Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЧИМ БІЛЬШЕ СНІГУ КИНЕ ЗИМА, ТИМ ЩЕДРІШОЮ БУДЕ НИВА
Сонце о цій порі зрідка визирає з-за хмар, майже цілодобово панує ніч. Лише наприкінці третьої декади місяця «новонароджене» світило почне відбирати хвильку на свою користь, проте на грудневій темряві це аж ніяк не позначиться. Тому й називають первістка зими сумним, похмурим, а ще студеним. Хоча за погодними умовами грудень не завжди буває морозний, сніжний і вітряний, інколи він теплий, з відлигами та дощами. Проте найліпше, вважають хлібороби, коли місяць буде багатий саме на сніги та морози: «Сніжний грудень — урожайний рік», «Сніг у грудні глибокий, урожай — високий».

3 — Прокла. Початок грудня сніжний — початок літа дощовий. Грудень почався з сильних морозів — у другій половині місяця буде тривала відлига. Якщо Проклів день сніжний, тоді Оленин (3 червня) — дощовий.
4 — Введення до храму Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста. Мороз — чекають морозів на Різдво й Водохреща; тепло — свята будуть теплими. Якщо горобець на Введення з бичачого сліду води нап'ється, то худоба до Юрія (6 травня) трави напасеться.
6 — Митрофана. Якщо сіється сніг і вітер дме з півночі, то й 6 червня мрячитиме і вітер буде також північний.
7 — Катерини. Від цього дня чекають на морози, та коли встановлюється відлига, лягає туман, то холоди не завітають раніше від Варвариного дня (17 грудня), а то й навіть Миколиного (19 грудня).
9 — Юрія. Якщо Юрій холодний — зі снігом, то Юрій теплий (6 травня) буде з травою. Часті інеї ще до Юрієвого дня — весняна сівба завершиться до 6 травня. Щоб дізнатися, якою буде зима, слухали воду в криницях: тиха, нешумлива — на теплу зиму; хвилюється — на холоди, хурделиці. Багряна зоря — на вітри.
12 — Парамона. Парамон зі снігом — местиме аж до Миколиного дня. Зірки яскраві, блискучі — на мороз, тьмяні — на тепло.
13 — Андрія. Снігу немає — зима малосніжна і тепла, а як випав — довга і холодна. Піде й уляжеться сніг — пролежить ще 110 днів. Слухають воду в річках: тиха — на рівну помірну зиму; шумовита — на морози і часті завірюхи.
16 — Івана. Лапатий сніг — на відлигу.
17 — Варвари. Холоднішає. Яка погода цього дня, така сама буде на Різдво. Спостерігали за вечірнім небом: зоряне — на холоди, сліпе й темне — потеплішає. Дерева в інеї — вродять фрукти.
19 — Миколи. Миколаївські морози. Скільки Микола зимовий дасть снігу, стільки весняний (22 травня) — трави. Великий іній — на щедрий урожай хлібів.
22 — Ганни. Родини сонця — день сонцевороту. Яка Ганка до полудня, така зима до кінця грудня; яка Ганка до ніченьки, така зима до весноньки. Іній — на врожайний рік; день безвітряний, тихий — гілки від садовини ломитимуться.
25 — Спиридона. Сонце грає — на Святки буде ясно. За погодою наступних дванадцяти днів визначають погоду на дванадцять місяців нового року. Ранок сонячний — не поспішай з ранньою сівбою, похмурий — найліпша сівба рання; похмурий полудень — показник середньої сівби; похмурий вечір — вчасною буде пізня сівба.
29 — Агея. Сильний мороз — протримається до Водохреща (19 січня).
30 — Данила. Іній — на Святки буде тепло.

ІМЕНИННИКИ В ГРУДНІ
3 — Анатолій, Ганна, Григорій, Іван, Іпат, Ісак, Йосип, Остап, Прокл, Текла.
5 — Архип, Валеріан, Максим, Михайло, Прокіп, Петро, Филимон, Ярополк.
6 — Григорій, Митрофан, Макар, Олександр, Олексій, Федір.
7 — Августа, Катерина, Порфирій, Симон.
8 — Климент, Петро.
9 — Інокентій, Юрій, Яків.
10 — Всеволод, Гаврило, Роман, Яків.
11 — Василь, Григорій, Іван, Іринарх, Степан, Федір.
12 — Парамон.
13 — Андрій.
14 — Ананій, Наум, Філарет.
15 — Авакум, Андрій, Афанасій, Іван, Степан.
16 — Іван, Сава, Федір.
17 — Варвара, Геннадій, Іван, Уляна.
18 — Гурій, Захар, Сава.
19 — Микола.
20 — Амвросій, Антон, Іван, Нил, Павло.
21 — Анфіса, Кирило, Потап.
22 — Ганна, Самійло, Софрон, Степан.
23 — Ангеліна, Йосип, Євграф, Іван, Степан, Хома.
24 — Данило, Лука, Никін.
25 — Олександр, Спиридон.
26 — Аркадій, Арсеній, Євген, Лукія, Никодим, Орест.
27 — Каленик, Филимон.
28 — Павло, Степан, Трифон.
29 — Агей.
30 — Ананій, Данило.
31 — Зоя, Марко, Михайло, Модест, Севастян, Семен, Фрол.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • ФАКТ
  • НОУ-ХАУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».