Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄС У ПОШУКАХ СТРАТЕГІЇ
Минули перші тижні головування в Європейському Союзі Бельгії. За принципом ротації, бельгійське керівництво Євросоюзом триватиме впродовж другого півріччя поточного року. Розпочалося воно вже з традиційної для бельгійців проблеми, пов’язаної з постійною внутрішньополітичною кризою. Наразі тамтешня еліта більше заклопотана формуванням нового коаліційного уряду. Втім, для «брюссельської» бюрократії будь-які аналогії становища ЄС з бельгійськими політичними хворобами видаються блюзнірськими.

Здається, що положення «Лісабонського договору реформ» послідовно втілюють у життя. Європейський парламент затвердив чисельність дипломатичної служби ЄС та коло обов’язків її працівників. Попри фінансові проблеми, планується відкрити представництва Євросоюзу в 136 кранах світу. Намагаючись поширити оптимістичні настрої, міністри фінансів країн єврозони ухвалили рішення про перехід Естонії на спільну європейську грошову одиницю євро 1 січня 2011 року.
Але, незважаючи на ці тенденції, серйозні проблеми залишаються. Найголовніша з них — відсутність спільної стратегії подолання економічних проблем. За умов поглиблення відмінностей між бідними та багатими країнами Європейського Союзу ще одним болісним питанням стає подальша доля розширення ЄС. Попри наявні проблеми, черга бажаючих стати його членами не зменшується. Правда, «неминучість» балканського розширення Євросоюзу пов’язана передусім із проблемами внутрішньої безпеки об’єднаної Європи. Втім, залишаються побоювання, що, перебуваючи не у найкращій економічній формі, ЄС замість «європеїзації» Балкан зіштовхнеться з «балканізацією» Європи.
Наразі Європейський парламент підтримав переговорний процес про вступ Ісландії, а на Балканах побував президент Європейської ради Герман ван Ромпей. Поки що реальними здаються перспективи вступу до ЄС Хорватії. Прогнозують, що членами Європейського Союзу Ісландія та Хорватія стануть у 2012 році. Натомість переговорний процес із Туреччиною опинився у глухому куті. Турки різко засудили рішення Франції про заборону носіння паранджі у публічних місцях. У свою чергу власті Великої Британії обіцяли цього не робити. У гострому «ісламському питанні» Євросоюз в цілому також не виробив спільної позиції. Це лише доводить відсутність загальної стратегії ЄС з найгостріших політичних та економічних проблем. Лишається сподіватись, що за головування Бельгії нинішні 27 країн об’єднаної Європи хоча б приступлять до її вироблення та погодження.
також у паперовій версії читайте:
  • «ТРУБОПРОВІДНА» ДИПЛОМАТІЯ
  • ЧАС ВИПРОБУВАНЬ ДЛЯ ОБАМИ
  • ПОДРАЗНИК КОСОВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».