Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
НА ВІДПОЧИНОК— УСІЄЮ РОДИНОЮ
Коли на відпочинок їдеш із дітьми, пріоритети змінюються кардинально. Це зовсім не те, що відпочинок поодинці або з компанією.

Для дітей все повинно бути кращим: і місце проживання, і харчування, і розваги. Якщо ви все ж таки зважились, потурбуйтеся про все заздалегідь, тому що вибір на вас чекає нелегкий. Здається, всі готелі приймають усіх і завжди. Але насправді це не так, більшість із них приймає дітей від трьох років. Тому краще зайти на туристичні форуми і отримати інформацію, як кажуть, із перших рук. Такі обговорення завжди можна знайти за назвою курорту, додавши слова: «діти» і «відпочинок».
Відпочивати з дітьми можна і треба, аби отримати задоволення від спілкування з родиною, що через зміну ритму і умов життя вдається нині набагато рідше. Тим паче що варіантів сімейного відпочинку не так уже й мало, просто при виборі маршруту треба обов'язково враховувати кілька важливих моментів.
Якщо ви зібралися відпочити з дитиною на морі вперше, варто зібрати всю інформацію. Бути готовим до поганої погоди, шторму та інших неприємностей. Сімейний відпочинок має бути продуманий на всі сто відсотків, щоб через якусь дрібницю не зіпсувати враження. Він повинен бути безпечним, цікавим і корисним для здоров'я дітей. Для організації такого відпочинку треба знати і виконувати п'ять загальних правил:
l Якщо у дитини є проблеми зі здоров'ям, слід обов'язково порадитися з лікарем, чи варто їхати обраним маршрутом і що необхідно взяти в дорогу.
l Відпочинок з дітьми краще планувати в місцях, клімат яких найбільш звичний. Під час поїздки на море тривалість відпустки має бути не менш як 21 день, а краще місяць-півтора. За цей час малюки повністю адаптуються і повноцінно відпочинуть.
l Завжди слід пам'ятати, що під прямими сонячними променями дітям можна перебувати тільки зранку і ввечері. Прийом сонячних ванн слід починати з 3–5 хв і поступово довести до 30 хв, не більше. Решту часу краще бути в затінку. Під час купання завжди будьте поряд. Переконайте дітлахів у жодному разі нічого не піднімати з тротуарів, а на пляжі не чіпати чужих речей.
l Абсолютно всі фрукти, які купуєте на ринках або в магазинах, слід ретельно мити, а після миття споліскувати кип'яченою або бутильованою водою. Не дозволяйте дітям пити воду з фонтанчиків і водопровідних кранів, стежте, щоб вони випадково не наковталися під час купання, особливо в басейні. Діти мають знати, що після відвідин туалету, купання, будь-яких громадських місць і перед їжею обов'язково потрібно мити руки.
l Однією з кращих курортних зон для повноцінного відпочинку з дітьми, на наш погляд, є Крим. Адже там, крім усього іншого — звичні продукти харчування, якісні молочні вироби, доступна медична допомога.
Незалежно від віку дітей, сімейний відпочинок — це можливість відчути єдність сім'ї, краще пізнати власну дитину, показати їй світ і навчити чогось важливого і потрібного. Якщо вона досягла шкільного віку, внесіть у подорож пізнавальні елементи. При підготовці до поїздки перегляньте підручники сина або доньки на найближчий рік, знайдіть у них (історія, географія, зоологія) теми, які вони зможуть вивчити «на місцевості». І під час поїздки зробіть тематичні фотографії, напишіть короткий реферат або доповідь до уроку.
Відпочинок із відвідуванням історичних визначних пам'яток може бути динамічний, а пляжний — спокійний і розслабляючий. Але навіть у цьому випадку не забудьте відвідати музей, старовинну фортецю, ботанічний сад тощо. Не сумнівайтеся, все це збережеться в пам'яті чада і в потрібний момент активізується.
Багатьох батьків цікавлять знижки на участь у закордонному турі дитини-школяра. Дійсно, в деяких країнах витрати на дитину можуть сягати 80% від вартості туру на дорослого, а у разі, якщо дитина відпочиває тільки з одним із дорослих,— і 100%. Тому, якщо хочете заощадити, обирайте країни, де традиційно дитина відпочиває безкоштовно. Це Туреччина, Єгипет, Греція, Кіпр. У деяких готелях значні знижки надають навіть дітям віком до 14-ти, а іноді і до 16-ти років. Та й майже в кожній країні, незалежно від загальної цінової політики курорту, є кілька готелів, які надають максимальні знижки на дітей або розміщують їх безкоштовно. Обов'язково зверніть увагу на санітарний та епідеміологічний стан курорту. Обирайте досліджені, вивчені спеціалістами маршрути.
Більшість медиків не бачить причин відмовлятися від повітряної подорожі навіть із немовлям. Однак є і ті, хто застерігає: кондиціоноване повітря салону літака, яке циркулює всередині замкнутої системи,— благодатне середовище для різних інфекцій. Реакція ще не повністю адаптованого дитячого організму на переліт малопередбачувана.
З собою треба обов'язково взяти: питну воду, соки, готову дитячу суміш для малюків. Усі пляшки мають бути пластикові і мірні. Дітям старшим за рік варто взяти горщик і легку їжу: дитячі сухарі, печиво, фрукти, сушки. А також змінний одяг для маляти — пелюшки, рушник, вологі гігієнічні серветки і підгузки. Не забудьте улюблену іграшку.
Безпосередньо на злеті і при посадці дайте дитині трохи води або соку. Ковтальні рухи допоможуть легше переносити зміну зовнішнього тиску при наборі висоти і зниженні.
На дітей позитивно впливає зміна звичного оточення, а поїздки на море рекомендують і як профілактику різних захворювань, тому не відкладайте їх на наступний рік — здоров'я дітей насамперед.

Підготувала Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ МАЙБУТНІМ МАМАМ?
  • КОЛИ ВОНИ ВСІМ ЗАВАЖАЮТЬ, ТО ЙДУТЬ НА ВУЛИЦЮ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».