Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БРАЗИЛЬСЬКИЙ ВИБОРЧИЙ «КАРНАВАЛ»
Громадяни Бразилії 3 жовтня 2010 року обирали нового президента країни.

Як і кожна масштабна подія, вибори перетворилися на своєрідний карнавал. Адже відчуття свята — у крові людей. Цим пояснюється, що прогнозована процедура обрання глави держави перетворилася на напружений спектакль. Хоча спочатку здавалося, що підстав для цього немає.
Новий президент Бразилії визначиться за підсумками другого туру голосування 31 жовтня. У ньому візьмуть участь Ділма Роуссефф і екс-губернатор штату Сан-Паулу, висуванець опозиційної Партії бразильської соціал-демократії Жозе Серра.
Про необхідність другого туру свідчать дані верховного виборчого трибуналу після підрахунку 99,8% голосів, поданих у ході загальних виборів, які відбулися у неділю. Згідно з цією інформацією, Роуссефф і Серра набрали відповідно 46,8 і 32,6% голосів.
Відрив Роуссефф від суперника виявився менший, ніж передбачали опитування громадської думки напередодні виборів. Після підбиття підсумків голосування Роуссефф висловила впевненість у перемозі у другому турі й пообіцяла «діяти рішуче, докласти всіх зусиль», щоб роз'яснити громадянам переваги своєї програми, зокрема пропонованих планів щодо викорінювання бідності.
Президент Бразилії соціал-демократ Лула да Сілва ще у лютому поточного року назвав колишню главу президентської адміністрації 62-річну Ділму Роуссефф своєю наступницею у Робітничій партії. На початку осені її було висунуто цією партією кандидатом на посаду президента. Особисто Лула да Сілва не міг бути кандидатом, адже він завершує другий п'ятирічний термін перебування на посаді президента, а конституція країни забороняє балотуватися втретє поспіль. Утім, опитування громадської думки демонструють рекордні показники особистої популярності Лула да Сілви. За різними соціологічними даними, його рейтинг становить 85% підтримки.
Хоча політична популярність не є річчю, яку можна як валізу «передати» наступникові, у цьому випадку ця істина не безумовна. Ділма Роуссефф — не «кіт у мішку» для виборців. Перебуваючи на посаді глави президентської адміністрації Лула да Сілви, вона доклала чимало зусиль для успішної реалізації його програми. Звичайно, на міжнародній арені пані Роуссефф майже не відома, але приклад аргентинського президента Крістіни Кіршнер свідчить, що авторитет у зовнішній політиці, докладаючи послідовних зусиль, також можна заробити.
У день виборів бразильські сили безпеки було приведено до стану підвищеної готовності. Існував ризик того, що місцеві кримінальні елементи спробують кинути виклик Ділмі Роуссефф, котра відома як послідовний прихильник боротьби проти мафіозних кланів. У підсумку, за результатами голосування, вона випередила Жозе Серра, свого найближчого конкурента, колишнього губернатора штату Сан-Паулу. Виборці розраховують, що Ділма Роуссефф продовжить курс Лула да Сілви, який за два терміни перебування на посаді президента досяг значного економічного зростання. Бразилія стала однією зі світових лідерів, впливовою державою об'єднання БРІК — Бразилії, Росії, Індії та Китаю.
Перспективи бразильського розвитку також є прийнятними, адже минулоріч на шельфі в Атлантиці було відкрито величезні поклади нафти та газу. Завдяки доходам від нафтогазового експорту у країні було започатковано різні соціальні проекти, спрямовані на зменшення соціальної нерівності в країні. Однак Бразилія не перетворюється на енергетичний додаток розвинутіших країн. Безперечною заслугою Лула да Сілви стали суттєві інвестиції у розвиток науково-технічного прогресу. Зокрема, Бразилія є світовим лідером у розвитку технологій виробництва біопалива. Разом із Україною вона будує сучасний космодром Алькантара.
також у паперовій версії читайте:
  • БОСНІЯ: У ПОШУКАХ СТАБІЛЬНОСТІ
  • РІЗНІ ПІДХОДИ ДО ОБРАННЯ КРАЩОЇ ЛАТВІЇ
  • СПОРТИВНО-ПОЛІТИЧНІ ІГРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».