Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ТУРЕЦЬКИЙ ІНТЕРЕС
З офіційним візитом в Україні 24–25 січня 2011 року побував прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган. Це стало логічним продовженням недавніх українсько-турецьких перемовин на рівні парламентських делегацій. Активізація діалогу засвідчила обопільне зацікавлення в інтенсифікації двосторонньої торговельно-економічної співпраці.

Українська сторона шукає більш-менш дешеву робочу силу, яку можна залучити на будівельних роботах із модернізації інфраструктури до Євро-2012. У свою чергу, турецька сторона зацікавлена в участі у відповідних тендерах, що має скоротити негативне для Туреччини сальдо в торгівлі з Україною.
Предметом двостороннього зацікавлення є також збереження докризового рівня туристичного обміну. Чимало українських туристів у Туреччині було стурбовано перспективою згортання практики надання послуг за принципом «вартість усіх послуг включено до ціни путівки». Після минулорічного банкрутства одного з найбільших турецьких туристичних операторів «Каріа-тур» мовилося про скасування практики надання послуг за принципом «усе включено». Однак наразі турецька сторона заперечує таку можливість. Втім, початок літнього туристичного сезону також може внести свої корективи.
Звичайно, крім інфраструктурних і торговельних проектів обидві країни усвідомлюють свою відповідальність за стабільність та безпеку Чорноморського регіону. Київ і Анкара декларують готовність продовжити взаємовигідну співпрацю в рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва.
Водночас у середньотерміновому стратегічному вимірі Туреччина стане головним конкурентом України як перехрестя маршрутів постачання нафти і газу до Європи. Зокрема, територією Туреччини вже проходить головний нафтовий маршрут «Баку — Тбілісі — Джейхан». Крім того, реальних обрисів набуває газовий транспортний проект «Набукко», ключова транзитна роль в якому належить Туреччині. Через це посилиться зацікавлення Євросоюзу прийняти Туреччину до свої лав. Лише після цього з метою «стабілізації» впливу мусульманської Туреччини на справи Євросоюзу до нього може бути прийнято Україну. Наразі не може йтися про конкретні дати, але головне, що ця тенденція має шанси стати реальністю.
також у паперовій версії читайте:
  • ДАВОС: ІЗ НАДІЄЮ НА КРАЩЕ
  • АФГАНСЬКИЙ СИНДРОМ
  • ПІВНІЧНО-АЗІЙСЬКИЙ ВУЗОЛ СУПЕРЕЧНОСТЕЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».