Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
МУЗЕЙ-ЛІТОПИС СЕВАСТОПОЛЯ
4 липня, у День Військово-Морського флоту України, на території відреставрованої знаменитої севастопольської фортеці початку ХІХ ст. — Михайлівської батареї — відкрився Військово-морський музей. В урочистій церемонії Відкриття взяли участь віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов, міністр оборони Михайло Єжель, дипломати, представники інтелігенції України та Росії.

За задумом керівників проекту, на площі понад 2000 кв м (!), у 30 залах, розгорнулася експозиція живої історії Севастополя від моменту заснування до наших днів — історія міста-фортеці та Чорноморського флоту. Тут відображені події Першої світової війни, історія севастопольського гарнізону, військової артилерії, час революційного перелому, надскладна епоха громадянської війни і трагічного виходу білої армії з Криму, перші роки Радянської влади.
Від самого початку створюється певний настрій: відвідувачі бачать крізь вікна панораму сучасного міста, а поряд — графічну панораму Ахтіяра ХVІІІ ст. Автори експозиції дають можливість відчути той довгий і славетний шлях, який пройшло це місто-герой. У перший день роботи музей прийняв понад 10 тисяч відвідувачів.
Жителі та гості міста зможуть побачити унікальні документальні свідоцтва. Це креслення Тотлебена, зроблені ним власноруч, і особиста печатка адмірала Лазарєва, й оригінал тексту радіограми Фрунзе Врангелю з пропозицією скласти зброю; унікальні документи другої оборони Севастополя, справжнє озброєння, флотські мундири, що раніше не були представлені у такому обсязі в жодному музеї.
Меценат проекту — засновник виставкового комплексу «Музей Шереметьєвих», член Британського товариства дослідників Кримської війни, відомий український меценат і колекціонер Олексій Шереметьєв. Основне своє завдання він сформулював так: «Головне — не зашкодити, не зіпсувати нічим сучасно-пластиковим цю старовинну фортифікаційну споруду. Ми намагаємось в усьому зберегти достовірність конструкцій та матеріалів, особливості архітектури, відновити специфічний простір батареї. За світлинами та гравюрами ХІХ ст. працівники нашого музею звіряють найдрібніші деталі оформлення... Фантастично цікавий, захопливий, але надзвичайно складний і витратний проект».
Відкриттю музею був присвячений концерт класичної музики просто неба за участю зведеного симфонічного оркестру кримських музикантів та молодих піаністів. Кульмінацією вечора стала урочиста увертюра «1812 рік» П. Чайковського, для якої, відповідно до задуму композитора, по обидва боки оркестру розставили справжні гармати, котрі виконали переможні залпи у фіналі твору.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕЧЕРСЬКУ ЛАВРУ ПЕРЕДАЛИ У ДЕРЖВЛАСНІСТЬ
  • ІСТОРІЯ ПРИРЕЧЕНОГО НА БОЖЕВІЛЛЯ
  • УКРАЇНКА ІННА ВОРОНОВА— ВОЛОДАРКА ДРУГОЇ ПРЕМІЇ «СЛОВ’ЯНСЬКОГО БАЗАРУ»
  • П’ЄР РІШАР ЗІГРАЄ В КИЄВІ
  • «СОНЦЕ СВОБОДИ СЯЯЛО ТІЛЬКИ НАД ПАРИЖЕМ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».