Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ПАРЄ ПРО ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ
Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликає владу України розслідувати всі заяви щодо утисків свободи ЗМІ та прав на зібрання.

Як передає УНІАН, про це йдеться у схваленій на сесії ПАРЄ резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні», за яку проголосувало 102 депутати, проти — один депутат, утрималося — шість.
«Асамблея висловлює свою стурбованість зростаючою кількістю звинувачень та достовірних повідомлень про те, що демократичні свободи та права, такі як право на зібрання, право на свободу висловлювань та свободу медіа, опинились останнім часом під тиском»,— написано в документі.
ПАРЄ визнала неприпустимим для демократичного суспільства втручання секретних служб та правоохоронних органів у роботу журналістів та ЗМІ.
ПАРЄ закликала владу здійснити всі необхідні заходи для захисту свободи ЗМІ та плюралізму, а також утриматися від спроб контролювати у будь-який спосіб зміст повідомлень у ЗМІ.
Крім того, в документі також міститься заклик до влади уникати будь-якого призначення на керівні посади і, зокрема, в правоохоронні органи та органи юстиції людей, призначення яких може призвести до конфлікту інтересів.
Депутати також закликали Верховну Раду України схвалити закон про мирні зібрання.
* * *
Парламентська Асамблея Ради Європи закликає владу України забезпечити умови для проведення чесних виборів до місцевих органів влади.
«Асамблея стурбована тим, що обвинувачення в можливих фальсифікаціях на виборах може свідчити про брак довіри учасників виборчого процесу в чесності проведення та адміністрування майбутніх виборів»,— написано в резолюції.
ПАРЄ також підтвердила свої рекомендації щодо необхідності схвалення уніфікованого виборчого законодавства.
Водночас депутати ПАРЄ вважають за необхідне переглянути всю виборчу систему з тим, щоб вибори проводилися за пропорційною системою на підставі відкритих списків та представництва регіонів.
* * *
Парламентська Асамблея Ради Європи закликає Україну не допустити монополізації влади.
«Асамблея застерігає, що така консолідація (влади.— УНІАН) не мала б привести до монополізації влади єдиною політичною силою, оскільки це підірвало б демократичний розвиток країни»,— зазначається в документі.
При цьому депутати висловили розуміння концентрації владних повноважень, однак зазначили, що така концентрація припустима лише за умови дотримання демократичних принципів. Депутати також висловили переконання в тому, що політична стабільність у країні може бути досягнута лише шляхом конституційної реформи, за допомогою якої встановлювався б чіткий розподіл повноважень, а також належної системи стримувань та противаг між виконавчою, законодавчою та судовою гілками влади.
ПАРЄ також висловила стурбованість тим, яким чином влада України проводить реформи, вважаючи, що це може негативно вплинути на повагу до демократичних принципів та на якість самих реформ.
Депутати Асамблеї наголосили, що реформи, необхідні Україні, в тому числі для виконання її зобов'язань, можливі лише в тому разі, якщо вони ґрунтуються на широкому політичному консенсусі та громадській підтримці.

НОБЕЛІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ
Нобелівська асамблея при Каролінському інституті у Стокгольмі назвала ім'я лауреата премії в галузі медицини і фізіології. Ним став англійський вчений Роберт Едвардс за заслуги в галузі екстракорпорального запліднення.
Нобелівську премію 2010 року з фізики присуджено вченим, вихідцям із Росії, які працюють у Великій Британії,— Костянтинові Новоселову і Андрію Гейму «за новаторські експерименти у дослідженні двовимірного матеріалу графену». Графен має унікальні фізико-хімічні властивості, які роблять його незамінним у різних сферах, зокрема в електроніці.
Нобелівську премію з хімії присудили американському вченому Річарду Хеку і японцям Ей-Іче Нігіше та Акіре Судзукі «за розробку нових ефективніших шляхів скріплення атомів вуглеводу для синтезу складних молекул, які можуть зробити кращим наше повсякденне життя».
Перуанський письменник Маріо Варгас Льоса отримав Нобелівську премію з літератури. 74-річного автора відзначили «за його картографію структури влади і виразне зображення опору, повстання і поразки індивіда».



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • В УРЯДОВЦІВ НОВИЙ ЗАКОН
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».