Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЧИ ЗМОЖУТЬ УКРАЇНЦІ ПЛАТИТИ ЗА ЖКП ПІСЛЯ ПОДОРОЖЧАННЯ ГАЗУ?
Підвищення цін на газ позначиться на матеріальному становищі українських сімей. До такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна, провівши телефонне опитування на тему «Підвищення цін на газ для населення», повідомили УНІАН в інституті.

Аналітики також звертають увагу на високу поінформованість українців про заплановане підвищення цін на газ для населення. На їхню думку, це свідчить про те, що означене питання хвилює більшість громадян нашої держави. Так, згідно з опитуванням, понад 70% респондентів вважають, що підвищення тарифів суттєво позначиться на їхньому сімейному бюджеті. Як наслідок — значна частина опитаних переконана, що виникнуть труднощі з оплатою послуг ЖКГ за новими тарифами. Якщо нині повністю або частково тарифи оплачують близько 90%, то після запланованого підвищення тарифи зможуть оплатити приблизно 70% населення.
Відповідно до дослідження, переважна більшість українців (85,4%) знає про те, що з 1 серпня 2010 року роздрібна ціна на газ для населення зросте на 50%. Не знає про це лише кожен десятий респондент (11,7%), а 2,9% — важко відповісти на це запитання.
Багато українців (77,2%) гадає, що від підвищення цін на газ найбільше потерпають бідні. Вважають, що понад усе постраждає середній клас, 12,6% опитаних, і лише 2,7% висловили думку, що багаті люди теж потерпатимуть від підвищення цін на газ. Важко відповісти на це запитання 7,5% респондентів.
Чимало громадян (85,2%) заявило про те, що підвищення тарифів на газ суттєво позначиться на матеріальному становищі їхніх сімей. Із них 72,1% дали відповідь «точно суттєво», 13,1% — «скоріше суттєво» на це запитання. Кожен восьмий опитаний (12,1%) сподівається, що підвищення тарифів позначиться на його родині несуттєво. З них відповідь «скоріше несуттєво» дали 9,8%, «точно несуттєво» — 2,3% респондентів. Важко відповісти на це запитання 2,7% громадян.
Більшість українців (75,5%) нині оплачує послуги ЖКГ повністю. Частково оплачують послуги 14,2% опитаних, а 2,9% не оплачують їх зовсім. Важко відповісти на це запитання 7,4% осіб.
У разі збільшення цін на опалення й гарячу воду на 20–25%, прогнозованих Міністерством ЖКГ, повністю оплачувати ці послуги мають намір 41,2% українців. Частково оплачувати ці послуги будуть 30,1% респондентів, а 6,9% не планує їх оплачувати взагалі. Важко відповісти, в якому обсязі оплачуватимуть послуги у разі підвищення цін на них, 21,8% опитаних.
Крім того, експерти Інституту Горшеніна зауважують, що значна частина громадян (76,5%) вважає, що субсидії, оголошені урядом, не зможуть захистити малозабезпечені сім’ї від наслідків підвищення тарифів.
Із них 59,2% дали відповідь «точно ні» на це запитання, 17,3% — «скоріше ні». Гадають, що пільги й субсидії зможуть захистити малозабезпечених, лише 6,9% українців. Із них 5,1% відповіли на запитання «скоріше так», 1,8% — «точно так». Важко відповісти на це запитання 16,6% респондентів. Це відбувається через недостатню поінформованість людей про субсидії й можливості їх отримання, або через недовіру до дій уряду. Експерти зазначають, що для зміни ситуації представникам влади слід звернути на це увагу й посилити роз`яснювальну роботу в цьому плані.
В інституті вважають показовим, що саме Президент, на думку громадян, несе основну відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення. Як неодноразово зазначали експерти Інституту Горшеніна, за останні кілька місяців силами нової влади в Україні де-факто було збудовано президентсько-парламентську модель управління. На думку громадян, Президент, як глава держави і центр ухвалення рішень, несе відповідальність за всі основні процеси в житті країни незалежно від того, хто формально очолює певний напрямок.
Основну відповідальність за підвищення ціни на газ для населення несе Президент — так думає близько третини опитаних українців (35,8%). Майже така сама кількість респондентів (33,2%) переконана, що основну відповідальність за це несе Кабінет Міністрів. Кожен п’ятий опитаний (19,2%) покладає відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення на Верховну Раду, а кожен десятий (9,7%) — на МВФ. Вважають відповідальними за подорожчання газу опозицію (8,2%), Росію (3,1%), облгази або міськгази (2,3%), бізнесменів — 2,2% громадян України. Відповідь «інше» на це запитання дали 2,8% респондентів, а 14,1% — важко відповісти на нього.
Гадають, що уряд України підвищив ціни на природний газ для населення з метою особистого збагачення деяких політиків і бізнесменів, 36,7% громадян. Близько третини опитаних (35,8%) також переконана, що уряд пішов на такі заходи з метою наповнення державного бюджету, а 29,5% — з метою відновлення співпраці з МВФ. Вважає, що ціни на газ підвищили для того, аби привести їх у відповідність до ринкових, економічно обґрунтованих цін, кожен десятий респондент (11,2%), а 2,4% опитаних висловили думку, що це потрібно для модернізації та ремонту газових мереж. Відповідь «інше» на це запитання дали 1,5% українців, а кожному десятому (10,2%) важко відповісти на нього.
Опитування проводили 17–18 липня 2010 року. Всього за випадковою вибіркою опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2 відсотка.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • СУБСИДІЮ— НЕ ВИХОДЯЧИ З ДОМУ
  • ОЧИМА ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».