Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯКЩО ТРАПИТЬСЯ ПРИГОДА...
Часто в побуті, на природі ми зазнаємо тілесних ушкоджень. Обставини, які призводять до цих травм, відомі: підвернув ногу або поранив її осколком скла, ударив молотком по пальцю, порізав руку гострим ножем тощо. І не завжди є можливість миттєво отримати кваліфіковану медичну допомогу. Що робити в такому випадку? Допоможе нам Георгій Рощин, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри медицини катастроф КМАПО імені П. Шупика, директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

— З огляду на відпускний період улітку значно зростає кількість тілесних ушкоджень, розтягнень, вивихів, переломів...
— При необережному ходінні, біганні, стрибанні або ж при різких рухах часто як наслідок маємо різкий біль, припухлості, неприродне положення кінцівки, деформацію та навіть порушення функцій кінцівок. Коли спостерігаємо такі ознаки, виникає підозра на вивихи чи переломи. Розтягнення — найлегша форма ушкоджень м'язів та зв'язок. Допоможе накладання тугої пов'язки. Також необхідно дати максимальний спокій кінцівці, суворо обмежити навантаження на неї.
Дещо важчими ушкодженнями є вивихи, тобто порушення у суглобах. У цьому випадку слід накласти тугу пов'язку, забезпечити максимальну іммобілізацію. Абсолютно необхідною є консультація травматолога. Не раджу самостійно вправляти вивих. Траплялись випадки, коли людина після самолікування одержувала перелом.
До речі, найскладнішим для потерпілого є саме він. Перелом може бути закритим (коли рани немає) або ж відкритим (є рана, кровотеча, видно зламану кістку). Головне у цьому випадку — повне знерухомлення зламаної кістки, яке досягається фіксацією двох сусідніх суглобів. У разі закритого перелому знерухомлюємо кінцівку, накладаючи так звану шину, даємо постраждалому знеболювальне і транспортуємо до лікарні. Якщо трапився відкритий перелом, необхідно обробити рану за правилами, про які я вже говорив, потім знерухомити кінцівку, дати знеболювальне і, звісно, відправити постраждалого до лікаря.
— На відпочинку часто трапляються необережне поводження з вогнем, укуси комах, натерті ноги. Нерідко щось стороннє потрапляє в очі. Як дати собі раду в цих випадках?
— При опіках слід дотримуватися таких правил: не застосовувати алкоголь, ніколи одяг не знімати, а розрізати, не використовувати креми, олійки тощо. Також не можна торкатися руками до уражених ділянок тіла, знімати стрес горілкою.
При тепловому та сонячному ударах людина перегрівається, тому охолоджувати її краще в лежачому стані, з розстебнутим комірцем та холодним компресом на голові. Ноги потрібно трохи підняти. Якщо ви зазнали сонячних опіків, негайно, не знімаючи одягу, занурюйте обпечену ділянку тіла у холодну воду на 15–30 хвилин. Це суттєво зменшить біль та обсяг ураження. Не припиняючи охолодження водою, обережно звільніть уражену ділянку від одягу. Прийміть будь-які знеболювальні засоби. А ще обов'язково потрібно багато пити солодкого чаю або ледь підсоленої води.
Якщо мозолі вже з'явилися, то заклеюйте їх пластирем, поклавши під нього марлю чи бинт. А у випадку великих пухирів — обережно проколіть їх, змажте краї йодом і також заліпіть пластирем.
Коли щось потрапило в око — капайте альбуцид (сульфацил натрію), накладіть пов'язку і негайно прямуйте до лікаря.
— Яка перша допомога при пораненні з кровотечею?
— Насамперед не панікувати. Будь-яку рану слід обробити у такий спосіб: спочатку її промивають перекисом водню або чистою водою і дезінфікують, змастивши розчином йоду краї (і це важливо!) рани. Потім треба накласти пов'язку для зупинки кровотечі та запобігання потрапляння бруду. Хочу нагадати, що у жодному разі не можна самотужки видаляти з рани предмети, які потрапили в неї. Їх необхідно легенько прибинтувати, а видалення — справа лікарів.
— Як саме слід накладати пов'язку?
— Мета кожної пов'язки — створення тиску на рану, аби зупинити кровотечу. Для цього безпосередньо на рану треба покласти чисту марлеву серветку або у кілька шарів згорнутий бинт. Пов'язка не повинна сповзати. Якщо кровотеча значна і пов'язка промокла, накладіть зверху ще одну, щільнішу. Кожен наступний виток бинта повинен перекривати попередній наполовину. Водночас слід пам'ятати, що категорично не можна використовувати джгут, адже практично в усіх випадках кровотеча може бути зупинена лише тиснучою пов'язкою.
Саму рану слід прикрити шматком бинта, складеним у кілька разів, або марлевою серветкою, або ж чистою хустинкою. Принагідно зауважу: застосовувати вату недоречно.
— Щоб скористатися усіма вашими порадами, Георгію Георгійовичу, потрібно мати з собою всі перелічені засоби. А існує стандартний варіант похідної аптечки?
— Звичайно. Аптечка таборова чи мандрівна призначена для надання допомоги при повсякденних нетяжких травмах, а також для надання першої допомоги одному-двом важкопораненим.
До обов'язкових засобів належать: бинт стерильний, він має бути широкий. Пальці легше бинтувати вузьким бинтом, для цього широкий розрізається навпіл ножем. Зручними у використанні є індивідуальні перев'язувальні пакети, там крім бинта є марлеві серветки, що безпосередньо накладають на рану. Стерильні марлеві серветки незамінні при накладанні пов'язок, із успіхом замінюють вату. Ще потрібен перекис водню. Його треба багато — 100 мілілітрів на кожні 7–10 осіб. Адже будь-яка рана має бути промита перекисом водню. Йоду достатньо 1–2 пляшечки. Спирт — найкращий дезінфікуючий засіб. Підходить для обробки шкіри, дезінфекції рук. Пластир (3-5 катушок) і вата, але лише у тому разі, коли марлевих серветок замало. Волокна вати легко прилипають до рани — це її головний недолік. Шматочки вати можна кріпити пластирем на ділянки шкіри, які натирає взуття, це захищає шкіру від подальшого пошкодження. Мають бути у мандрівці й на відпочинку — пінцет, ножиці, голка та міцна нитка.
Беріть обов'язково активоване вугілля, що необхідно вживати при отруєннях та діареї. Сульфацил натрію — 20- або 30-відсотковий розчин. Ці очні краплі бажано застосовувати при будь-яких травмах ока. При необхідності вони можуть бути замінені на очні краплі левоміцетину (0,5%). Протиалергійні засоби також украй потрібні. Лоратидин або кларитин. Не забудьте й про серцеві препарати. Пляшечка корвалолу чи корвалдину зарадить при надмірному збудженні, серцевих негараздах та болю у животі. Но-шпа — чудовий спазмолітик, теж не завадить в аптечці.
Іще візьміть із собою кілька шприців та ампул дексаметазону для внутрішньом'язової ін'єкції, яка конче потрібна при укусі бджоли, оси у шию, язик чи обличчя. Тоді негайно треба ввести 4–8 мл препарату. Випадок рідкісний, але дуже небезпечний.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КОНДИЦІОНЕР МОЖЕ ВИКЛИКАТИ РЕВМАТИЧНІ ЗАГОСТРЕННЯ
  • ОЛИВКОВА ОЛІЯ— САНІТАР ОРГАНІЗМУ
  • ЛІКИ ПРОТИ АПЕТИТУ
  • «ГРІЮТЬ РУКИ» НА ВОДІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».