Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ОСОБИСТІСТЬ
ЇЇ ХОВАЛА ВСЯ ФРАНЦІЯ, А ОПЛАКУВАВ УВЕСЬ СВІТ
Її голос, як і раніше, один із найбільш упізнаваних голосів минулого століття. Коли слухаєш його, неймовірно глибокий і сильний для такої маленької тендітної жінки, мимоволі думаєш, як він притягує, підкорює і змушує вслуховуватися. І ще про те, що час безжалісно відсікає багато чого і багатьох від пам'яті нових поколінь, зберігаючи лише те і тих, кого дійсно слід пам'ятати. Дев'яносто п'ять років тому народилася Едіт Піаф.

Короткий, але блискучий творчий шлях легенди французького шансону. «Моє життя було огидним, це правда,— зізнавалася Едіт Піаф у своїй біографії.— Але моє життя було й чудовим. Тому що я любила життя. Я любила людей, своїх друзів, своїх коханців. Втім, я любила і незнайомих, тих незнайомих, які були моєю публікою, для якої я співала...»
Від інших зірок того часу Едіт Піаф відрізнялася тим, що жила піснею, як справжня велика актриса живе роллю. Відвертість життя співачки, помножена на щирість, давала такої вибухової сили ефект, завдяки якому ніхто не міг байдуже дивитися на тендітну фігурку Піаф, яка немов збирала навколо себе світло й енергію. Чотири автомобільні катастрофи, спроба самогубства, три коми, напад безумства, два напади білої гарячки, сім операцій, Перша і Друга світові війни, натовпи чоловіків, зведених із розуму, і смерть у 1963 році, коли не виповнилося ще й п'ятдесяти. Її ховала вся Франція, а оплакував увесь світ.
...У маленької Едіт Джаванни Гасьйон було нелегке дитинство. Її мати — актриса-невдаха Аніта Майяр одразу після народження віддала дівчинку своїй матері на виховання. Та бабуся так погано поводилася з нею, що батько дівчинки, який щойно повернувся з фронту, відправив дитину до своєї матері в Нормандію. Тут і з'ясувалося, що Едіт абсолютно сліпа. Коли жодних надій не залишалося, бабуся повезла внучку в Лізьє до святої Терези, і Едіт прозріла. Їй було шість років.
До восьми років вона ходила до школи. Пізніше батько забрав Едіт у Париж, де вони почали разом працювати на площах — батько показував акробатичні трюки, а його дев'ятирічна донька співала. Коли Едіт виповнилося 15, вона пішла з дому через розбіжності в поглядах із батьком.
Заробляла співом на вулиці доти, доки її не взяли в кабаре «Жуан-ле-Пен». Тут Едіт познайомилася з Луї Дюпоном, який заробляв на життя, розвозячи продукти на старенькому велосипеді. Вони стали жити разом, знімаючи номер у найдешевшому готелі. Через рік у них народилася донька Марсель, але материнство практично не змінило способу життя співачки-початківця. Щоб зводити кінці з кінцями, вона була змушена працювати і часто залишала дівчинку саму. На цей час Луї їх покинув. Одного разу, повернувшись з нічного виступу, Едіт дізналася, що він забрав доньку. А незабаром дівчинка померла. Більше дітей у неї не було.
1935 року Едіт Гасьйон зустріла того, хто змінив усе її життя. Звали цю людину Луї Лепле. Він мав невеликий ресторанчик. Розгледівши у вуличній співачці великий талант, він вивів її на сцену свого кабаре. До речі, це він придумав їй псевдонім «Піаф», що по-французьки означає «горобчик».
Поступово у неї почав складатися репертуар і стиль, прийшов перший успіх. Та і в цей період фортуна не була до неї прихильною. Лепле було вбито, і до скандалу журналісти приплели ім'я Піаф. Коли ситуація була на межі повного провалу, в життя Едіт несподівано увійшов Раймон Ассо — автор текстів пісень. Саме він добився того, щоб Едіт виступила в мюзик-холі «АВС» на Великих бульварах — найзнаменитішому в Парижі.
1958 року Едіт почала виступати в концертному залі «Олімпія». Успіх був приголомшливим. Після цього вона вирушила в турне Америкою. Фізичні, а головне емоційні навантаження дуже підривали її здоров'я.
У Едіт Піаф було чимало романів, причому часто її шанувальниками ставали люди відомі та успішні, але найяскравішим був роман із Марселем Серданом, чемпіоном світу з боксу. Марсель був одружений. Обирати між дружиною і коханкою йому не довелося. За лаштунками нью-йоркського залу «Версаль», де Едіт готувалася до виступу, їй передали, що літак, яким Сердан летів до Америки, розбився. Вона вийшла на сцену й оголосила, що співатиме на честь Марселя Сердана. Лише заради нього.
Після загибелі коханої людини для Едіт Піаф настав тяжкий час. У неї пропало бажання співати, і все частіше друзі бачили її напідпитку. Вона змушувала себе виходити на сцену, ледве підписала контракт на гастролі Європою. Та всі плани перекреслили автокатастрофа і складний період реабілітації, під час якого лікар порадив як знеболювальне морфій. Так у житті співачки стало однією проблемою більше.
У віці 46 років Едіт Піаф дізналася, що вона невиліковно хвора на рак печінки. В цей час у її житті з'явився Теофаніс Ламбукас. Молодий грек часто приходив до неї в лікарню, й Едіт забракло духу відмовити йому в проханні стати його дружиною. Вона була майже вдвічі старша від нього.
Весілля відбулося 9 жовтня 1962 року. Молоді вінчалися у православній церкві, до якої належав Тео. Едіт була щаслива, навіть дала концерт у престижному паризькому залі «Олімпія». Публіка приймала улюблену співачку на ура, і лише Тео знав про вирок лікарів — максимум рік. Незабаром її знову поклали до лікарні з діагнозом «набряк легені». З лікарні чоловік відвіз Едіт в інвалідному кріслі. Вони оселилися в заміському будинку, де Тео піклувався про неї до останнього її подиху. Через сім років після смерті своєї легендарної дружини він загинув у автомобільній катастрофі.

Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ГІТЛЕР ОГОЛОСИВ ЙОГО «ВОРОГОМ РЕЙХУ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».