Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
У МЕДВЕДЄВА З'ЯВИВСЯ СПАДКОЄМЕЦЬ?
Уперше за багато років українські прихильники тенісу з особливим інтересом стежили за чоловічим одиночним розрядом відкритого чемпіонату Австралії. 22-літній киянин Олександр Долгополов став головним порушником спокою на першому турнірі найпрестижнішої у світі тенісу серії Grand Slam. Серед восьми учасників чвертьфіналу він був єдиний «несіяний». Це й не дивно — на шляху до зустрічі з британцем Енді Марреєм українець переграв двох представників першої світової двадцятки — француза Жо-Вілфріда Тсонгу і шведа Робіна Содерлінга.

Нагадаю, що в перших двох раундах Долгополов здолав опір казахстанця Михайла Кукушкіна і німця Бенджаміна Беккера. З першим удалося впоратися у трьох партіях, із другим довелося провести на корті чотири сети.
Зазвичай десь у третьому раунді головних турнірів українці бувають змушені зачохлити ракетки — саме на цій стадії турнірна сітка вже точно передбачає зустріч або із «сіяним» суперником, або з опонентом, який такого сильного тенісиста здолав в одному з попередніх раундів.
Та не так сталося з Долгополовим. Звісно, надалі на нашого співвітчизника чекали виснажливі п'ятисетові матчі, але з двох наступних протистоянь він вийшов переможцем.
Першим із фаворитів на собі відчув нестандартність ігрового стилю Олександра Долгополова француз Жо-Вілфрід Тсонга. Тринадцятий номер «посіву» виявився нещасливим для тенісиста, який у своїх найкращих поєдинках демонструє здатність «вгризтися» мало не в кожний м'яч, кожний розіграш.
Перші три сети минули у рівній боротьбі з обопільними шансами, про що свідчить рахунок: усі партії закінчилися з рахунком 6:3, тобто з перевагою в один «брейк» — першу і третю виграв француз, друга залишилася за Долгополовим. Усе змінилося на фініші матчу, коли далася взнаки функціональна перевага нашого тенісиста — із рахунком 6:1 він виграв четвертий і п'ятий сети.
«Порівняно з торішнім матчем із цим же суперником на Вімблдоні я сьогодні був у кращій фізичній формі. Я змушував опонента проводити довгі розіграші, а торік мені доводилося ризикувати самому. Мій суперник виглядав утомленим. На початку другого сету він міг зробити брейк, але я зміг утримати подачу»,— розповів Долгополов.
Про суперника у четвертому раунді він сказав так: «Робін Содерлінг — гарний тенісист, він чудово грає на задній лінії. У наступному матчі мені потрібно буде показати свою найкращу гру, до того ж знадобиться допомога фортуни».
До всіх цих чинників Олександр додав також психологічну витривалість, про що опосередковано може свідчити кількість невимушених помилок. Швед, який є четвертою ракеткою світу, за п'ять сетів із власної ініціативи помилявся 51 раз, українець удвічі менше (23). Долгополов був кращим і за іншими показниками: більша кількість подач навиліт (11 проти 6), менше подвійних помилок (2 проти 6), більше активно виграних м'ячів (50 проти 34). Тож і загальний рахунок (1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2) не має дивувати.
«Я розпочав зустріч не надто добре, подавав дуже погано,— згадував згодом Долгополов.— Важко змагатися з тенісистом, який так добре грає на задній лінії. Весь перший сет у мене були проблеми, і в другій партії я програв свою подачу, але якимось чином мені вдалося повернутися, я став грати краще й краще з кожним сетом. Я по-справжньому щасливий, що вийшов до чвертьфіналу».
Перед чвертьфінальним поєдинком проти Долгополова п'ята ракетка світу — британець Енді Маррей — був щедрий на компліменти щодо свого суперника: «В Олександра такий стиль гри, який змушує виконувати дивні удари, грати не дуже добре. Ти маєш грати проти нього настільки жорстко і впевнено, наскільки це можливо, бо як тільки починаєш втрачати впевненість, Долгополов перехоплює ініціативу і грає у свій найкращий теніс», — зазначив Маррей.
Українець також позитивно висловився на адресу Маррея і так само назвав опонента «незручним»: «Енді не робитиме подарунків. Я подивився перший сет його матчу з Мельцером (у четвертому колі). У нього було лише кілька невимушених помилок. Проти нього грати надто важко. Якщо ти граєш повільно, він нав'язує свій темп і розпочинає чисто вигравати, а якщо ти ризикуєш, то припускаєшся багатьох помилок».
Цього разу переграти Маррея Долгополов зміг лише в третьому сеті на тай-брейку. Решта партій завершилася на користь фаворита — 5:7, 3:6, 7:6, 3:6.
Навіть після виграшу британець не забув про добрі слова на адресу суперника: «Для мене цей матч видався важким. Долгополов — різноманітний і неординарний гравець. Це один із тенісистів, які мають унікальний стиль гри. У третьому сеті я трохи поступився позиціями, однак у наступній партії знову спіймав свій ритм і досяг перемоги».
Не був засмучений і найкращий тенісист України (після відкритого чемпіонату Австралії немає сумнівів у тому, що Долгополов поверне собі титул першої ракетки нашої країни, яким перед початком турніру в Мельбурні володів Сергій Стаховський).
Олександр вважає, що надалі зможе грати ще краще: «Ми провели гарний матч. Енді виступав відмінно, а я намагався не відставати від нього. Гадаю, що можу бути задоволений якістю своєї гри. Я обрав правильну тактику — ішов «напролом» за кожним м'ячем. Просто суперник менше помилявся. Мені, певна річ, варто попрацювати над стабільністю. Коли досягну оптимальних фізичних кондицій, заграю набагато краще. Встигатиму за м'ячами і зможу загострити боротьбу».
Якщо вірити тому, що Долгополов написав для своєї сторінки на сайті Асоціації тенісистів-професіоналів, він не зупинятиметься надалі. «Моя мета — бути номером один»,— заявляє він. На тому ж сайті він називає своїм улюбленим покриттям ґрунт, тож цілком логічно чекати він Олександра Долгополова кращого продовження на найдовшій у сезоні «піщаній» сесії, вершиною якої є відкритий чемпіонат Франції.
Сьогодні у півфіналі чоловічого турніру Маррей грає з іспанцем Давидом Феррером, який несподівано легко переграв свого титулованішого співвітчизника Рафаеля Надаля (6:4, 6:2, 6:3). В іншому півфінальному поєдинку в четвер зіграли Роджер Федерер і Новак Джокович. Серб у трьох напружених сетах переміг титулованішого опонента — 7:6, 7:5, 6:4. Саме Джокович, який кілька років тому уже здобув трофей у Мельбурні, тепер став головним фаворитом змагання.
У суботу у фіналі жіночого одиночного турніру зіграють бельгійка Кім Клійстерс і китаянка На Лі, котра у півфіналі була сильніша за першу ракетку світу Кароліну Возняцкі — 3:6, 7:5, 6:3.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНАМИ СВІТУ СТАНУТЬ ЄВРОПЕЙЦІ
  • ПЕРША ПЕРЕМОГА «БУДІВЕЛЬНИКА»
  • ТІЛЬКИ РЕЗУЛЬТАТИ
  • СПОРТИВНИЙ КАЛЕЙДОСКОП

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».