнародний екзаменаційний центр Кембріджського університету. Британська міжнародна школа також є членом Європейської ради міжнародних шкіл. У її навчальному процесі поєднуються дві освітні програми: державна українська і міжнародна, розроблена на основі навчальної програми Кембріджського університету і національного навчального плану Великої Британії.
Після закінчення навчання українські школярі одержують не лише атестат про повну загальну освіту, а й сертифікат Кембріджського університету про середню освіту (ICE), який дає право вступати до зарубіжних закладів. У школі за міжнародною програмою навчаються також іноземці, які після успішного складання екзаменів одержують міжнародний сертифікат ICE. За словами Філла Біллінга, виконавчого директора школи, завдяки навчанню тут «діти звикли спілкуватися з представниками інших націй, розуміти їхній менталітет, що допомагає їм успішно вчитися й спеціалізуватися в іншому культурному середовищі».
Для вчителів, які працюють за міжнародною програмою, англійська мова — рідна, вони мають кваліфікацію вчителя міжнародного зразка й досвід роботи у Великій Британії. Висококваліфікованими є також вчителі української програми. За відгуками вихованців школи та їхніх батьків, учителям із Великої Британії та України вдалося створити сприятливі умови для одержання дітьми фундаментальної освіти, при цьому зберігши й розвинувши їхній інтерес до навчання. Усі класи відремонтовані, укомплектовані сучасним обладнанням. У школі є спеціалізовані класні кімнати, наукова лабораторія, комп'ютерний клас, актовий та спортивний зали. До речі, дошкільна та молодша школа розташовані в окремому приміщенні. Та й місце для навчання обрано зручне й затишне: на мальовничих Нивках.
Нині у Британській міжнародній школі навчається близько 300 дітей. Причому до малюків особливих вимог не висувають, головне, щоб вони вміли елементарно себе обслуговувати. При вступі до старшої школи необхідно скласти тести з математики й англійської, а для учнів, які вчитимуться за білінгвістичною програмою — екзамен з української мови. Гармонійне поєднання практичної спрямованості британської освітньої програми та потужної науково-теоретичної бази української освітньої програми, навчання через ігрові процеси, робота дітей в міні-групах, невелика наповнюваність (до 20 дітей) класів, індивідуальний та диференційований підхід до кожної дитини — все це допомагає якнайкраще оволодіти глибокими та практичними знаннями, підготуватися до майбутнього життя.
Хотілося б, аби девіз школи: «Ми прагнемо тільки найкращого» — захотіли і змогли запозичити всі українські школи. Щоб усі діти могли здобути якісну освіту, а згодом отримати гідну роботу.

Наталія ОСИПЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • ПИСАТИ ВІД РУКИ ДІТЯМ КОРИСНІШЕ
  • ЕЛЕКТРОННІ КНИГИ ПРОТИ ПАПЕРОВИХ
  • ТОТАЛЬНИЙ НАСТУП КРОСВОРДІВ
  • ІНТЕРНАТ — ВИНЯТОК, А НЕ ПРАВИЛО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».