Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
І ЦЕ ВСЕ ПРО НЕЇ
В її очах ховаються світанки... Вона — чудова донька, добра матір, кохана й успішна жінка і просто красуня. Знайомтесь: Роксолана Гнатюк. Медик у третьому поколінні, котра обожнює малювати, писати та фотографуватися.

Народилася Роксолана у Тернополі. Бажання стати лікарем привело її до медуніверситету. Обрала улюблений фах, закінчила аспірантуру. Нині вона — кандидат медичних наук із психіатрії, працює доцентом кафедри неврології та психіатрії Тернопільського державного медичного університету імені Горбачовського. Лекції доводиться читати як українською, так і англійською мовами, адже в університеті навчається багато іноземців.
Роксолана ні на мить не заспокоюється й не сидить на місці: поглиблює знання у Трускавецькому психотерапевтичному проекті, у Львові відвідує тренінги з дитячої й юнацької психотерапії. Вона прагне щомиті пізнавати тонкощі людської свідомості та підсвідомості.
Свого часу Роксолану фаховий інтерес звів із київським професором Анатолієм Чуприковим. Результатом їхньої співпраці стала книга «Психологія ліворукості».
Змалку Роксолана любила малювати. Загадкові казкові герої оживали на білих аркушах. Веселі кольори викликали усмішку. Доросле життя не зруйнувало чудової казки — її майстерність вдосконалювалася. Вона мрійниця, намагається робити світ кращим. Тож одного дня винесла свої твори на суд друзів і знайомих, студентів і викладачів, отримала схвальні відгуки професіоналів. Згодом спробувала себе у професійному малюванні. Її перші ілюстрації можна побачити на сторінках книги Ігоря Каганця «Нація золотих комірців», у книжках із психології та збірках поезій. Я гортаю книжки, видані в тернопільських видавництвах, приміром вірші для дітей «Хто у небі скуба гуси». Автор — Марта Чопик, ілюстрації Роксолани Гнатюк. Чудові поезії «Жінка з гітарою» Лесі Романчук художньо оформила Роксолана. До речі, її близьким і друзям подобається називати її м’яко — Ляна. Роксолана пише статті на теми здоров’я та психології. З-під її майстерного пера вийшли книжечки-розмальовки для дітей.
Найбільша радість в її житті — синочок Сильвестр. Вона не виконує роль суворої матері, у них дружні стосунки й порозуміння в усьому. «Не знаю ще, хто кого виховує»,— зізнається пані Роксолана й залюбки розповідає про дорослу поведінку десятирічного сина та його філософські роздуми. Власне, ігри у них дорослі й серйозні. Приміром, Сильвестр полюбляє лицарів і піратів, тому матусі частенько доводиться вигадувати героїчні історії про перемоги й поразки, будувати захисні фортеці і змагатися на мечах.
Найдорогоцінніший скарб для Роксолани — українська сорочка, яку вишивала її бабуся Софія, а візерунок на ній автентичний, притаманний лише Борщівському району Тернопільщини.
У чому секрет її успіху? Хтозна, можливо, талант. Можливо, вдача. Але ні те й не інше не приходить просто так до нас із небес, немов манна. До всього треба мати бажання, терпіння, настирливість, працелюбність, віру...

Людмила ЧЕЧЕЛЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІНІЯ ЖИТТЯ ГАЛИНИ ОСЬОДЛО
  • ПОРУЧ БУЛА МУЗА...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».