Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УГО ЧАВЕС ВІДВІДАВ ДРУЗІВ
Цього тижня венесуельський президент Уго Чавес здійснив дипломатичне турне. Воно стало першою зарубіжною поїздкою після недавньої перемоги на парламентських виборах. У західному світі ставлення до Чавеса суперечливе. Хоча США залишаються основним споживачем венесуельської нафти, політична складова відносин надто прохолодна. Зважаючи на це, він особливо дорожить дружніми зв'язками зі східноєвропейськими країнами.

Основним завданням візитів до Росії, Білорусі та України стало збільшення обсягів торгівлі Венесуели з цими державами. Зокрема, 18–19 жовтня 2010 року Уго Чавес відвідав Україну з першим візитом.
Оцінки результату переговорів в Україні можна порівняти із підсумками перемовин венесуельського лідера у Москві та Мінську. Політична частина російсько-венесуельських переговорів відбулася у цілковитій гармонії. Російський президент Дмитро Медведєв подякував Уго Чавесу за визнання незалежності Абхазії й Південної Осетії. Венесуела продала Росії свою частку акцій німецької енергетичної компанії «Еон», завдяки чому РФ стала ще більш помітним гравцем на європейському енергетичному ринку. В свою чергу, Росія збирається будувати атомні станції у Венесуелі.
Не менш резонансні стали результати візиту Уго Чавеса до Мінська. Він пообіцяв Білорусі продавати нафту на подальші 200 років. Вона йтиме територією України і Литви. Білоруські компанії вже залучено до розробки нафтових родовищ на території Венесуели.
На цьому тлі політична та економічна складові українсько-венесуельських відносин набагато скромніші. Сторони поки що ведуть переговори про наміри стосовно розвитку співпраці. Уго Чавес відвідав АНТК імені О. Антонова. Венесуела висловлює зацікавлення в отриманні літаків українсько-російського виробництва. Україна також декларує готовність конкурувати з Литвою за привабливі ціни транзиту венесуельської нафти до Білорусі.
Контактами із Венесуелою Україна намагається активізувати своє латиноамериканське спрямування зовнішньої політики. Задля співпраці з Венесуелою доведеться звертати увагу на її прагматичний, а не ідеологічний бік. Адже Україною дипломатичне турне Уго Чавеса не завершилося. Він устиг відвідати близькосхідних друзів Венесуели — Сирію та Іран. Тож у співпраці з Венесуелою передовсім доведеться відокремити мух від котлет.
Тобто доцільно розвивати взаємовигідну торговельно-економічну і навіть військово-політичну співпрацю, але вона має бути звільнена від навантаження ідеологічної антиамериканської та «антиімперіалістичної» риторики, яку так полюбляє регулярно використовувати венесуельський лідер. Співробітництво має обмежуватися спільними інтересами й не розвиватися за рахунок відносин із «третіми» країнами. Такий прагматичний підхід дасть можливість Україні отримати свою частку прибутків від взаємодії із Венесуелою.

Андрій МАРТИНОВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЗАДУ ІРАКУ
  • СЛІДСТВО ТИСНЕ НА КОЛЕГ КЛИМЕНТЬЄВА?
  • ВІДЛЯКУЄМО СЕРЙОЗНИХ ІНВЕСТОРІВ
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».