Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІНДІЙСЬКІ КЛОПОТИ
Попри світову економічну кризу, Індія по праву посіла місце серед країн, які демонструють стабільне економічне зростання. Уряд Манмохана Сінгха докладає послідовних зусиль для перетворення Індії на флагман економіки країн Індійського океану. Але вирішення серйозних економічних проблем обтяжують не менш складні питання внутрішньої та зовнішньої безпеки Індії.

Індійський уряд останнім часом заклопотаний відразу декількома серйозними проблемами. Насамперед, вперше після теракту (листопад 2008 року) у містечку Мумбаї, вдалося відновити діалог із Пакистаном. Друга проблема ще більше загрожує стабільності в Індії. Йдеться про активізацію сепаратистських рухів, котрі мають як національно-політичні так і соціальні передумови. Після приходу до влади у Непалі маоїстів їхній рух намагається «експортувати революцію» на сусідні індійські штати. Там розгорнулася справжня партизанська війна місцевих маоїстів та індійських сил безпеки. Причому Китай давно і переконливо відхрещується від цих «нових маоїстів».
Вже традиційно нестабільним залишається становище у Кашмірі. Індія ввела додаткові війська до столиці цього регіону — міста Шринагар. Ця проблема була головною під час недавнього візиту міністра закордонних справ Індії до Пакистану, який звинувачує талібів у низці терактів. Водночас, на думку пакистанської сторони, Індія продемонструвала неготовність до конструктивних переговорів. Делі зажадав від Ісламабада розриву зв'язків між пакистанськими спеціальними службами та ісламськими екстремістами. Цього тижня чергову марну спробу замирити Індію та Пакистан зробила державний секретар США Гілларі Клінтон.
Посилення внутрішньополітичної нестабільності в Індії серйозно турбує її зовнішніх партнерів. Адже зростання рівня споживання досі розглядали як один із серйозних інструментів виведення світової економіки з кризи перевиробництва. Але для виникнення в Індії «споживацького суспільства» західного зразка потрібна стабільність та подолання разючих соціальних дисбалансів. Наразі не маємо в оформленому вигляді ні однієї, ні іншої передумови.
Тому від того, наскільки успішно індійський уряд вирішить внутрішні проблеми та створить сприятливі умови для регіональної співпраці, залежить і перспектива виконання Індією ролі своєрідного «локомотиву» для потягу світової економіки. Адже у сучасному глобалізованому світі проблеми одних країн дуже швидко стають головним болем для інших.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЗА ВЕЛИКОЇ КОАЛІЦІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».