Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВІЛЬЯМ НОРВУД: «МЕДИЦИНА — СЛУЖІННЯ ЛЮДЯМ, А НЕ ЗАРОБЛЯННЯ ГРОШЕЙ»
У Київському національному університеті імені Олександра Богомольця на клінічній базі кафедри хірургії № 1 щороку проводять міжнародні конференції з новітніх технологій в лапароскопічній хірургії за участю відомих хірургів-науковців різних країн. Ось і цими днями вкотре учасником чергового науково-освітнього заходу став відомий професор-хірург із медичного центру «Вілліс — Найтон» міста Шривпорт штату Луїзіана (США) Вільям Норвуд, із яким українських лікарів пов'язує 15-річна співпраця. «Демократична Україна» докладно розповідала про це.

МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ЛАПАРОСКОПІЇ У КИЄВІ
З учасниками конференції проводили мікролекції із зазначеної тематики, клінічний розгляд хворих і відеотрансляції наживо чотирьох оперативних втручань міжнародною бригадою хірургів у складі американських професорів Вільяма Норвуда й Деріла Маркса та професора кафедри хірургії № 1 КНМУ імені О. Богомольця, доктора медичних наук Миколи Кучера. Під час показових операцій відбувався інтерактивний аудіо-, відеорежим «хірург — аудиторія». Науково-практична конференція для численних фахівців і студентів-старшокурсників, а також студентів англомовного відділення медичних факультетів № 1 і № 2 мала на меті поглиблення теоретичних та практичних знань з новітніх технологій у світовій хірургії. Науковий захід успішно поєднав традиційну форму навчання клінічних дисциплін (лекція й клінічний розгляд хворого) і сучасну інформаційну технологію (трансляції наживо оперативних втручань відомими хірургами) з інтерактивним коментуванням лапароскопічних процедур, що виконувалися.
За дорученням ректора КНМУ члена-кореспондента АМНУ, професора В. Москаленка, завідувач кафедри хірургії № 1, член-кореспондент АМНУ, професор М. Захараш привітав учасників VIІ міжнародної конференції з лапароскопічної хірургії й ознайомив їх з програмою дводенного семінару та проблематикою сучасної хірургічної науки.
Вільям Норвуд одним із перших у США опанував складні лапароскопічні технології та вдосконалив існуючі лапароскопічні інструменти, зокрема причепи. Він власним коштом забезпечив лапароскопічним обладнанням і забезпечує витратними матеріалами одноразового використання не лише Київську університетську клініку, а й зробив величезний внесок у розвиток цього новітнього напрямку хірургії в Києві, Львові, Донецьку, Івано-Франківську, Одесі.
З боку українських медиків у міжнародній бригаді лікарів був представлений один із фундаторів лапароскопічного напрямку у вітчизняній хірургії Микола Кучер, який відзначив особливості цьогорічної конференції, зокрема її молодіжний характер, оскільки головні учасники заходу — студенти, ординатори та аспіранти — майбутнє медицини. Професор також сказав про міжнародний характер конференції, адже в аудиторії було чимало студентів, представників різних держав світу: Ірану, Кенії, Камеруну, країн Близького Сходу. Микола Кучер англійською мовою зробив вступну лекцію з лапароскопічної герніології для учасників, а після виступу-відповіді Вільяма Норвуда перед аудиторією запросив американських професорів до операційної зали.
Виступаючи на конференції, Норвуд зокрема сказав: «Я щиро дякую ректорату Київського національного медичного університету за запрошення на цей захід. Лапароскопія — одна з передових технологій в хірургічній науці. Ви можете пишатися своїми хірургами і своєю країною, яка успішно розвиває в неймовірно важкий для вас час таку важливу галузь хірургії. Моя скромна місія, як представника міжнародної доброчинної організації Sammaritan international, у межах моїх можливостей і сил допомагати вам, постачати необхідне обладнання та інструменти. Дякую добрим українським друзям за теплу зустріч на київській землі, нехай благословляє вас Бог. А ще пам'ятайте, що медицина — це служіння людям, а не заробляння грошей».
Учасники конференції з операційної зали КМНУ уважно спостерігали за віртуозними діями міжнародної бригади лікарів — київського професора Миколи Кучера і професорів Вільяма Норвуда та Деріла Маркса. Справжнім пацієнтам було зроблено чотири операції: перша з бариатричної хірургії — рукавна резекція шлунка; дві зі звуження стравоходу; четверта — з приводу постстернотомічної, післяопераційної грижі. Ці хвороби є одними із найпоширеніших серед недуг черевневої порожнини. Майбутнім хірургам їх доведеться лікувати багато разів. Микола Кучер під час власного виконання демонстраційних операцій лапароскопічним способом упродовж кількох годин коментував впевнені дії хірургів англійською та українською мовами. Учасники змогли побачити всі деталі новітніх хірургічних технологій і переконатися у перспективах лапароскопічної технології.
Лапароскопія — найпоширеніший метод хірургічного втручання. В живіт пацієнта неначе у повітряну кулю накачують вуглекислий газ, через сантиметрові розрізи на тілі людини лікарі можуть дістатися будь-якого органу й прооперувати його за допомогою мікроінструментів. Ефективність цього методу максимальна, а рубці у пацієнтів мінімальні. Вже за два дні хворий може ставати на ноги. Операції, що демонстрували в аудиторії на великому екрані, заворожували студентів, адже пояснювати такі речі в лекційній аудиторії важко, краще все це побачити один раз на екрані. Такий відео майстер-клас із коментарем відомих хірургів допомагає майбутнім фахівцям краще збагнути новітню операційну технологію. Микола Кучер зазначив: «Хірургія — це не тільки вишукана технологія, якої ми намагаємося вчити майбутніх лікарів, це й трошки мистецтво, до якого мають прагнути у своїх індивідуальних діях майбутні хірурги».
Відбулася ще одна благодійницька місія пана Норвуда в Україні. Троє його дорослих дітей, котрі супроводжують батька у поїздці в Україну, відвідали в Одесі дитячий будинок № 1. Родина Норвудів подарувала вихованцям сучасні медичні прилади, багато іграшок та гостинців. Сюзан Колінз, дочка Норвуда, представляла міжнародну доброчинну організацію «Міжнародні самаритяни», а з українського боку Світлана Походіна репрезентувала благодійний фонд «Від серця до серця». З українськими сиротинцями американських лікарів і доброчинців поєднує багаторічна дружба. За тринадцять літ спілкування чимало українських дітей усиновили американці, багатьом нашим дітям американські друзі надали медичну допомогу. В Америку на лікування Норвуд не раз возив хворих українських дітей, безплатно робив їм операції. Ось і нещодавно дівчинці з Ворзельського сиротинця, в якої не було верхньої щелепи, він зробив операцію з нарощування штучної щелепи. Саме зі співпраці двох добродійних організацій (української та американської) на благочинній ниві у 1994–1995 роках почалися медичні проекти в Україні, які переросли з тимчасових акцій на систему створення і вдосконалення нових напрямів вітчизняної високотехнологічної медицини.

Олександр БАКУМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПИВО ПЕРЕТВОРЮЄ ЧОЛОВІКІВ НА ЖІНОК І НАВПАКИ
  • НАУКА МИТИ РУКИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».