Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ІДУЧИ ДО ВНЗ, НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО... ПАМПЕРСИ
«ГРИМАСИ» ЦЬОГОРІЧНОЇ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

Вступну кампанію для абітурієнтів можна порівняти хіба що з виборами. Таке саме напруження, такі самі нерви, такі самі надії та сподівання... До того ж так само, як виборчу кампанію для органів місцевої влади сучасні політики скоротили в часі, так і термін подачі документів до вузів було зменшено з місяця до двох тижнів. Лише позавчора Прем'єр-міністр Микола Азаров рекомендував Міністерству освіти повернути вступні часові рамки на попередній етап.

Варто зазначити, що відмінності вступної кампанії-2010 справді чималі. У ній враховують сертифікати 2008-го та 2009 років нарівні з цьогорічними. Абітурієнти, котрі здобули середню освіту до 2008-го і нині готуються поповнити ряди заочників, мають право вибору: проходити ЗНО або складати вступні іспити у вищому навчальному закладі.
Одна з найголовніших новацій — обмеження кількості вишів, куди можна подавати документи. Обирати можна лише п'ять закладів освіти і в кожному з них — максимум по три спеціальності. Тобто найбільш наполегливі абітурієнти можуть «засвітитися» на 15 напрямках освіти. Цього цілком достатньо, щоб і правом вибору сповна скористатися, і водночас не «пхатися» на кардинально різні спеціальності.
Ще одна новація, котру чимало абітурієнтів небезпідставно вважає найбільш суперечливою —це запровадження середнього бала атестата. Багатьом саме це ноу-хау може попсувати нерви. Скажімо, чому гуманітарій має залежати від свого невисокого бала з математики?
Окрема тема — інформаційно-пошукова система «Конкурс». Поява такої сучасної ланки в абітурієнтському ланцюжку — стовідсотковий позитив. Адже всі вступники мають можливість ще до завершення кампанії з прийому документів відслідкувати власний рейтинг на ту чи іншу спеціальність. А отже, за потреби відкоригувати власні апетити і подати документи до менш престижного вузу.
Але це — в ідеалі. Бо на практиці упродовж нинішнього тижня цей сайт регулярно «підвисав». Як це було наприкінці червня — на початку липня з офіційною ВЕБ-сторінкою, на якій оновлювалися результати зовнішнього незалежного оцінювання...
Уже першого дня подачі документів (тиждень тому) вступна кампанія показала українцям свої перші «гримаси». Біля вузів практично в усіх містах нашої держави вишикувалися колосальні черги. Хоч що б там казали, а коли термін подачі документів скорочено удвічі, навіть у найбільшого флегматика починається невроз: «А що, як не встигну?» До того ж для більшої впевненості потрібно оббігти не один, а відразу п'ять вишів.
Взаємні звинувачення лунали практично звідусіль. Керівництво вищих навчальних закладів звинувачувало абітурієнтів та їхніх батьків у неорганізованості. Абітурієнти «котили бочку» на приймальні комісії, мовляв, людей для прийому документів виділено недостатньо. Обидві сторони згадували «незлим тихим словом» профільне міністерство через рішення скоротити термін подачі документів.
Однак у вишах намагалися робити гарну міну при не надто вдалій грі. Зокрема, проректор Національного університету імені Т. Шевченка Максим Луцький прогнозував зменшення ажіотажу за два-три дні.
На жаль, черги не «розсмокталися» навіть за тиждень. Більше того, в окремих ВНЗ з'явилася додаткова проблема. Скажімо, у столичному педагогічному університеті імені М. Драгоманова прийом документів на окремі спеціальності відбувається «у два етапи». Спершу абітурієнтам видається талончик із зазначенням дати, коли потрібно з'явитися до вузу вдруге, уже безпосередньо для подачі. Вже у вівторок-середу на окремі спеціальності такі талончики було датовано 31 липня. Тобто останнім днем прийому заявок.
До речі, про те, що двох тижнів цілком достатньо, щоб прийняти документи в усіх бажаючих, говорив і міністр освіти Дмитро Табачник. «Строки достатні, а крім того, ми лишили місяць на спокійне доопрацювання документів. Між іншим, найбільш відповідальна та напружена робота розпочнеться саме після подачі заяв та паперів, адже доведеться все перевірити», — розмірковував він.
Розмірковував, замість того щоб подбати про вирішення іншої проблеми: визначення чіткої кількості місць, на які студентів прийматимуть за державним замовленням. Комітет виборців України упродовж нинішнього тижня зафіксував цілу низку недоліків у роботі вищих навчальних закладів на початку вступної кампанії. Один із головних — у більшості ВНЗ, де проводилося спостереження в рамках програми «За чесний вступ!», досі не відома кількість бюджетних місць. Немає відповідної інформації і в уже згадуваній системі «Конкурс».
І в цьому немає нічого дивного. Адже постанову про обсяги прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів Кабінет Міністрів ухвалив лише... минулого четверга. Зрозуміло, що до деяких вузів ця інформація доходить лише тепер. До речі, в багатьох освітянських закладах щиро обурювалися таким станом речей. Подібний «аврал» стався вперше (!) в історії українських вступних кампаній.
В абітурієнтів свої неповторні враження від знайомства з ВНЗ. Найяскравіші сюжети варті додаткової уваги. Наприклад, в окремих вузах не працювали не лише буфети, а й... туалети. Тож подача документів перетворилася на справжній екстрим. Про спогади з радянських часів, коли доводилося в кожній черзі складати два-три списки і власні номерки записувати на руці, навіть говорити не хочеться.
Незабаром почнеться черговий абітурієнтський етап, який жодним чином не залежатиме від знань вступників. Там потрібно буде мати лише миттєву реакцію. Уже 1 серпня має бути оприлюднено список рекомендованих до вступу абітурієнтів. Упродовж п'яти днів вступники, котрі потрапили до так званого першого списку рекомендованих, мають обміняти копії поданих документів на оригінали. 6 серпня оргигінали вже не прийматимуть. А з 6 до 10 серпня документи нестимуть ті, хто втрапить до «другої хвилі».
Розповідає заступник директора Департаменту вищої освіти Микола Фоменко: «Ті, хто хоче потрапити саме до цього вузу, як правило, не затягують із обміном копій на оригінали. Однак заздалегідь дізнатися про те, принесе студент документи чи ні, неможливо. До того ж ніде не написано, що абітурієнт зобов'язаний повідомляти про свою відмову приймальну комісію. Десь у другій половині дня 5 серпня співробітники приймальних комісій уже орієнтуватимуться в ситуації і зможуть спрогнозувати, які шанси у тих, хто не потрапив до першого списку, «просунутися» і опинитися в числі студентів».
На останньому урядовому засіданні Прем'єр-міністр Микола Азаров публічно зробив попередження міністрові освіти Дмитру Табачнику, вимагаючи навести порядок у ситуації довкола вступної кампанії до вищих навчальних закладів. Азаров вважає, що небачені черги до вступних комісій популярних університетів та інститутів свідчать не про збільшення потягу до знань, а про те, що «неправильно організували процес самі вузи і Міністерство освіти». «Я попереджаю міністра Дмитра Табачника, що ситуацію треба виправити. І треба сказати всім абітурієнтам, що термін прийому документів продовжено, наприклад, на два тижні», — резюмував керівник КМ.
Зважаючи на численні звернення абітурієнтів та їхніх батьків, Міністерство освіти і науки України все-таки прийняло рішення продовжити термін вступної кампанії, але лише на п’ять днів.
Про це повідомляє офіційний сайт відомства. Тобто перший етап вступної кампанії — подача абітурієнтами документів до вищих навчальних закладів — продовжено до 5 серпня 2010 року.
Показово, що напередодні Табачник заявив, що Міносвіти не має наміру продовжувати терміни вступної кампанії.

Руслан ІВАНІВ


також у паперовій версії читайте:
  • КОНСТИТУЦІЙНІ ЗМІНИ: ПЛАН «Б»?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».