Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
«СЕСТРИНСЬКА СПРАВА»
На цю урочисту мить у Житомирському інституті медсестринства чекали довго. І ось нарешті вона настала. Для юних випускниць, а це 19 магістрів, які отримали дипломи про вищу медсестринську освіту, лунала музика, їх вітали квітами і добрими настановами на майбутнє. Саме так відбувався перший у державі випуск магістрів за спеціальністю «Сестринська справа».

Вісім років очолює спочатку коледж, а тепер Житомирський інститут медсестринства високопрофесійний фахівець, ректор Віктор Шатило. І чи не найбільше на цих урочистостях хвилювався він, тому що саме ці тендітні дівчата у красивих мантіях із дипломами в руках мають продемонструвати європейський стандарт у медицині.
Привітали перших випускників Олександр Волосовець — начальник управління освіти і науки МОЗ України, доктор медичних наук, професор, Тетяна Чернишенко — головний спеціаліст управління освіти і науки МОЗ України, Геннадій Слабкий — доктор медичних наук, професор. Також із напутнім словом до них звернулись: голова обласної ради Віталій Француз, заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко, начальник управління охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації Олександр Толстанов та інші.
Не переоцінити важливість підготовки висококваліфікованих кадрів для охорони здоров'я держави, яка піднімає престижність та науковість сестринської справи, якісно впливає на вдосконалення організації та, що дуже важливо, якості медичної допомоги населенню. Навчаючись за спеціальністю магістр «Сестринської справи», студенти оволоділи професійними знаннями, набули навичок самостійної науково-практичної, дослідницької та навчальної роботи.
Ректор В. Шатило побажав вихованкам додати і свій внесок у здоров'я наших співвітчизників, зробити все, щоб не заплямувати честь медичного працівника. А ще — високих злетів і здобутків, адже в молоді є багато перспектив.
Випускникам під бурхливі оплески вручили дипломи про закінчення магістратури. Вони проголосили урочисту клятву і сердечно подякували наставникам за теплоту, підтримку і любов, яку відчували під час навчання.
Мені довелося побувати в Житомирському інституті медсестринства. Варто сказати, що йому можуть позаздрити і столичні ВНЗ. Тут готуються до чемпіонату «Євро-2012». У спеціально обладнаних кабінетах на тренажерах майбутніх фахівців навчають надавати першу медичну допомогу. Є тут і незвичайний пологовий зал, де породіллі можуть народжувати і стоячи, і сидячи у кріслах та на величезних кулях, а в разі кесаревого розтину — у сучасному медичному ліжку.
«Невгамовний ректор» — так називають Віктора Йосиповича Шатила, заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, кавалера ордена «За заслуги» ІІІ ст., лауреата премії імені О. Гербачевського.
— Житомирський інститут медсестринства було засновано 1875 року як Волинську губернську фельдшерську школу. За 135 літ існування цей заклад неодноразово реорганізовували, але зберегли кращі традиції,— розповів мені В. Шатило.
Інститут медсестринства — це поки що перший і єдиний у державі навчальний заклад, основним завданням якого є запровадження ступеневої медсестринської освіти від молодшого спеціаліста до фахівців з вищою освітою — магістрів за спеціальністю «Сестринська справа», що відповідає європейським освітнім стандартам.— За час свого існування,— продовжує Віктор Йосипович,— наш навчальний заклад підготував десятки тисяч спеціалістів середньої ланки охорони здоров'я: медичних сестер, фельдшерів, акушерок, зубних гігієністів, зубних техніків та понад 400 медсестер бакалаврів. На відділенні післядипломної освіти підвищили свою кваліфікацію та пройшли курси спеціалізації понад 15 тисяч молодших спеціалістів.— Матеріально-технічна база інституту відповідає вимогам державних і галузевих стандартів підготовки фахівців. З метою подальшого розвитку науково-дослідницької роботи та опрацювання нових наукових педагогічних підходів у світі, вивчення передового вітчизняного та зарубіжного досвіду ми співпрацюємо з Вінницьким національним медичним університетом імені М. Пирогова, Тернопільським державним університетом, Житомирським державним університетом імені І. Франка, Інститутом стратегічних досліджень МОЗ України.
Житомирський інститут медсестринства є учасником міжнародних проектів з різних напрямів охорони здоров'я і розвитку освіти. Це програма «ТАСІС» під егідою ВООЗ, реформування охорони здоров'я під патронатом Євросоюзу.
Побажаємо першому випуску магістрів «Сестринської справи» успіхів на медичній ниві.

Валентина СКОРОПАДСЬКА, Київ — Житомир
також у паперовій версії читайте:
  • ФАСТ-ФУДИ— ЗАГРОЗА ДЛЯ ЖИТТЯ
  • МОЛОДЬ СТАЛА БІЛЬШ ОБАЧЛИВОЮ?
  • КРАЩІ НАПОЇ ВІД СПРАГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».