Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКО-КИТАЙСЬКОГО ДІАЛОГУ
13–15 липня 2010 року Китай з офіційним візитом відвідав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

У вересні Піднебесну має відвідати Президент України Віктор Янукович. Фактично українсько-китайський діалог було інтенсифіковано на початку поточного року, ще до часу проведення президентських виборів в Україні. Важливість цього процесу для Києва та Пекіна була обумовлена обопільним невдоволенням результатами двосторонніх відносин, насамперед у економічній сфері. З іншого боку, українська та китайська сторони відверто визнають, що потужним гальмом розвитку інвестиційного та торговельного співробітництва досі була низька інтенсивність українсько-китайських політичних контактів на різних рівнях.
Вибудовуючи свою зовнішньополітичну стратегію, Україна не може не звертати увагу на беззаперечну китайську глобальну потугу. Свідченням цього є участь Китаю у «великій двадцятці» та неформальному об'єднанні БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), до якого входять країни, що мають найбільш динамічні темпи економічного зростання. Цього року Китай випередив Німеччину за обсягом експорту.
Це стало можливим тому, що Китай послідовно відстоює свої економічні інтереси за умов гострого протистояння зі США через курс юаня до долара. З геополітичної точки зору великий китайський ринок може бути для українських виробників важливою альтернативою щодо двох інших зон вільної торгівлі, на чолі яких Європейський Союз та Російська Федерація.
Оцінюючи можливості українсько-китайської економічної співпраці, можна згадати жорстку конкуренцію на азійських металургійних ринках обох країн. Останнім часом Україна не склала конкуренцію Росії у боротьбі за китайські військово-технічні замовлення. Втім, за умов перспектив вступу України до НАТО, Китай упереджено ставився до розвитку цього напрямку взаємодії з Україною. Водночас на перспективу слід мати на увазі, що Китай інтенсивно викуповує ліцензії на виробництво зброї, що вже зараз обмежує російський військово-технічний експортний потенціал. Тобто, розвиваючи співпрацю з Китаєм, завжди треба чітко усвідомлювати власний інтерес та послідовно його захищати.
Наразі майже двомільярдний доларовий товарообіг між Україною та Китаєм є символом втрачених можливостей. Великим є кредитний потенціал Китаю. Міністерство вугільної промисловості України обговорює з Державним банком розвитку Китаю можливість залучання щорічних цільових кредитів під державні гарантії. Звісно, як і будь-яка яка інша велика держава, Китай намагається використовувати кредитний інструмент для посилення власного впливу на боржника.
Особливий інтерес Піднебесної в Україні пов'язаний із сільським господарством. Китайці можуть стати споживачами української сільськогосподарської продукції. Зокрема, Китай висловлює зацікавленість у вирощуванні на українських ланах льону. Цей напрям взаємодії в перспективі може вирівняти експортно-імпортний баланс, який поки що в торгівлі з Китаєм є для України дефіцитним, тобто імпортуємо з Китаю більше, ніж експортуємо. Причому імпортуємо не завжди те, чого самі не можемо виробити.
Участь низки українських підприємств у шанхайській виставці «ЕКСПО-2010» засвідчила потужний потенціал українсько-китайського науково-технічного співробітництва. У планах обох сторін проведення Року України в Китаї та Року Китаю в Україні. Загалом відчувається нагальна потреба у виробленні найближчим часом чіткої української державної стратегії співпраці з Китаєм.
Отже, візит до Пекіна міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка посприяв виконанню головного завдання — зблизив позиції обох держав щодо потреби створення сприятливих умов для повноцінного використання усього потенціалу співробітництва.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНА НАПРУГА НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ
  • ЯПОНЦІ ОБНОВИЛИ ВЕРХНЮ ПАЛАТУ ПАРЛАМЕНТУ
  • ПОДУВ «МОРСЬКОГО ВІТРУ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».