Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СКРОМНІ ПЕРЕМОГИ ЛІДЕРІВ
Донецькому «Шахтарю» не вдалося реабілітуватися перед уболівальниками за провальний матч проти лондонського «Арсенала». Чи було це важливо насамперед для самих футболістів донецького клубу — незрозуміло. На словах вони обіцяли переконливу перемогу над «Ворсклою» та свято для вболівальників.

У гостей із цього приводу була своя думка. Так, захищалися вони більше числом, ніж умінням, та оскільки нічого небезпечного «гірники» в перші 45 хвилин не створили, то вистачало і «числа». При цьому полтавські футболісти встигали проводити контратаки, ефективно використовуючи фланги, де Кулаков весь матч переважав Кобіна, а Срна з перемінним успіхом протистояв Янузі. Перевага у володінні м'ячем була у донеччан, але, окрім неї, похвалитися їм було нічим. У пошуках нестандартних ходів Луческу дав вказівку центральному захисникові Чигринському йти вперед. Дмитро кілька разів підключався до атак, проте якогось зиску з цього «Шахтар» не мав. Можливо, «Ворскла» не лише змогла б зіграти внічию, а й зачепитися за більше, та у команди помітною була суттєва проблема з відсутністю швидкого форварда. Сачко, котрий був у запасі в першій половині гри, все ж типовий форвард таранного типу, а Безусу поки що не вистачає майстерності. В цій грі він мав кілька моментів, якими скористався не кращим чином, тому про три очки команді Павлова залишалося лише мріяти. До того ж Тейшейра, котрий разом із Адріано вийшов на поле після перерви, підключився до атаки і влучно пробив метрів із 25-ти. Навіть після вилучення того ж таки Тейшейри, гості так нічого і не змогли створити біля воріт П'ятова. Так, «Ворскла» на певний час влаштувала облогу, але оскільки «Шахтар» відійшов назад, то простору для контратак вже не було, а в позиційному нападі полтавчанам не вистачало останньої передачі. Таким чином донеччани спокійно довели матч до переможного завершення. Чергові три очки здобуто, але чи такого виграшу чекали гравці, тренер та вболівальники?
Три очки здобув і головний переслідувач «Шахтаря» — київське «Динамо». Початок зустрічі з «Волинню» видався для підопічних Олега Лужного дуже легким. Вже на 10 хвилині зустрічі рахунок був 2:0 на користь гостей. «Дублем» відзначився Ярмоленко. Якщо перший м'яч він забив, завдячуючи удару з розвороту, на який не очікував голкіпер суперника, а другий — після відмінної передачі Мілевського. Цього вечора Артем був надто щедрим на відмінні передачі, які його партнери марнували один за одним. Після того як рахунок став 2:0, здавалося, що ця гра не буде проблемною для киян. Але нинішнє «Динамо» ламає всі канони футболу. Протягом першої 45-хвилинки динамівці змарнували не менш ніж п'ять стовідсоткових гольових моментів, а в другому таймі ледве втримали перемогу.
На початку другого тайму атаки господарів призвели до взяття воріт Коваля. Після розіграшу стандарту Скоба перестрибнув Алмейду і ударом головою відправив м'яч у сітку воріт «Динамо». Наступні п'ятнадцять хвилин команди відпочивали. Головний суддя поєдинку Олександр Дердо зупинив зустріч, оскільки на стадіоні не могли увімкнути світло. З великими труднощами і завдяки постійному переговорному процесу по мобільному телефону наставника господарів Віталія Кварцяного лампи на вишках стадіону загорілися, однак не всі. Втім, гра продовжилася. Перерва більше пішла на користь «Волині», яка заграла значно швидше, і моменти біля воріт «Динамо» почали виникати один за одним. Як і у своїх попередніх іграх, «Динамо» заключну частину матчу проводить на морально-вольових. Цього разу підопічні Лужного дали надію господарям на нічию. Скористатися цим шансом волиняни не зуміли, хоч були дуже близькими до цього. «Динамо» також мало всі шанси закінчити поєдинок спокійніше, але ворота Неділька рятувала то поперечина, а то і сам голкіпер.
Першу перемогу під керівництвом Хуанде Рамоса здобув «Дніпро». До кожного матчу дніпропетровців зараз прикута підвищена увага вболівальників. З тих пір, як на тренерському містку «Шахтаря» встановилася стабільність, у нашому чемпіонаті не було можливості спостерігати за процесом побудови нової команди як проекту за західним зразком і західними фахівцями. Саме цього усі чекають від Хуанде Рамоса, і саме тому до кожного матчу його команди прискіпливо придивляються, чекаючи, коли все раптом зміниться на краще. Але ж зрозуміло, що побудова нової команди — це справа не кількох ігор і навіть не кількох місяців. І якщо, хочеться вірити, іспанському спеціалістові колись зрештою і вдасться навчити «Дніпро» грати у якісний європейський футбол, то матч із «Арсеналом», а особливо перша його половина, засвідчив, що до цього ще дуже й дуже далеко. Перший тайм для дніпропетровського клубу міг би стати зовсім провальним, якби «канонірам» трохи більше щастило при завершенні своїх атак. «Арсенал», хоч і грав другим номером, проте повністю перегравав гостей за всіма показниками. Господарі навіть змогли відкрити рахунок після того, як Максим Шацьких віддав чудову передачу на Богданова, який у два дотики відправив м'яч у дальній кут воріт.
Другий тайм мав стати справжнім іспитом для Хуанде Рамоса: чи зуміє він швидко з'ясувати причини проблем своєї команди і знайти їх розв'язання. Виявилося, що шанувальники «Дніпра» таки мають привід для оптимізму. На старті другої половини гри Гладкий головою віддав передачу на Селезньова, і той теж головою відправив м'яч у сітку — 1:1. «Дніпро» відчув впевненість у своїх силах і невдовзі вийшов вперед. Коноплянка пробив у дальній кут, м'яч влучив у стійку, але по-зрадницьки відскочив у спину лежачому Реві і від неї покотився в напрямку лінії воріт. Селезньов урятував голкіпера від автоголу, добивши м'яч у сітку. Тож матч завершився з рахунком 2:1 на користь дніпропетровців, що означає першу перемогу Рамоса на чолі українського клубу.

Результати матчів 14 туру:
«Оболонь» (Київ) — «Таврія» (Симферополь) — 2:1
Голи: 0:1 — Ідахор (61), 1:1 — Кучеренко (86, пен.), 2:1 — Худзік (90+4)
«Зоря» (Луганськ) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:0
Гол: 1:0 — Єзерський (26)
ФК «Севастополь» — «Металург» (Запоріжжя) — 1:0
Гол: 1:0 — Бредун (56)
«Арсенал» (Київ) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 1:2
Голи: 1:0 — Богданов (20), 1:1 — Селезньов (53), 1:2 — Селезньов (78)
«Шахтар» (Донецьк) — «Ворскла» (Полтава) — 1:0
Гол: 1:0 — Тейшейра (57)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Металіст» (Харків) — 1:4
Голи: 1:0 — Ярошенко (39), 1:1 — Олійник (40), 1:2 — Олійник (42), 1:3 — Тайсон (45), 1:4 — Олійник (69)
«Волинь» (Луцьк) — «Динамо» (Київ) — 1:2
Голи: 0:1 — Ярмоленко (3), 0:2 — Ярмоленко (10), 1:2 — Скоба (52)
«Карпати» (Львів) — «Металург» (Донецьк) — 2:1
Голи: 1:0 — Кожанов (26), 2:0 — Годвін (41), 2:1 — Воловик (90+4)
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» І «МЕТАЛІСТ» ПРАГНУТЬ ДО ПЛЕЙ-ОФ
  • БЕЗ СЕНСАЦІЙ
  • ФОРМУЛА ІНТРИГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».