Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» ЗЛАМАВ СТЕРЕОТИПИ
Донецький «Шахтар» фактично гарантував собі місце в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Після матчів п'ятого туру лише диво може завадити підопічним Мірчі Луческу вперше в історії донецького клубу вийти до плей-оф головного клубного турніру континенту.

У гості до аутсайдера групи Н гірники їхали тільки перемагати. В середині вересня в Донецьку «Шахтар» провів із белградським «Партизаном» непростий поєдинок (у другому таймі все вирішив єдиний влучний постріл Даріо Срни зі штрафного), але відтоді чемпіони Сербії сильнішими не стали. У другому турі вони поступилися вдома англійському «Арсеналу», а згодом двічі програли португальській «Бразі», через що втратили навіть теоретичні шанси на те, щоб залишити останнє місце у квартеті.
Попри це, останній домашній матч сезону на міжнародній арені команда Александара Станоєвича розпочала так, щоб після 90 хвилин гри до вболівальників не соромно було підійти.
Господарі спробували здивувати «Шахтар» агресивністю та високими швидкостями. Певною мірою це вдалося: донеччани помітно нервували, але дозволили суперникові створити лише напівмомент біля володінь Андрія П'ятова, коли Клео з кута воротарського майданчика не влучив у ворота. Наступна загроза на половині гостей виникла у середині тайму, тоді голкіперові збірної України довелося виявити всю свою майстерність після удару Младена Крстаїча зі штрафного.
Самі ж гірники до певного часу діяли обережно. Лише на 41-й хвилині півзахисник української «молодіжки» Тарас Степаненко, котрий дебютував у Лізі чемпіонів, отримав можливість відкрити рахунок, коли замикав простріл Даріо Срни з правого флангу. Згодом міг забивати Луїс Адріано, якому також не вистачило влучності, тож на перерву суперники пішли з нулями на табло.
Другий тайм розпочався кількома кутовими у виконанні Жадсона і низкою масованих донецьких атак. Одна з них призвела до чергового «стандарту» від кута поля, після якого м'яч від голови Крстаїча потрапив до Степаненка, і той смачно пробив під поперечину. Це сталося на 52-й хвилині, а за чверть години гру було зроблено. Ще за сім повних обертів секундної стрілки перевагу «Шахтаря» подвоїв Жадсон. Після передачі невтомного Срни бразилець холоднокровно вразив дальній від себе нижній кут — 0:2, і вже це була вагома заявка на загальний успіх.
Остаточно всі питання про переможця зняв Едуардо, який вийшов на заміну. На 68-й хвилині саме хорват бразильського походження відгукнувся ще на одну гольову передачу з правого боку. Цього разу, щоправда, її віддавав номінальний лівий хавбек Вілліан. Донеччани і надалі домінували на стадіоні «Партизана», який, здавалося, капітулював задовго до фінального свистка.
«Шахтар» таким чином набрав 12 очок і підтвердив вагомість претензій не просто на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів, а й навіть на виграш групового етапу. В 1/8 фіналу перше місце дозволяє отримати два бонуси — провести матч-відповідь удома і не отримати в суперники переможця іншого квартету.
Достроково оформити вихід до наступної стадії гірникам не дала португальська «Брага», яка на своєму полі несподівано переграла лондонський «Арсенал». Матч упевнено наближався до нульової нічиєї, але протягом останньої десятихвилинки дубль у воротах Лукаша Фабіанські оформив Матеус. Тепер в активі португальського і англійського клубів стало по дев'ять очок.
В останньому турі «Шахтар» прийматиме «Брагу», а «Арсенал» екзаменуватиме «Партизан». Можливий варіант, коли одразу три команди матимуть по 12 очок, причому результати зустрічей між цими колективами будуть однакові — по дві перемоги і поразки.
Наступний критерій — різниця забитих і пропущених м'ячів. За цим параметром найкращі показники в «Арсеналу», який на своєму стадіоні розгромив португальських і українських суперників.
«Шахтар» за такого сценарію буде другим, якщо 8 грудня на «Донбас Арені» не зазнає розгромної поразки від «Браги». Втім, гірникам краще не доводити ситуацію до такого «пасьянсу» — навіть нічия гарантує підопічним Мірчі Луческу статус переможців групи Н.
Результат матчу в Белграді й турнірну ситуацію румунський наставник «Шахтаря» оцінив так: «У першому таймі у нас були певні проблеми, адже «Партизан» удало пресингував. Перед грою ми планували до перерви більше контролювати м'яч, щоб змусити суперника відбирати його і таким чином витрачати сили. У другому таймі гравцям «Партизана» не вистачило фізичних сил, аби упоратися зі швидкостями й технікою моїх підопічних. Ми сьогодні були сильніші й заслужили три очки.
Заключна гра проти «Браги» обіцяє бути цікавою. Упевнений, стадіон буде переповнений, і ми відчуватимемо підтримку вболівальників. Для мене повною несподіванкою стала перемога португальців над «Арсеналом». Так, ми переглядали матчі «Браги» і зауважували, що це непогана команда. Всі думали, що лондонці без особливих проблем стануть переможцями групи, але, як бачите, не все так просто, як здається».

Коротко про результати протистоянь в інших квартетах.
Група А. «Інтер» — «Твенте» — 1:0, «Тоттенгем» — «Вердер» — 3:0. «Інтер» і «Тоттенгем», набравши по 10 очок, вийшли до плей-оф Ліги чемпіонів, «Твенте» має 5, «Вердер» — 2 бали.
Група В. «Шальке» — «Ліон» — 3:0, «Хапоель» — «Бенфіка» — 3:0. «Шальке» (10 очок) і «Ліон» (9) уже в 1/8 фіналу змагання, далі — «Бенфіка» (6) і «Хапоель» (4).
Група С. «Рейнджерс» — «Манчестер Юнайтед» — 0:1, «Валенсія» — «Бурсаспор» — 6:1. Усе очевидно: «Манчестер Юнайтед» — 13 очок, «Валенсія» — 10, «Рейнджерс» — 5, «Бурсаспор» — 0.
Група D. «Рубін» — «Копенгаген» — 1:0, «Панатінаїкос» — «Барселона» — 0:3. «Барселона» — 11 очок, «Копенгаген» — 7, «Рубін» — 6, «Панатінаїкос» — 2.
Група Е. «Рома» — «Баварія» — 3:2, «Базель» — «Клуж» — 1:0. «Баварія» — 12 очок, «Рома» — 9, «Базель» із 6 очками має теоретичні шанси на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів, «Клуж» — 3 бали.
Група F. «Челсі» — «Жиліна» — 2:1, «Спартак» — «Марсель» — 0:3. «Челсі» — 15 очок, «Марсель» набрав 9 очок і за рахунок розгрому в Москві позбавив «Спартак» (6 балів) шансів на продовження виступів у Лізі чемпіонів, «Жиліна» — 0.
Група G. «Аякс» — «Реал» — 0:4, «Осер» — «Мілан» — 0:2. «Реал» — 13 очок, «Мілан» — 8, «Аякс» — 4, «Осер» — 3.
також у паперовій версії читайте:
  • КИЇВСЬКА НІЧИЯ НА КОРИСТЬ ЛІДЕРА
  • СТОЛИЧНЕ ДЕРБІ У ПІВФІНАЛІ КУБКА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».