Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ІМЕНІ СТЕФАНА ТУРЧАКА
Протягом тижня у столиці України тривав Другий міжнародний конкурс диригентів імені Стефана Турчака, присвячений пам'яті видатного українського диригента. У київських шанувальників класичної музики була унікальна можливість безплатно відвідати всі три тури цього творчого змагання та ще й потрапити на церемонію нагородження і гала-концерт лауреатів у Національній опері України.

Як повідомили організатори конкурсу перед його відкриттям, для участі у конкурсі надійшло 53 заявки із десяти держав. Після перегляду відеозаписів було відібрано 25 кандидатів з восьми країн, серед яких дві представниці прекрасної статі, обидві з України — Святослава Лученко і Катерина Осадча.
Конкурсантам надали можливість виступати з двома кращими колективами — Національним заслуженим академічним симфонічним оркестром і Симфонічним оркестром Національної філармонії.
На першому турі, який відбувався у Великому залі Національної музичної академії, конкурсанти диригували обов'язковим твором — увертюрою «Егмонт» Л. Бетховена і однією частиною симфонії В. А. Моцарта або Л. Бетховена за власним вибором. Під час виступу кожний учасник періодично зупиняв гру оркестру, пояснюючи музикантам власне бачення твору. Завдяки екранам присутні могли спостерігати за роботою диригента із двох ракурсів (із глядачевого залу і зі сцени), бачити його обличчя і руки.
Конкурсанти демонстрували стиль диригування, манеру спілкування з музикантами. Звісно, що і реакція слухачів була різна, залежно від того, чи вдалося розкрити свої можливості, захопити емоційним наповненням чи технікою, переконати у перевазі власної диригентської школи.
Міжнародному журі, яке очолював відомий український композитор Євген Станкович, необхідно було без емоцій та особистих уподобань визначити найкращих із кращих. До другого туру потрапили дванадцятеро молодих диригентів (за умовами конкурсу їхній вік не мав перевищувати 35 років) із Білорусі, Великої Британії, Китаю, Росії, Узбекистану та України. У цьому турі, який теж проходив у Великому залі НМАУ, а наступного дня завершився у Колонному залі філармонії, конкурсанти диригували однією частиною симфонії за власним вибором.
Багатьом сподобалася емоційна манера диригування Дмитра Морозова з України, зачарувала експресія та розкуте поводження, скуйовджена шевелюра Джуза Гейла з Великої Британії. Приємне враження справили витончена техніка і урівноважений стиль Сергія Голубничого та Катерини Осадчої з України, професіоналізм і динаміка Олексія Богорада з Росії. Але, зрештою, серед них слід було обрати п'ять найкращих, відповідно до умов конкурсу, які мали потрапити до фіналу.
Найбільшу суму балів набрали: Катерина Осадча і Сергій Голубничий, Олексій Богорад, а також Лі Дзалі з Китаю та Бобомурад Худойкулов із Узбекистану. Їм потрібно було продиригувати однією частиною з симфонії № 6 П. Чайковського або симфонії № 5 Д. Шостаковича, а також частиною з концерту для фортепіано або скрипки з оркестром П. Чайковського, С. Рахманінова, С. Прокоф'єва. До того ж ще й балетною сюїтою Євгена Станковича (це був обов'язковий твір), яку він спеціально написав для цього конкурсу.
Остаточне рішення журі стало відомим на церемонії нагородження у Національній опері України, на якій були присутні вдова Стефана Турчака,— народна артистка СРСР і України, найкраща виконавиця партії Чіо-Чіо-сан у світі — Гізела Ципола та її дочка Оксана Турчак.
Отже, третю премію (2500 у. о.) та бронзову медаль отримали: Лі Дзалі, Катерина Осадча та Бобомурад Худойкулов. Другу премію (7000 у. о.) та срібну медаль було присуджено Олексію Богораду, диригенту Большого театру Росії першу премію (10000 у. о.), звання лауреата та золоту медаль — Сергію Голубничому.
Почесні призи дісталися: Сергію Голубничому — від НМАУ і Олексію Богораду — від Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України (за результатом таємного голосування його музикантів), який отримав можливість виступити із цим колективом у Києві.
Спеціальний диплом журі одержав педагог, який підготував найбільше переможців у цьому конкурсі — професор НМАУ, народний артист України Аллін Власенко. Три його учні — Сергій Голубничий, Катерина Осадча та Лі Дзалі — стали лауреатами.
У гала-концерті взяли участь усі фіналісти конкурсу, які почергово диригували Національним заслуженим академічним оркестром України.
«Я щаслива, що завдяки цьому конкурсу триває визнання внеску, який зробив у розвиток музичного мистецтва України Стефан Турчак, і щиро бажаю успіхів переможцям змагання»,— зазначила після концерту Гізела Ципола.
На думку члена журі з Литви, одного із найвизначніших диригентів сучасності Саулюса Сондецкіса, цей конкурс за якістю організації та рівнем підготовки учасників був одним із кращих, які йому доводилося відвідати.
«Завжди треба вірити у перемогу і ставити якомога вищу перед собою мету, щоденно працювати і вдосконалювати те, що вдалося досягнути, ніколи не зупинятися,— сказав після церемонії нагородження 31-річний диригент, асистент-стажист оперної студії НМАУ і диригент-асистент Київського симфонічного оркестру і хору Сергій Голубничий.— Я вдячний журі за високу оцінку моєї участі у конкурсі, а перемогою завдячую своєму педагогові — Алліну Власенку, котрий сформував мене як диригента».

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЦАР-КНИГА ЧАСІВ ІВАНА ГРОЗНОГО
  • ПАНУВАЛА КОМЕДІЯ...
  • «ПЕРЕДВЕЧІРНЄ» СЕРГІЯ СКОРОГО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».