Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ФРАНКІВЦІ ПОЧИНАЮТЬ НОВИЙ СЕЗОН
Сьогодні виставою «Украдене щастя» свій 91-й сезон відкрив Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка. А за кілька днів до цієї події відбулася зустріч митців колективу з журналістами. Темами розмови стали здобутки минулого, ювілейного, сезону і плани на новий мистецький рік.

Театр, який розміняв десятий десяток, має право пишатися пройденим шляхом, життєвою витривалістю, брати все найкраще з минулого і впевнено дивитися в майбутнє. 90-й сезон ознаменувався не лише святкуванням поважних роковин одного з провідних творчих колективів нашої країни. У стінах цього чудового храму муз та за його межами франківці демонстрували власні таланти.
Нагадаю, що протягом минулого театрального року на франківській основній сцені світло рампи побачили чотири прем’єри: п’єса Неди Нежданої за повістю Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала...», детективна історія Дж. Прістлі «Скандальна пригода містера Кетла та місіс Мун», казка «Котигорошко», викладена Анатолієм Навроцьким, і один з останніх творів Вільяма Шекспіра «Буря». Театр у фойє презентував дві нові вистави — «Останній запис Креппа» С. Бекета й «Дорогу красі» В. Винниченка.
Усім відомо, як сутужно нині живуть театри — у більшості з них спостерігається тривожна тенденція до зменшення річної кількості прем’єр. Що вже казати про гастролі — багато сценічних колективів узагалі забули, коли востаннє кудись виїздили. З огляду на це чимало підстав для оптимізму дає перелік гастрольних поїздок франківців, здійснених минулого сезону.
Митці першої драматичної сцени України виступили в Мюнхені, Парижі, Дніпропетровську, Чернівцях, Москві, Луцьку, Харкові, Одесі та інших містах. У лютому відбулися п’ятиденні гастролі колективу в Санкт-Петербурзі. У цьому театральному місті на сцені Великого драматичного театру імені Г. Товстоногова глядачі побачили такі різножанрові вистави як «Кайдашева сім’я», «Тев’є-Тевель», «Швейк», «Легенда про Фауста», «Одруження». Художній керівник Театру імені І. Франка Богдан Ступка розповів цікаву деталь. Готуючись до виступів у місті на Неві, київські митці вважали за необхідне зробити російський синхронний переклад спектаклів. Та він виявився непотрібним, адже більшість пітерських глядачів не хотіли користуватися навушниками, заявляючи: «Ми і без перекладу все розуміємо».
А далі розмова пішла про творчі плани на майбутнє. У репертуарі театру на 91-й сезон — чимало назв. З двома найближчими прем’єрами франківці вже визначилися. Першою стане п’єса В. Малахова та А. Хостікоєва «Грек Зорба» (за мотивами романтично-філософського роману класика грецької літератури Нікоса Казандзакіса). Легко здогадатися, що постановку здійснює автор п’єси, режисер Віталій Малахов, а в головній ролі побачимо народного артиста України Анатолія Хостікоєва. А друга прем’єра — своєрідний екскурс в історичне минуле. Назва спектаклю розлога — «Урус-шайтан. Байки про Сірка — кошового отамана, шевальє Д’Артаньяна та турецького султана». І тут також автором інсценівки та режисером-постановником є одна й та сама людина — Ігор Афанасьєв. Режисер, драматург, театральний продюсер, він хоч офіційно з 1990-х проживає в Нью-Йорку, проте давно вже в Україні працює набагато більше, ніж за океаном. До речі, його прізвище бачимо серед творців іще однієї майбутньої вистави франківців.
Це — запланований на сцені Театру у фойє камерний спектакль «Самотня леді». Він задуманий як бенефіс ветерана франківської трупи, народної артистки України Галини Яблонської. Незабаром Галина Гілярівна відзначатиме шістдесятиріччя своєї праці на цій сцені. П’єсу Ігоря Афанасьєва, що дала назву твору, поставить режисер Петро Ільченко.
На камерній сцені з’являться ще дві, сподіваємося, цікаві роботи. Над утіленням сторінок роману Ф. Достоєвського «Злочин і кара» працює знаний режисер зі Львова Володимир Кучинський. А режисер та сценограф Юрій Розстальний, вистава якого — «На полі крові» — два роки тому поповнила франківський репертуар і йде з успіхом як на рідній сцені, так і на гастролях, має намір дати сценічне життя ще одній п’єсі Лесі Українки — «Одержима».
У подальших планах колективу такі твори як «Фредерік, або Бульвар злочинів» Е. Шмітта, «Український романс» О. Білозуба, «Гімн демократичної молоді» С. Жадана, «Попелюшка» В. Васалатій, «Місяць для пасинків долі» Ю. О’Ніла, «Рояль на траві» Ф. Саган. В останній з перелічених вистав, можливо, після тривалої перерви відбудеться повернення на рідний кін народної артистки України Лариси Хоролець.
Наостанок хочу повідомити шанувальникам мистецтва ще одну радісну новину. Невдовзі розпочнеться довготривалий спільний проект Театру імені І. Франка та Першого національного телеканалу. Він має назву «Театральні сезони на Першому». Раз на місяць, по п’ятницях, у прямому ефірі транслюватиметься та чи інша постановка. Будуть також трансляції з-за лаштунків, із фойє почуємо інтерв’ю з акторами, глядачами. Планується і проведення телевізійних обговорень вистав. Отож дивіться, думайте і насолоджуйтесь.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • ДОНЕЦЬКА МУЗДРАМА СТАЛА НАЦІОНАЛЬНОЮ
  • ПОДОРОЖ У ХV СТОЛІТТЯ
  • ПРЕЗЕНТУЮТЬ ПИСЬМЕННИЦЬКІ СНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».